DARRERA HORA

domingo, 13 de febrero de 2011

CANVI DE TEMPS A LA VISTA

Després de molts dies d'ensopida meteorològica propiciada per aquest anticicló persistent, per fí es trenca la inèrcia d'estabilitat i entrem en moviment.

En aquest mapa que representa el que es courà a una alçada aproximada de 5500m la pròxima matinada de dilluns, podem veure com un solc fred ens començarà a afectar. Aquest solc fred és reflexe d'un front que demà ja de matinada ens estarà afectant.



Poc després, cap a migdia, quan aquesta massa d'aire més freda entri en contacte amb la més càlida de la Mediterrània, formarà una petita baixa, que segons diuen els mapes es situaria enfront de les costes del nord de Girona.



Aquí veiem representat tot el que explico en aquest mapa isobàric. Depenent de la ubicació exacta final de l petita baixa, la situació podria ser més o menys sucosa:



Tot i així, em cenyiré a comentar el que veuen els mapes i és que la petita baixa no estarà situada en el millor lloc per donar moltes pluges. El front en sí, serà molt poc actiu i poca cosa ens deixarà. De fet, en aquest mapa de precipitacions previst per l'HIRLAM entre la matinada i matí, ja deixa entreveure amb aquest repartiment de colors que podrà precipitar en qualsevol punt en algun moment de l'episodi, però que les precipitacions seran molt minses i en tot cas, les més significatives correspondrien al sector nordoest del País. En general però, les precipitacions seran entre inapreciables i els 3 o 5mm.




Un cop es formi la petita baixa, la seva situació, sempre segons indiquen avui els mapes, faria que ràpidament entrés la Tramuntana i Mestral a tots dos extrems del País, creant aquest petit corredor de vents més d'origen marítim cal al sector central del litoral i prelitoral, és a dir entre el nord de Tarragona i sud de Girona. Aquest fet, junt amb l'aire fred que ens entrarà en alçada, provocarà molt possiblement ruixats de tarda i fins i tot alguna tempesta en aquestes zones, que farien sumar litres a les modestes precipitacions que puguin haver caigut amb el pas del front.




Aquesta possibilitat s'entreveu en aquest mapa de precipitacions de l'HIRLAM previst per demà un cop ens hagi sobrepassat el front.



Per tant, demà matinada i matí molts núvols amb alguna clariana i poqueta precipitació. I demà a partir de migdia, formació de nuvolades entre el nord de Tarragona i sud de Girona, àrea litoral i prelitoral, fins i tot amb possible presència d'alguns fenòmens tempestuosos locals.