DARRERA HORA

domingo, 20 de marzo de 2011

NOU CANVI DE TEMPS

Demà dilluns iniciem nova setmana i nova estació. Curiosament, finalitzem l'hivern amb temperatures suaus i iniciarem la primavera amb temperatures que tindran tendència a fer-se més fresquetes i amb una inestabilització progressiva del temps. Aquesta inestabilització serà molt més efectiva cap al País Valencià i Balears i en canvi, a Catalunya no son d'esperar canvis de gran magnitud, més que un augment dels núvols i alguns ruixats dispersos.

Així és com s'anirà configurant/disposant l'anticicló els pròxims dies allargassat entre les Britàniques i Centre-Europa. Amb aquesta disposició, es crea una circulació inversa a la que estem acostumats nosaltres. Normalment tot ens ve de ponent a llevant i en aquest cas tot es mourà de llevant a ponent(moviment retrògrad).






Aquesta serà la primera consequència important els pròxims dies degut a aquesta circulació inversa. Mireu en aquest primer mapa de la situació actual com hi ha situada aquesta bossa freda en alçada sobre Còrsega i Sardenya:




I mireu com ja a primera hora de dimarts, la bossa freda haurà agafat camí cap a l'oest i la tindram just al damunt.



Els vents que tindrem seran marítims a tot el llevant peninsular ja que entre l'anticicló Europeu i la depresió que hi ha al sudoest peninsular ens crearan aquest passadís de vents:





I aquí tenim el mapa previst de precipitacions on es veu clarament que la zona que podrà rebre més precipitacions seria la zona del País Valencià i Balears.




Però per que si tenim vents marítims a Catalunya igual que al País valencià, allà es beneficiaran de força precipitacions i en canvi a Catalunya només cal esperar un augment dels núvols i poquetes precipitacions?

Recuperem de nou el mapa que havia posat al principi i que és el previst per dimecres a primera hora. Explicat molt per sobre i obviant altres factors que també incideixen en l'assumpte, fixeu-vos en les isòbares i es veu com Catalunya és abraçada per un petita falca anticiclònica i la zona del País Valencià i el sud de les Balears son abraçats per la part capdavantera de la depresió del sudoest peninsular.

La part capdavantera de la depresió és una zona favorable als ascensos d'aire i en canvi les zones influenciades per anticicló no. Això ve a significar en primer lloc que en aquesta zona del sud de les Balears i el País Valencià, l'aire humit marítim que vagi penetrant en aquella zona podrà pujar cap amunt a capes més altes cosa que no podrà passar a la zona de Catalunya o que podrà passar de forma molt tímida a l'extrem sud del País, les terres de l'Ebre.




I a més i en segon lloc, aquest aire humit que ascendrà, encara es trobarà força aire fred en alçada que en contrast amb l'humit que serà més càlid acabarà sent el detonant de l'inestabilització marcda del temps en aquella zona.





I les temperatures seran fresquetes els pròxims dies ja que de la mateixa manera que aquesta circulació inversa ens portarà aire fred en alçada, també ens arrossegarà aires frescos de l'est Europeu cap a nosaltres.