DARRERA HORA

domingo, 23 de enero de 2011

LES GELADES NEGRES



foto extreta de: GOOGLE IMAGES

Aquests dies en que les temperatures ens estan baixant molt i les humitats son molt i molt baixes, segur que heu sentit a parlar de les gelades negres.

Les gelades negres, també conegudes amb el nom de dures o d'advecció, es produeixen en condicions de tempertura i humitats molt baixes.

En aquestes condicions en que la humitat brilla per la seva absència, no s'acava de formar gel o gebre sobre l superfície del terra i dels vegetals. El gel o el gebre, el que sol fer normalment sobre les plantes i el terra, és la tasca d'anticongelant natural. El fet de que no hi hagi aquest anticongelant natural per absència de gel i gebre, fa que el fred ataqui directament l'estructura interna de les plantes formant petits cristallets de gel al seu interior que danyen la seva estructura cel.lular. és quan moltes vegades veiem plantes que en situacions de fred agafen tonalitats un tant negres a les seves fulles o altres zones de la planta, com es veu a la foto de més amunt.

De fet, si el fred és suficientment fort i persistent, pot ser capaç de penetrar en el terra i atacar directament l'arrel de la planta o el seu tronc i poder arribar a fer-la morir. I en situacions molt perllongades i riguroses de fred, fins i tot es pot donar el cas de veure morir arbres de molts anys d'edad, com va ser el cas de la fredorada descomunal de febrer del 1956.