DARRERA HORA

sábado, 15 de enero de 2011

CANVI A MÉS FRED

Anem a analitzar el que passarà la setmana vinent per que tot i que serà una setmana anticiclònica, presentarà diverses variacions respecte l'anterior i a més, a final de setmana la configuració atmosfèrica anirà agafant una disposicó interessant per poder tenir canvis d'una mica més d'entitat en acavar gener i principis de febrer.

Aquest mapa és el previst per avui dissabte a la tarda a uns 5500m d'alçada aproximadament. Podem veure com estem sota l'anticicló i a més amb una bombolla càlida que ens està afectant directament. L'estabilitat de moment està àmpliament assegurada.



Això també es reflexe a mitja alçada, a uns 1500m aproximadament on podem veure que avui dissabte estarem afectats per temperatures a aquella alçada superiors als 10ºC positius. Temperatures realment molt altes per l'època.



En aquest mapa previst per dimarts, podem veure com alguna cosa comença a canviar i és que un petit embossament fred a l'Atlàntic(front fred) logra fer-se camí pel mig de l'anticicló ja que aquest a perdut una mica de pistonada en alçada, és a dir ja no te tant suport càlid en alçada. Això provoca una petita escissió de l'anticicló. Una part de l'anticicló puja una mica de latitud entre les Britàniques i centre-europa i l'altra part queda més al sud de la nostra zona.

De fet, previ a aquest front, ja dilluns i també dimarts, degut a la pujada de latitud de l'anticicló i la seva disposició horitzontal, tindrem aportació de vents d'origen marítim que comportaran un augment dels núvols al litoral i prelitoral.




En aquest mapa per dimecres podem veure com aquest embossament fred en alçada comença a penetrar a la Península. No deixa de ser un fornt fred en territori enemic ja que estarem sota la influència de les altes presions i per tant, a Catalunya només caldrà esperar un augment dels núvols entre dimecres i dijous i poqueta cosa més.




De cara a divendres, un cop ja ens hagi rebassat el front, passaran dues coses que cal destacar. D'una banda, l'anticicló farà que es desplaci aire fred a tots els nivells cap al sud i vindrà a reforçar les restes de l'embossament fred que portava associat el front, formant un sí de baixes presions entre Itàlia i sud de França.

Entre aquest sí de baixes presions i l'anticicló que estarà cap a les Britàniques s'impulsarà cap a nosaltres aire fred continental que faran baixar les temperatures amb decisió i que a més podrien provocar un augment de núvols en alguns punts de l'est del País fruit del fenòmen del rebuf i potser amb alguna precipitació.

Destacar també d'aquest mapa aquest embossament d'aire fred que queda despenjat al voltant de les Açores que segurament farà de reclam a les masses fredes Europees tal com indico amb les fletxes.





I en aquest mapa també per divendres però a 1500m, podeu veure com la llengua freda continental ja s'ens va atansant i la tenim a les portes de casa nostra:




I ja estarem a dissabte, moment en el qual si us fixeu, aquella bosseta d'aire fred que hi havia a les Açores ja s'haurà integrat a la massa freda continental i ja tindrem a sobre aire fred en totes les alçades, especialment a mitjana alçada i sempre en territori anticiclònic i sense complicacions de temps. Això sí, amb molt de fred ja que la massa freda que ens entrarà serà important.

Cal destacar en aquest mapa dues coses. La primera és que comença a treure el nas una bossa càlida pel sud de les Açores que tornarà a donar vida a l'anticicló i es veurà molt reforçat en dies vinents i d'una altra banda, la tndència a que noves masses fredes del nord vagin tenint tendència a voler baixar de latitud per trobar-se amb la que tindrem a la Mediterrània occidental.

La clau estarà en aquest reforçament de l'anticicló posterior que depenent del que faci tindrem una cosa o altra. Si es queda ben disposat a l'Atlàntic podriem tenir una irrupció freda a final de gener i principi de febrer de primeríssima categoria. I si s'ens llença a sobre, podriem tenir un nou període anticiclònic per força dies altra vegada i amb temperatures a l'alça novament, tornant a la llei de temps que ens ha dominat bona part de gener. Ho haurem d'anar seguint per que encara queden força dies.





Resumint, ens espera una setmana anticiclònica, però no tan monòtona com l'anterior i a més amb temperatures clarament a la baixa.