DARRERA HORA

domingo, 20 de diciembre de 2009

COM ES VA CREAR LA MEDITERRÀNIA?



Segons imforma Europa Press, la Mediterrània va arribar gairebé a assecar-se fa uns sis milions d'anys, al quedar aïllada dels oceans durant un llarg període de temps, a causa de l'actual aixecament tectònic de l'estret de Gibraltar.
Així, quan les aigües de l'Atlàntic van trobar novament un camí a través de l'Estret, van omplir la Mediterrània amb la inundació més brusca que ha conegut mai la Terra. La conca mediterrània, aleshores un enorme desert a 1.500 metres de profunditat, va trigar a omplir-se d'uns mesos a dos anys, segons expliquen investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
Fins ara, es pensava que aquest mar enmig de les terres havia trigat a omplir-se de 10 a 10.000 anys. Segons publica Nature, l'enorme descàrrega d'aigua, iniciada probablement per l'enfonsament tectònic de l'Estret i el desnivell dels dos mars --d'uns 1.500 metres--, va arribar a ser 1.000 vegades superior a l'actual riu Amazones i va omplir la Mediterrània a un ritme de fins a 10 metres diaris de pujada del nivell del mar. De fet, la inundació que va reconnectar l'Atlàntic amb el Mediterrani va provocar en el fons marí una erosió de prop de 200 quilòmetres de longitud i diversos quilòmetres d'amplada.
Les imatges han estat extretes de lavozdigital.com