DARRERA HORA

domingo, 30 de septiembre de 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 30 DE SETEMBRE






Per avui diumenge s'espera un matí amb cels variables, a estones coberts a tot el País i encara amb alguna feble precipitació enfront del litoral entre Tarragona i Barcelona que en principi ja no haurien d'afectar terra ferma malgrat no es pot descartar encara del tot ue ho pogués fer. Tendència al llarg del matí a anar-se trencant cada vegada més els núvols pel sud i per ponent.

 A la tarda cels variables al terç nord i a les comarques de Barcelona i Girona. Cels més asserenats ja pel sud i per ponent. No es descarta al llarg de la tarda algun ruixat a la zona compresa per Baix Llobregat-Barcelonès-Maresme-Vallès.

 Els vents seran de tramuntana al nord del litoral, mestral a l'extrem sud i bona part del litoral Tarragoní i d'origen marítim amb predomini del xaloc entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava aproximadament.

 Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes més altes.

sábado, 29 de septiembre de 2012

jueves, 27 de septiembre de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 27 DE SETEMBRE






Per avui dijous s'espera un dia amb cels variables de núvols mitjos i alts arreu del país, en general més presents de cara a la tarda. Aquests núvols seran més abundants com més cap al sud on fins i tot a la tarda es podrà ennuvolar per complet i deixar anar algunes precipitacions.

Els vents seran allevantats a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran clarament més baixes i les màximes lleugerament més altes.

miércoles, 26 de septiembre de 2012

MÉS POSSIBILITATS DE PLUJA ENTRE DIVENDRES I DISSABTE

Avui dijous ens assa un front que deixarà precipitacions al sector nordoest, també alguns xàfegs en algunspunts de la meitat oest i com a molt 4 gotes en algun altra punt de la resta del Pais.

Entre divendres i dissabte, la perturbació del sud de la Península avançarà cap a la Mediterrània i ens voldrà afectar amb una mica més de decisió que no pas el front d'avui, tot i que el gruix de la perturbació afectarà al sud del País Valencià i part de les Balears i en canvi nosaltres en serem afectats més de resquitlló.

Aquí podeu veure quina ser`la posició de la baixa, un xic massa al sud pels nostres interessos i si us fixeu amb les isòbares, amb vents agregalats a la nostra zona que no son massa humits:








En alçada, la bossa freda passarà també massa al sud, entre la Ibèrica i el nord d'Àfrica:






I a uns 3000 metres d'alçada no tindrem problemes d'humitat, el que passa és que com que per sota bufarà gregal no massa humit, no tindrem una situació massa favorable a grans pluges:




 




Amb tot, aquí teniu una mostra de com es podrien comportar les precipitacions, afectant la part més forta en un primer moment al sud del País Valencià. A nosaltres se'ns podrien presentar ruixats entre Barcelona i Tarragona especialment de moment sense masa organització i entre febles i moderats:




 





I seria quan el gruix de la perturbació volgués ja afectar les Balears, que aleshores augmentaria a la nostra zona la probabilitat de que els xàfegs fossin més nombrosos, en la seva majoria entre febles i moderats, sempre més aviat a les comarques sobretot de Tarragona i Barcelona i localment amb algun d'aquests xàfegs que podria ser de certa intensitat:





 

PREVISIÓ PER DIMECRES 26 DE SETEMBRE






Per avui dimecres s'espera un matí amb cels força ennuvolats al sector nordoest i en general també a les comarques de la meitat oest. Cels més variables a la resta del País malgrat la tendència és a que els núvols es puguin anar fent també més abundants al llarg del matí. S'esperen precipitacions entre febles i moderades al sector nordoest i alguns ruixats més dispersos i de caràcter feble en qualsevol punt de la meitat oest. No es decarta que puguin caure 4 gotes en qualsevol altra punt del País.

A la tarda la tendència serà a que els núvols vagin a menys per l'oest i que amb el pas de les hores també es vagin trencant cada vegada més a la resta del País. Son possibles alguns ruixats febles a l'extrem nordest.

Els vents seran de garbí bona part de la jornada a tot el litoral.

Les temperatures mínimes es mantindran sense grans canvis i les màximes seran més baixes.

martes, 25 de septiembre de 2012

COMPARATIVA REFUGI ULLDETER 2011-2012

Aquí teniu una comparativa de quin era l'estat dels prats a més de 2300m d'alçada, al refugi d'Ulldeter al Ripollès, aquest diumenge 23 de setembre de 2012, amb aquest aspecte torrat i ressec per manca de precipitacions:


De setembre 2012
I en el mateix refugi, ara fa un any, concretament el 17 de setembre de 2011, amb aquests colors verdosos intensos:


De setembre 2012

PREVISIÓ PER DIMARTS 25 DE SETEMBRE





Per avui dimarts s'espera un matí amb cels asserenats arreu del País només destacant el pas d'alguns núvols prims molt poc importants.

A la tarda es mantindran els cels asserenats en conjunt amb pas d'alguns núvols prims i a l'hora començaran a augmentar els núvols especialment pel sector nordoest del País i també per ponent. A darrera hora del dia podrien aparéixer alguns ruixats al sector més occidental del Pirineu que de cara al vespre i sobretot nit es podrien extendre per altres punts del sector nordoest i ponent del País.

Els vents seran aponentats al matí a bona part del litoral excepte de la Costa Brava cap al nord on bufarà el garbí. A la tarda s'anirà imposant el vent entre mitjorn i garbí a tot el litoral.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes baixaran respecte ahir a bona part del litoral i pujaran a les comarques del nordest. A la resta del País es mantindran sense grans canvis.

lunes, 24 de septiembre de 2012

PREVISIÓ DILLUNS 24 DE SETEMBRE





Per avui dilluns s'espera un dia amb cels força asserenats arreu del País, encara al matí amb algunes restes de núvols al Pirineu i sector nordoest i a la tarda amb creixement de núvols al Pirineu que podrien donar algun feble ruixat al seu sector més oriental. També a la tarda apareixeran núvols a l'extrem nord del litoral que podrien deixar anar algun feble ruixat en aquella zona.

Els vents al matí seran de ponent arreu del litoral i a la tarda bufaran de llevant a l'extrem nord del litoral i entre mitjorn i garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures en general tenen tendència a baixar excepte a l'est del País on seran més altes degut al ponent rescalfat.

viernes, 21 de septiembre de 2012

L'EX-HURACÀ NADINE VE A PER NOSALTRES

Ja fa dies que us vaig dient en aquest blog que la setmana vinent molt probablement tindrem canvis molt importants de temps.

Donç bé, mireu si en seran d'importants, que fins i tot un ex-huracà molt probablement se'ns llençarà al damunt provocant un enrenou considerable en el temps amb forts vents i fortes pluges repartides per molts punts de la Península Ibèrica, Catalunya inclosa.

Aquí teniu un mapa que ens indica una de ls possibles posicions del ex-huracà:







Però anem a analitzar una mica la situació. Aquest mapa següent representa les temperatures del mar. En colors vermellosos son les aigúes més càlides.

De moment, en el que els mapes estan tots d'acord és en que Nadine es plantarà al sudoest peninsular que
vindria representat per la primera fletxa que he dibuixat en el mapa. Un cop a portes de l'estret de Gibraltar, aquí és on Nadine podria agafar dos camins diferenciats i que a hores d'ara ningú sap quin d'ells serà.

 Nadine no és una perturbació qualsevol. No és ja un huracà però tampoc és una borrasca amb característiques ordinàries. Encara guarda característiques d'huracà en el sentit que encara s'alimenta de l'energia suministrada per aigües càlides del mar i per tant, no seria descabellat de pensar que pogués seguir el recorregut de l'estret de Gibraltar cap al Mediterrani tot resseguint aquest camí d'aigües més càlides(colors més vermellosos) fins plantar-se entre les costes Mediterrànies peninsulars i les Balears.







De moment però això encara no està massa clar i hores d'ara els mapes ens situen Nadine tal i com es veu en aquest mapa. No fa falta dir que només mirant les isòbares ja es denota que els vents serien huracanats i que per tant caldria prendre totes les precaucions.








Seguirem la evolució de Nadine dia a dia no només per la seva importància a nivell meteorològic sinó també per les conseqüències i problemes que pogués comportar en algunes zones peninsulars.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 21 DE SETEMBRE





Per avui divendres s'espera un matí amb cels encara variables de núvols baixos en punts del litoral i prelitoral, més freqüents al sector Tarragoní i més trencats a la resta. A la resta del País els cels es presentaran en general força asserenats amb algunes boires matinals en algunes valls.

A la tarda creixeran alguns núvols d'evolució al Pirineu i encara podria fer presència bancs de núvols baixos en punts del litoral i prelitoral, en general molt més trencats que no pas al matí. A la resta del País cels força asserenats.

Els vents seran de xaloc al litoral de Barcelona i Tarragona i entre mitjorn i garbí al de Girona.

Les temperatures seran més altes.

jueves, 20 de septiembre de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 20 DE SETEMBRE





Per avui dijous s'espera un matí amb cels variables a bona part del País. Els núvols podran ser més abundants cap a les comarques del sud i est de Tarragona on fins i tot al llarg del matí no es descarta algun feble ruixat dispers. Els núvols estaran molt més trencats o fins i tot amb cels gairebé asserenats al sector nordoest del País.

A la tarda es mantindran els cels variables al Pirineu i Prepirineu i algunes comarques del terç nord. A la resta cels més asserenats a excepció de les comarques de l'est i sud de Tarragona on es mantindria la presència de bancs de núvols baixos. A darrera hora del dia podrien fer presència algnes bandes de núvols prims pel nord del País.

Els vents seran al matí entre llevant i gregal a la meitat nord del litoral i entre llevant i xaloc a la meitat sud. A la tarda s'anirà imposant el xaloc a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran sense grans canvis.

miércoles, 19 de septiembre de 2012

CANVIS IMPORTANTS PER LA SETMANA VINENT

Fa uns dies enrera us mostrava aquest mapa del possible escenari que es podria anar dibuixant per la setmana de la Mercè en que l'anticicló s'enretiraria cap a l'oest Atlàntic i podria permetre el descans de masses fresques cap a nosaltres amb baixades de temperatures i inestabilització important del temps:






Donç be, els mapes cada vegada més van confirmant que la setmana vinent podria ser força moguda amb bastante fresca i amb pluges que ens aniran visitant. Aquest seria un dels possibles escenaris que es podria anar configurant al llarg de la setmana vinent amb la possible formació d'un gran depresió al voltant de la Ibèrica que garantiria inestabilitat marcada generalitzada a tota la Península Ibèrica sense excepció. Ho anirem seguint:



ELS RUIXATS I LES TEMPESTES

Ahir tarda els ruixats i tempestes es van comportar més o menys com estava previst. Aquí teniu aquest mapa de meteoclimàtic que ens indica quina va ser la distribució de les precipitacions i es veu com més o menys van afectar les àrees previstes:









I aquest és el mapa de llamps d'ahir on es veu que les tempestes es van centrar a la meitat nord del País:









Pel que fa a la passada matinada ha anat plovent de forma irregular a litoral i prelitoral i localment també s'ha generat alguna tempesta com es pot veure en aquest mapa de llamps d'avui:









En el que resta de matí, seguirem pendents d'aquests ruixats i tempestes que es podran anar generant a litoral i prelitoral entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava.

PREVISIÓ PER DIMECRES 19 DE SETEMBRE






Per avui dimecres s'espera un matí amb cels variables arreu del País. Els núvols podran ser molt més compactes a litoral i prelitoral entre el nord de Tarragona i la Costa Brava i podran anar generant ruixats de distribució irregular la majoria entre febles i moderats, però localment de forta intensitat i acompanyats de tempesta. També podran caure ruixats, en aquest cas febles a la cara nord del Pirineu i zones d'influència.

A la tarda es mantindran els cels variables arreu del País, amb clarianes més evidents cap a ponent i amb núvols segurament ja no tant compactes com al matí al litoral i prelitoral. Seran possibles alguns ruixats cap a l'interior de Girona i nord de Barcelona i també cap a la cara nord del Pirineu. A banda d'això també es podran generar ruixats cap a l'extrem sud del País, que en aquest cas localment encara podrien anar acompanyats d'algun fenomen tempestuós local.

Els vents seran de mestral i tramuntana als dos extrems del litoral amb predomini del xaloc a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la mateixa situació amb entrada de xaloc també cap a l'extrem sud del litoral.

Les temperatures seran més baixes.

martes, 18 de septiembre de 2012

PREVISIÓ PER DIMARTS 18 DE SETEMBRE





Per avui dimarts s'espera un matí amb cels variables amb estones de cels bastant coberts de núvols més aviat de tipus alt i mig que a mesura que passin les hores podran anar fent-se cada vegada més abundants. A banda d'això persistiran els bancs de núvols baixos en punts del litoral i prelitoral. Al llarg del matí ja es podria generar algun ruixat, més probable al sector nordoest del País o a l'extrem nord del litoral, no descartable en qualsevol altra punt de la meitat nord.

Per la tarda, els núvols seran molt més abundants en conjunt i els cels seran molt més coberts arreu, sense descartar alguna tímida clariana. Els ruixats i tempestes aniran guanyant extensió a tot el Pirineu i Prepirineu i comarques del terç nord del País. També pot sorgir algun nucli tempestuós aïllat però localment de forta intensitat entre Montsant-Prades-Montserrat. Les precipitacions aniran avançant amb el pas de les hores també cap alguns punts del litoral, aproximadament del Maresme cap al nord. A la resta de comarques no es descarta algun ruixat dispers però en general molts núvols i sense precipitació.

Les precipitacions podran ser especialment abundoses i localment ser de forta intensitat especialment a les comarques que envolten el Cadí, Ensija i Collsacabra.

Els vents seran de ESE a totes les zones marítimes, amb entrada de NNO als dos extrems del litoral ja avançada la tarda.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran estables o lleugerament més altes, excepte al Pirineu on ja experimentaran una clara baixada.

lunes, 17 de septiembre de 2012

TEMPESTA TROPICAL NADINE

Aquests dies s'està parlant a bombo i plateret de l'huracà Nadine i de la seva possible arribada a les Açores. Només puntualitzar que no es tracta de cap huracà, sinó d'una tempesta tropical de la qual podeu veure aquí la seva evolució en els pròxims 5 dies en que el que sí és cert, és que arribarà a les Açores amb pluges fortes i vents bastant forts:







També us vull mostrar aquesta imatge de satèl.lit de fa una estona, d'aquesta matinada on es veu de forma molt interessant no només la tempesta tropical Nadine, sinó també com ja entra per Portugal el front que entre demà i dimecres deixarà fortes pluges en alguns punts de Catalunya.



PREVISIÓ PER DILLUNS 17 DE SETEMBRE





Per avui dilluns s'espera un dia amb cels variables arreu del País per presència de núvols de tipus alt i mig que en alguns moments podran ser força abundants en algunes comarques i també amb presència d'alguns bancs de núvols baixos en alguns trams litorals i puntualment del Prelitoral.

Els vents seran al matí de SSE a totes les zones marítimes, girant a la tarda a SSO.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.

domingo, 16 de septiembre de 2012

SETMANA VINENT RELATIVAMENT TRANQUILA

La setmana que demà iniciarem serà força tranquila en conjunt malgrat a mitja setmana, possiblement dimecres, tindrem un front que portarà ruixats i tempestes en algunes comarques.

Ja seguirem a veure que fa aquest front per que segurament serà generós en algunes comarques però ni de bon tros no te intenció de portar pluges generals.

Aquí podeu veure el front representat en el segúent mapa isobàric per dimecres:



Després, la resta de setmana seria força tranquila i amb unes temperatures tota la setmana que amb petits alt-i-baixos es mantindrien dins del que seria l'habitualitat per l'època.

Seria ja a les acaballes del cap de setmana i sobretot ja per la setmana de la Mercè que l'enretirament de l'anticicló més a l'oest de la Península podria permetre el descens de masses d'aire més fresques cap a nosaltres amb la conseqüent baixada de temperatures i possible inestabilització atmosfèrica.

En aquest mapa es pot veure representada aquesta possible ubicació més a l'oest de l'Atlàntic del anticicló que permetria el descens cap a nosaltres d'àrees de baixes presions:




PREVISIÓ PER DIUMENGE 16 DE SETEMBRE






Per avui diumenge s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País, només destacant la presència de bancs de núvols baixos en punts del litoral i puntualment prelitoral, que en alguns moments podrien compactar i fer-se més abundants i fins i tot deixar escapar alguna gota o roïna al voltant de la Costa Central.

A la tarda es produirà un augment progressiu dels núvols alts i mitjos d'oest a est que anirà deixant els cels variables arreu del País com més avançada estigui la tarda. Independentment es mantindrà la possibilitat de bancs de núvols baixos en punts del litoral i puntualment prelitoral i també el desenvolupament d'alguns núvols d'evolució en punts del Pirineu.

Els vents seran al matí de SSE a totes les zones marítimes, girant a la tarda a SSO.

Les temperatures tenen tendència a pujar lleugerament.

viernes, 14 de septiembre de 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 14 DE SETEMBRE






Per avui divendres s'espera una jornada amb cels bàsicament asserenats arreu del País només destacant la presència intermitent de bandes de núvols prims que no impediran que la jornada sigui dominida pel sol.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, NNE a la Costa Brava i ONO al litoral de Barcelona i Tarragona. A la tarda es mantindrà el NNO al nord del litoral de Girona, el ONO a l'extrem sud i bufarà el SSO a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran clarament més baixes i les màximes en lleuger augment.