DARRERA HORA

domingo, 28 de agosto de 2011

POSSIBLES CANVIS IMPORTANTS A LA VISTA

Per tots és sabut que a la Mediterrània Occidental i més concretament al seu litoral i prelitoral, gran part de les pluges anuals solen caure a les acaballes de l'estiu i sobretot al llarg de la tardor.

Les pluges poden caure de forma brusca, mal caigudes amb molta aigua en poca estona i en molts casos amb aigüats de caire torrencial. Això sol passar quan el primers embossaments freds en alçada es deixen caure per les nostres latituds i en interaccionar amb el mar calentet que tenim en aquesta època generen grans núvols de tipus convectiu capaços de deixar anar gran quantitats d'aigua.

Uns anys ens arriben aquestes situacions més tard a tocar d'octubre i d'altres anys fins i tot ja ens visiten al setembre. Sembla que aquest any aquest tipus de situacions es podrien avançar en el temps i de fet, analitzant mapes, a final de la setmana que ara començarem ja tindrem la primera oportunitat potencial de rebre un episodi d'aquest tipus en la zona mediterrània comentada.

El fet és que com podeu veure en aquest mapa, un embossament fred en alçada força potent es despenjarà a l'oest de la Península. De moment, a nosaltres, tal i com va passar la setmana passada ens afectarà en forma de pujada de temperatures al llarg de la setmana i quedant un xic al marge de l'inestabilitat que afectarà a la resta del centre i oest Peninsular.



Després, pot passar que pugi en diagonal de sudoest a nordest quedant la costa Mediterrània una mica al marge de tot i amb un simple augment de l'inestabilitat quan ens passi a poca distància i amb un posterior refrescament, o pot passar, com diu el següent mapa, que l'embossament ens passi literalment pel damunt de les costes mediterrànies, cosa que a hores d'ara encara és d'hora per poder precisar, però que es veu possible. Si això últim fos el que acabés passant, en molt punts de l'est peninsular, les pluges torrencials estarien a l'ordre del dia.





Ho haurem d'anar seguint!!!