DARRERA HORA

miércoles, 24 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIMECRES 24 D'OCTUBRE




Per avui dimecres s'espera un matí amb cels variables per alguns bancs de núvols baixos en punts del litoral de Girona. A la resta del País cels en conjunt asserenats. Presència d'algunes boires matinals en valls interiors, menys importants i extenses que les d'ahir.

A la tarda augmentaran els núvols especialment al prelitoral, Pirineu i Prepirineu. Hi haurà alguns bancs de núvols baixos en sectors litorals i augmentaran els núvols alts i mitjos pel sud i per ponent.

Els vents seran al matí de xaloc a totes les zones marítimes. A la tarda es mantindrà el xaloc al litoral Tarragoní i bufarà el mitjorn a la resta del litoral.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes es mantindran estables en general, però més altes al sud i interior del País.

martes, 23 de octubre de 2012

NOU CANVI DE TEMPS

Per fer honor a l'estació en la que estem, la tardor, després de dos o tres dies de calma, a partir de dijous torna la inestabilitat.

Una depresió que avui tenim situada a l'oest peninsular i que no ens afecta, tendirà a anar aproximant-se cap a nosaltres, culminant la seva aproximació dissabte, com es pot veure en aquest mapa:






De fet, serà durant la seva aproximació que l'atmosfera mostrarà la seva màxima activitat i això seria entre dijous i divendres amb ruixats i tempestes repartides per qualsevol comarca i de distribució irregular. No es tractarà de cap temporal però sí de precipitacions que podrien afectar en un moment o altra a qualsevol comarca del País.

Després de cara a dissabte tot plegat aniria a menys però amb foça fred en alçada i amb inestabilitat acusada en moltes comarques, especialment de Barcelona i Girona.

El diumenge, la depresió aniria enretirant-se cap a l'est, creant un passadís marcat de vents de nord i nordest molt més freds tal i com es pot veure en aquest mapa:






I de fet, seran tant freds els vents aquests que podria visitar-nos el que anomenem la isoterma 0 a 1500m, tal i com es pot veure en el següent mapa, garantint uns quants dies de fred acusat per la nit i fresca de tardor avançada de dia:




PREVISIÓ PER DIMARTS 23 D'OCTUBRE




Per avui dimarts s'espera un matí amb cels molt asserenats a bona part del País. Destacar els cels variables en punts del Pirineu i fins i tot localment ennuvolats pel que fa a la seva cara nord i zones d'influència. Presència d'abundants boires matinals en valls interiors.

A la tarda es mantindran els cels asserenats a bona part del País, si bé es preveu un augment dels núvols a tot el sector nordest on els cels quedaran variables i un augment dels núvols prims per l'extrem sud.

Els vents seran al matí entre llevant i xaloc a totes les zones marítimes, girant a mesura que avanci la jornada a mitjorn i garbí.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes més altes.

lunes, 22 de octubre de 2012

BALANÇ PLUVIOMÈTRIC EPISODI PLUGES 19-21 OCTUBRE

Aquest és el balanç final de pluges de l'episodi plujós dels tres darrers dies, segons TV3:







Podeu veure que finalment la cosa no ha diferit tant del que estava pronosticat. De fet, en l'entrada d'aquest mateix blog, prèvia a l'episodi us comentava:

"Els registres en general en tot l'episodi estaran entres els 50mm i els 100mm. En molts casos es podran superar aquests 100mm i puntualment algun registre podria arribar a sobrepassar els 200m."

Cal dir que al final s'ha recollit menys aigua del que esperava pel que fa especialment a litoral i prelitoral i també cal dir que la depresió no ha acabat de comportar-se del tot com estava previst, però això en aquest tipus de baixes ja se sap, ja ho avisava també en aquesta entrada de la setmana passada i seguirà passant sempre al nostre País amb aquest tipus de situacions.

Ara toca esperar el pròxim canvi!!

FENÒMENS VARIATS AHIR DIUMENGE

Diumenge el d'ahir, amb inestabilitat molt marcada i amb presència de fenòmens variats. Alt convecció amb creixements verticals interessants:


De OCTUBRE 2012
De OCTUBRE 2012
Arcs de Sant Martí:
De OCTUBRE 2012
I fins i tot alguna mànega mar endins enfront de Barcelona:
De OCTUBRE 2012

PREVISIÓ PER DILLUNS 22 D'OCTUBRE



Per avui dilluns s'espera un matí amb cels variables arreu del País, amb cels molts més trencats com més a ponent i en canvi amb cels més carregats al litoral i prelitoral entre el nord de Tarragona i la Costa Brava. En aquestes darreres zones es podran anar reproduint ruixats de curta durada però localment de certa intensitat i fins i tot amb possibilitat d'algun fenòmen tempestuós local.

A la tarda cels més asserenats a les comarques de Lleida i Tarragona i en canvi cels variables al centre i nord del País i amb núvols més compactes cap al Pirineu i Prepirineu central i oriental, zona litoral i prelitoral de Girona i nord de Barcelona així com al nord de la depresió central. En aquestes darreres zones possibilitat de ruixats de curta durada però que localment podrien anar acompanyats de tempesta amb intensitat i amb possibilitat de calamarsa.

Els vents seran tota la jornada de tramuntana a l'extrem nord del litoral, gregal al litoral de Barcelona i Girona i mestral al de Tarragona.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran estables o en lleuger augment pel que fa a l'interior de Tarragona i sud de Lleida.

viernes, 19 de octubre de 2012

COM EVOLUCIONARÀ EL TEMPORAL?

Una de les tasques més complicades a l'hora de fer previsions a la nostra zona mediterrània, és la de saber com es comportarà una petita baixa que ens creua pel damunt. Son situacions molt complicades de preveure i moltes vegades fan quedar malament als qui ens dediquem a fer pronòstics.

Avui iniciem un període de tres dies, des d'avui divendres fins diumenge, en que precisament ens trobem en una d'aquestes situacions complexes. Intento explicar una mica com podria evolucionar tot plegat.

Per avui divendres com podem veure en aquest mapa, ja es comença a anar gestant aquest sí de baixes presions cap al sudest peninsular. No està perfectament format i queda encara un xic lluny, però ens va esbombant cap a nosaltres vents molt humits de xaloc.



 


En alçada tenim bones dosis d'humitat amb vents que seran de predomini de sud-sudest. Això farà que malgrat les pluges puguin ser força generals, sigui en els vessants sud de les muntanyes on les precipitacions puguin ser més persistents i intenses.

A banda d'això, abundant presència de fang acompanyant les precipitacions ja que tot plegat arrencarà del nord d'Àfrica:





En alçada no tindrem molt molt aire fred però suficient per poder generar alguns fenòmens tempestuosos en alguns punts. Res espectacular però allà on es presentin es podrien recollir encara molts més litres de precipitació.






Dissabte la cosa es complica una mica més. La baixa la tindrem més aprop, més ben definida i els vents molt més allevantats:







Al matí podria haber una petita minora en les precipitacions, fins i tot possible apertura d'algunes clarianes, però sempre amb inseguretat:






Amb el pas de les hores tot plegat s'anirà animant amb augment clar de les bosses d'humitat en alçada:





Arribada de la bossa freda en alçada bastant maca i tot plegat derivarà en un autèntic temporal de pluges persistents amb tempestes fortes embegudes de per mig i amb registres d'aigua espectaculars en alguns punts.






Dissabte a diferència d'avui divendres que seran cares sud de les muntanyes, les pluges més abundants correspondran a litoral i prelitoral.

Aquesta situació de pluges intenses i persistents es podria perllongar fins avanaçada la jornada de diumenge.

Els registres en general en tot l'episodi estaran entres els 50mm i els 100mm. En molts casos es podran superar aquests 100mm i puntualment algun registre podria arribar a sobrepassar els 200m.

 Ho anirem seguint amb atenció!!!

PREVISIÓ PER DIVENDRES 19 D'OCTUBRE




Per avui divendres s'espera un dia amb cels ennuvolats a tot el País i amb precipitacions que aniran caient al llarg de tota la jornada de forma intermitent, en qualsevol comarca. En general les precipitacions seran de caire entre feble i moderat, tot i que pel que fa als vessant sud de les muntanyes, especialment Pirineu i Prepirineu però també altres sectors de muntanya, en aquests casos les precipitacions podrien tenir caire intens, amb elevada persistència i acumular registres importants. Son possibles alguns fenòmens tempestuosos acompanyant a les pluges persistents de la jornada d'avui.

Els vents seran tota la jornada en règim de xaloc a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.

jueves, 18 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 18 D'OCTUBRE




Per avui dijous s'espera un dia amb cels entre variables i ennuvolats arreu del País.

S'esperen al llarg de la jornada precipitacions de caire moderat a l'extrem nordest del País i Pirineu i Prepirineu Oriental. A banda d'aixo, son possibles petits ruixats aïllats en qualsevol altra punt del País, sempre més probables al terç nord. No es descarta alguna fenòmen tempestuós al sector nordest. De cara al vespre i sobretot nit, les precipitacions aniran agafant cos i tindran tendència a anar-se extenent per molts altres punts.

Els vents seran tota la jornada en règim de xaloc a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.

miércoles, 17 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIMECRES 17 D'OCTUBRE




Per avui dimecres s'espera un dia amb cels variables arreu del País amb presència de bancs de núvols baixos en punts de la meitat est del País que serien més abundants a primeres hores del dia i més trencats a les hores centrals, per tornar a augmentar de cara al vespre. Independentment pas de núvols alts i mitjos arreu del País.

Malgrat en general no s'esperen precipitacions, no es descarta alguna gota o feble ruixadet en algun punt de la cara sud del Pirineu o prepirineu.

Els vents seran al matí entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes girant progressivament a la tarda a xaloc.

Les temperatures seran més altes.

martes, 16 de octubre de 2012

TORNEN LES PLUGES A PARTIR DE DIJOUS

Hem iniciat la setmana amb calma i tranquilitat i amb temperatures fresques o fredes més pròpies de finals de tardor, però la setmana anirà evolucionant a tems revoltat amb precipitacions i amb temperatures més suaus que les actuals.

Aquí teniu un mapa de la situació actual d'avui dimarts amb aquest gran embossament fred que te tendència a anar baixant de latitud cap a nosaltres en els pròxims dies:




A mesura que vagi baixant l'embossament fred per l'oest peninsular, nosaltres tindrem una lleugera penetració càlida deguda a aquests vents de provinença sud i sudoest:





Entre dijous i divendres ens arriba un front que ens portarà pluges a moltes comarques, possiblement amb algunes tempestes ja que les temperatures en superfície hauran pujat suficientment com per aportar bona enregia als núvols per créixer:





Malgrat el front i les pluges, les temperatures no eran massa baixes ja que seguirem en aquesta zona d'advecció sud-sudoest a mitja alçada:




El cap de setmana podria despenjar-se una espècie de bossa freda sobre nosaltres i provocar una reactivació de les pluges que fins i tot ens podria portar a un temporalet de pluges força generals. Ho haurem de seguir per que encara queden força dies:




I les temperatures, tot i això, no sembla que hagin de baixar massa i seguirien sent superiors a les que estem tenint en aquest inici de setmana:


PREVISIÓ PER DIMARTS 16 D'OCTUBRE





Per avui dimarts s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País amb presència d'algun banc de boira poc important en valls interiors a primera hora del matí i amb pas d'algunes bandes de núvols prims poc importants de cara a la tarda.

Els vents seran tot el dia entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantindran estables, més baixes en zones baixes i més altes a muntanya. Les màximes en clara pujada arreu del País.

lunes, 15 de octubre de 2012

HA NEVAT AL PIRINEU

Aquesta passada nit i matinada ha nevat al Pirineu. En alguns punts la neu ha agafat per damunt tan sols dels 1400m. Aquí en teniu algunes imatges.

 És el cas de Vaqueira:





El refugi de J.M.Blanc:






O al mateix santuari de Núria:



PREVISIÓ PER DILLUNS 15 D'OCTUBRE






Per avui dilluns s'espera un matí força asserenat en conjunt, si bé encara podrà haber algunes restes de núvols en punts litorals de Barcelona i Girona que tindran tendència a anar a meyns amb el pas de les hores. Nuvolositat entre variable i abundant a la cara nord del Pirineu amb febles ruixats de neu en una cota d'uns 1300-1400m. Presència d'algunes boires i bancs de núvols baixos a primeres hores en zones baixes interiors i de la depresió central.

A la tarda es mantindran els cels asserenats en conjunt, encara amb alguns núvols a la cara nord del Pirineu. Podran créixer algunes nuvolades al sector nordest que en principi no haurien de portar precipitació.

Els vents seran tot el dia de mestral a l'extrem sud i litoral Tarragoní, Tramuntana a l'extrem nord i en règim de xaloc a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes.

domingo, 14 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 12 D'OCTUBRE





Per avui diumenge s'espera un matí encara amb cels bastant asserenats amb arribada ja de núvols a mesura que avancin les hores pel sector de ponent i nordoest.

A la tarda, augment progressiu dels núvols d'oest a est que aniran deixant els cels entre variables i ennuvolats en molts punts. A punts de les comarques de Barcelona i Girona serà força avançada la tarda i vespre que els núvols compactaran més.

Les precipitacions s'iniciaran pel sector nordoest del País i a mesura que avanci la tarda i vespre s'aniran generalitzant a gairebé tot el País. A les comarques de Barcelona i Girona seria a tocar del vespre i nit que es generalitzarien les pecipitacions. Seran en forma de ruixats entre febles i moderats tot i que en alguns punts es presentaran en forma de tempesta i en aquests casos, la precipitació podrá adquirir major intensitat. Els fenòmens tempestuosos seran de caire irregular i es podrien presentar en qualsevol punt del País.

La cota de neu anirà baixant fins a uns 1600m al sector més occidental del Pirineu i auns 1800m al més oriental.

Els vents seran tot el dia de mestral a l'extrem sud del litoral, aponentats al litoral de Tarragona i Barcelona i agarbinats al de Girona.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran estables en conjunt si bé, en alguns punts del litoral i prelitoral podran pujar una mica.

viernes, 12 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 12 D'OCTUBRE





Per avui divendres s'espera un dia amb cels variables a gairebé tot el País, amb cels més trencats i fins i tot a estones asserenats com més a ponent i cels entre variables o ennuvolats a tot el litoral i prelitoral comprès entre el nord de Tarragona i la Costa Brava, així com en àmplies zones del Pirineu i Prepirineu, especialment sector oriental.

S'esperen ruixats i tempestes localment fortes i de distribució irregular, en qualsevol moment del dia, en qualsevol punt del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona i del nord de Tarragona. També poden aparéixer ruixats moderats al Pirineu i Prepirineu oriental i punts del nord de la depresió central. Per altra banda, faran presència algunes febles precipitacions a la cara nord del Pirineu i zones d'influència amb una cota de neu que estarà al voltant dels 2200-2300m.

Els vents seran tot el dia de mestral i tramuntana als dos extrems del litoral i en règim de llevant o xaloc a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes.

jueves, 11 de octubre de 2012

RUIXATS I TEMPESTES FORTES LA PRÒXIMA MATINADA I MATÍ DE DIVENDRES

La pròxima matinada i com a mínim fins a migdia de demà i ja veurem si no s'allarga unes hores més, el temps es farà molt insegur i inestable en alguns punts del País.

La raó, l'entrada d'aire força fred en alçada que farà que se'ns posi al damunt una gens inestimable llengua freda de -17ºC a uns 5500m d'altura tal i com podeu veure en el mapa:





I sobretot, aquesta zona de convergència ben marcada a rebuf dels dos vents de tramuntana i mestral que tendiran a reforçar-se en les immediates hores. Us ho esquematitzo una mica en aquest mapa:






I tot plegat, farà que a partir de la matinada es vagin disparan els núvols a mode vertical amb forta aportació humida en superfície i que ens portaran a una situació de risc meteorològic per aiguats forts en les zones que ens indica aquest mapa de previsió de precipitació:








Per tant, alerta especialment zona litoral i prelitoral des del nord de Tarragona fins a la Costa Brava, passant per tota la àrea Barcelonina inclosa, per que localment les tempestes podran ser fortes i no només caure amb forta intensitat sinó fins i tot en algun cas sobrepassar fàcilment els 50mm en no massa eston de precipitació.

AIXÍ ES LLEVA EL DIJOUS A BARCELONA

De OCTUBRE 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 11 D'OCTUBRE






Per avui dijous s'espera un matí amb cels variables arreu del País. Els núvols al llarg del matí tindran tendència a anar-se trencant i deixar moltes estones de sol al centre i sud del País i amb presència de més núvols al terç nord. Encara podrà fer presència algun ruixat aïllat en qualsevol punt del País.

A la tarda es mantindran els cels variables a bona part del País, molt més trencats cap al centre i sud i en canvi més abundants al terç nord, fins i tot compactes en punts del Pirineu i comarques Gironines.

Poden aparéixer ruixats a la tarda en qualsevol punt del Pirineu i Prepirineu i especialment al sector nordest del País, comarques de Girona i nord de les de Barcelona. Es en aquest sector nordest on s'hi podrà concentrar la major activitat tempestuosa al llarg de la tarda. També podria fer presència algun ruixat aïllat en qualsevol altra punt del País.

Els vents seran al matí de mestral a l'extrem sud del litoral, aponentats al litoral de Tarragona i Barcelona i de gregal al de Girona. A la tarda es mantindrà la mateixa situació imposant-se també el gregal al litoral Barceloní.

Les temperatures seran més baixes. Les màximes però es podrien disparar una miqueta a l'est de Tarragona i Barcelona degut al ponent i mestral rescalfats però això sí, amb menys sensació de xafogor que els darrers dies ja que les humitats seran baixes

miércoles, 10 de octubre de 2012

PREVISIÓ PER DIMECRES 10 D'OCTUBRE






Per avui dimecres s'espera un matí amb cels que s'aniran fent variables a mesura que passin les hores. No es descarta algun primer ruixadet cap a l'extrem nordoest i també cap a l'àrea Tarragonina.

A la tarda es mantindran els cels variables arreu del País amb núvols més compactes cap al Pirineu i cap a punts de l'interior del sector nordest, aixi com en alguns trams prelitorals. Son possibles ruixats en punts del Pirineu i Prepirineu i també del prelitoral. No es descarta algun ruixat dispers en qualsevol altra punt del País. En el cas del Prelitoral, és possible que es generi algun fenòmen tempestuós moderat.

Els vents seran al matí de xaloc a tot el litoral i a la tarda bufaran entren mitjorn i xaloc al litoral de Tarragona i Barcelona i entre mitjorn i garbí al de Girona.

Les temperatures mínimes es mantenen estables i les màximes en lleuger descens.

martes, 9 de octubre de 2012

PLUGES A LA VISTA

Fa uns dies enrera us comentava que passariem un estiuet i que a prtir de dimecres aproximadament l'atmosfera tendiria a inestabilitzar i a refrescar. Donç bé, així sembla que serà.

 Aquí teniu la situació actual d'avui dimarts, encara força estable, amb aquesta mica de llengua càlida encara en alçada:







La situació en quant a temperatures, malgrat ja no pujaran més, es mantenen dins aquesta bombolleta càlida que encara ens domina:





  De cara a entre dijous i divendres però, ens arriba un front que sembla portarà precipitacions a força comarques. Ens arriba amb força activitat i per tant molt probablement també ens portarà activitat tempestuosa a força comarques:




Aquí podeu veure millor representat el front en el mapa isobàric:


Les temperatures després del front en clara baixada. Només heu de comparar aquest mapa a 1500m d'alçada amb el segon mapa d'aquesta entrada que era el previst per avui. La bombolleta càlida ja serà història:




I la esperança la tenim cap a finals del cap de setmana i dilluns amb aquesta possibilitat de formació d'una àrea de baixes presions just a la nostra zona i que ens podria portar força enrenou a Catalunya. No és pas segur. Queda molt, però ho seguirem per que pinta força interessant: