DARRERA HORA

viernes, 31 de agosto de 2012

MAR ALTERADA

Després de molts dies i setmanes de mars encalmades, ahir, a banda de les pluges recollides, les onades picaven de valent als espigons de les platges Barcelonines:



De agost 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 31 D'AGOST






Per avui divendres s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País amb algun nuvol prim poc important en algun moment del dia. Només destacar els cels entre variables i amb estones d'ennuvolats a la cara nord del Pirineu on fins i tot en alguns moments es podria escapar alguna feble precipitació, més probable avançada la tarda i vespre i que seria en forma de neu per damunt dels 2200-2300m.

Avançada la tarda i vespre nou augment dels núvols a litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona que s'anirien expandint també lentament fins el nord de la Costa Daurada i ja amb alguna primera precipitació dispersa que aniria a més de cara a la nit i matinada.

Els vents al matí bufaran de NNO a l'extrem nord del litoral, de NNE a la Costa Brava, de ONO a l'extrem sud i litoral Tarragoní i de ESE al litoral de Barcelona. A la tarda es mantindrà el mateix règim de vents però ampliant-se més el tram litoral on bufarà el ESE que seria el tram comprès entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes més altes.

jueves, 30 de agosto de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 30 D'AGOST







Per avui dijous s'espera un dia amb cels força ennuvolats a bona part del País sense descartar algunes clarianes en alguns moments del dia. A mesura que vagi avançant el matí aniran apareixent precipitacions preferentment a l'oest i meitat nord del País però també de forma sorpresiva en qualsevol altra punt del País.

Serà a partir de mig matí o migdia i al llarg de la tarda, que les precipitacions s'aniran fent cada vegada més extenses fins a poder afectar qualsevol comarca. S'espera que puguin recollir-se bons registres de precipitació a tot el vessant sud del Pirineu i Prepirineu.

Per altra banda s'espera forta activitat tempestuosa en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i comarques centrals del País, on les tempestes podran ser localment fortes o molt fortes amb forts registres de precipitació en poca estona. Podran anar acompanyades de calamarsa o pedra i arribar a acumular registres de precipitació entre els 50mm i els 75mm o puntualment superiors, sempre de distribució irregular. Possibilitat de mànegues marines entre el sud del Maresme i el Garraf, possibilitat que no és descartable tot i que inferior en d'altres punts del litoral de Barcelona i Tarragona.

Els vents bufaran de NNO als dos extrems del litoral i de ENE a la resta de zones marítimes tot i que amb canvis de direcció sobtats en moments de tempesta.

Les temperatures seran clarament més baixes. Les mínimes en la majoria de casos es registraran a darrera hora del dia.

miércoles, 29 de agosto de 2012

DIJOUS DE RUIXATS I TEMPESTES

Demà dijous com ja us avançava en una anterior entrada d'aquesta setmana ens arriba un front fred. Com sempre passa, els fronts no es comporten de la mateixa manera en unes comarques que en altres i per això, en aquesta entrada, intentaré anlitzar quines serien les comarques més agraciades o més castigades(segons com es miri)per les pluges de demà. Podriem dir que hi haurà dos epicentres o zones preferides per les pluges.

De ploure, podrà ploure poc o molt a gairebé totes les comarques, però per una banda tindrem que els vents en algunes alçades seran bastant marcats de sud com podeu veure en aquests dos mapes corresponents a les alçades de 950Hpa i 850Hpa respectivament. Això comportarà efecte palanca considerable especialment en zones ben orientades a sud del Pirineu i Prepirineu i muntanyes de la meitat nord del País.









És per aquest motiu que si fem un cop d'ull a aquest model de precipitació, veurem un parell de màxims de precipitació justament en aquestes zones de la meitat nord del País, cap al nord de les comarques de Lleida i especialment entre el Cabrerès i el Montseny ja que en aquella zona és on l'efecte palanca citat serà molt més efectiu. En aquestes zones es d'esperar que s'hi acumulin registres importants de precipitació.








I per poder veure quina serà la segona zona preferida per les pluges, res millor que estudiar el que faran els vents a nivell general del pas del front. Mireu, entrarà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i el mestral per l'extrem sud:








En capes mitges, a uns 3000m,  no tindrem problemes d'humitat ja que serà força homogènia a bona part del País. El front de per sí be carregadet d'humitat en aquelles alçades i d'aquí que poc o molt, com deia abans, pugui ploure a geirebé tot arreu.








Però si ens n'anem a capes més baixes, veurem que on hi bufarà la tramuntana i el mestral, l'ambient serà més eixut i en canvi a zones lliures d'aquests vents, s'hi acumularan bones bosses d'humitat. I això seria en zones litorals i prelitorals de Barcelona i Tarragona i algunes comarques del centre del País. I així ho podeu veure en aquest mapa:







Justament aquesta presència de bosses humitat remarcables amb la poca presència de vents forts, permetrà que els núvols puguin créixer amb força en aquestes zones i a més tot plegat alimentat per les escalfors en superfície que tenim de fa dies més l'aportació de calidesa dels vents localments marítims que bufaran a la zona ara que tenim el mar ben calentet.

Tot plegat, alguns mapes previstos per demà com el que aquí us mostro, fa por de veritat:






I a més en plena època de possibilitat de mànegues marines a banda de les calamarsades que puguin produir-se també acompanyant als fenòmens tempestuosos


Un dia per gaudir, està clar!!

PREVISIÓ PER DIMECRES 29 D'AGOST







Per avui dimecres s'espera un matí amb cels variables arreu del País que podrien ser una miqueta més compactes en algunes comarques del centre i oest del País on fins i tot no es descarta alguna goteta o feble ruixadet dispers.

A la tarda s'espera que els cels segueixin variables a bona part del país, amb creixement de nuvolades a tot el Pirineu i especialment al sector nordoest del País. Aniran sorgint ruixats en aquestes zones comentades i amb els pas de les hores també s'aniran generant fenòmens tempestuosos més probables al sector nordoest, però no descartables a la resta de Pirineu i Prepirineu. També podran treure el nas algunes precipitacions per l'extrem sud del País i no es descarta algun ruixat aïllat en qualsevol altra punt de muntanya de la meitat nord del País.

Els vents bufaran de SSE al litoral de Barcelona i Tarragona i de SSO al de Girona.

Les temperatures seran més altes.

martes, 28 de agosto de 2012

NEW ORLEANS 7 ANYS DESPRÉS

Demà dimecres farà 7 anys d'una de les pitjors tragèdies naturals dels EEUU esdevinguda també per un huracà a New Orleans. La casualitat ha volgut que justament demà que serà aquest trist setè aniversari, un altra huracà els envesteixi per posar a prova novament aquella zona. Aquí teniu la traajectòria més que possible del huracà Isaac.








Entrarà just per sobre de New Orleans en fora d'huracà de categoria 1, és a dir amb vents sostinguts a tocar dels 150km/h i amb ràfegues molt superiors que podrien estar prop dels 200km/h.









Esperem que aquesta vegada no es reprodueixi la tragèdia. S'espera una pujada de les aigües marines considerable, vents molt potents i pluges torrencials.

La veritat és que pinta força malament la cosa. Aquí teniu la imatge del huracà de primera hora de la tarda d'avui dimarts. Ja és a tocar de la costa:





DIJOUS PLUGES FORÇA GENERALS I BAIXADA NOTABLE DE TEMPERATURES

Aquest dijous, ens arriba un front que es mostrarà molt actiu a bona part del País. Aquí teniu el mapa isobàric que ens mostra l'arribada del front:





En aquest mapa podeu veure com ens passarà pel damunt un solc molt marcat amb temperatures de fins a -16ºC a uns 5500m d'alçada cosa que afavorirà molt el creixement de nuvolades arreu del País:








Aquí teniu un dels models de precipitació que mostren aquesta situció de pluges bastant generals que ja anirem analitzant demà dimecres a veure en quines zones podran descarregar amb més força.

S'ha de dir que la majoria de models es mostren molt optimistes amb les precipitacions que portarà el front i això és molt bon senyal:









I l'altra fet més que remarcable després del pas del front, serà aquesta bofetada termomètrica que rebrà l'estiu i que farà que les temperatures més rigoroses de l'estiu ja quedin enrera i ja no tornin a recuperar-se fins a valors tan exagerats en els pròxims dies. Aquí teni la mostra del que teniem aquest matí a uns 1500m d'alçada amb temperatures que ronden els 20ºC:









I aquí teniu una mostra del que tindrem passat el front amb temperatures a aquella alçada que rondaran els 10ºC o fins i tot inferiors.









Repeteixo que la part més dura de l'estiu ja la podem donar per acabada per que malgrat d'aquí uns 7 dies les temperatures puguin tornar a pujar, ja no ho faran a valors tan exagerats i caniculars com els que hem tingut darrerament.

PREVISIÓ PER DIMARTS 28 D'AGOST






Per avui dimarts s'espera un matí amb cels variables arreu del País amb estones de cels fins i tot puntualment ennuvolat en algun punt de la meitat est del País. Son possibles ruixats dispersos i de caràcter feble en conjunt en alguns punts del litoral i prelitoral preferentment de Barcelona i Girona i també en punts del Pirineu i Prepirineu més oriental. Sempre de caràcter molt dispers.

A la tarda s'espera que els cels segueixin variables a bona part del país amb més presència de sol en zones litorals. Poden aparéixer alguns ruixats dispersos en punts del Prelitoral. Formació d'algunes tempestes en punts del Pirineu oriental i també cap l'interior de Tarragona i sud de les comarques de Lleida. Pel que fa a aquestes últimes, possibilitat de que els fenòmens tempestuosos puguessin anar acomapanyats de calamarsa.

Els vents bufaran al matí de SSO a tot el litoral. Al llarg de la jornada s'anirà imposant el SSE al litoral Tarragoní i Barceloní i el SSO al de Girona.

Les temperatures seran més altes.

lunes, 27 de agosto de 2012

ELS RUIXATS DE LA PASSADA MATINADA

Els pronòstics que hi havia de ruixats i algun aigüat local per la passada matinada en alguns punts del litoral i prelitoral, al final s'han acomplert. Aquí teniu un dels moments enregistrat pel radar:







I aquí la distribució d'algun dels valors de precipitació segons Tv3. Faltaria afegir els 60,9mm de Cambrils segons meteoclimatic:




domingo, 26 de agosto de 2012

RUIXATS I TEMPESTES EN LES PRÒXIMES HORES

En les pròximes hores, la pròxima nit i matinada i també matí de demà dilluns, els vents marcadament marítims carregadets d'humitat han d'anar reforçant-se a tota la façana litoral de Tarragona i part de la de Barcelona, com s'escenifica en el següent mapa:







No massa més amunt, dels 1500m en amunt, els vents tindran una direcció creuada a la de la superfície, cosa que podrà afavorir el creixement de les nuvolades que ja de per sí podran anar creixent en zones afavorides pel relleu del litoral i prelitoral d'aquestes zones, per les temperatures càides superficials del mar i generar ruixats i alguna tempesta localment de forta intensitat.

Per que us feu una idea de com pot evolucionar la situació, tot plegat s'iniciarà de matinada per les comarques de Tarragona i anirà després evolucionant cap a les de Barcelona.








Recordeu com sempre es diu en aquestes situacions. No plourà a totes les zones marcades en blau ni a tot arreu on plogui ho farà de la mateixa manera donada la irregularitat típica en les precipitacions esdevingudes en aquest tipus de situacions.

En general les precipitacions seran en règim de ruixat entre feble i moderat però localment en qualsevol dels punts que estan en blau, hi ha la possibilitat de formació de fenòmen tempestuós que podria deixar anar, sempre de forma local, algun registre important de precipitació.

PREVISIÓ TÈCNICAMENT ENCERTADA

És molta la gent que davant la previsió de ruixats i tempestes d'ahir, en veure que no ha plogut just al lloc on ells eren en les darreres hores, han donat per fet que les previsions no van ser encertades. Cal observar que les precipitacions que es solen donar en aquesta època, es caracteritzen per una gran irregularitat en la seva distribució i intensitats i que per tant, ni plou a totes les poblacions de les comarques on es preveuen aqustes precipitacions, ni tampoc plou de la mateixa manera a tots els llocs on al final precipita.

Si mirem aquest mapa de meteoclimatic d'ahir tarda-vespre, podem veure que la distribució de les precipitacions va ser exactament la prevista, afectant arees del Pirineu, Prepirineu, comarques del nordest i prelitoral central i nord. Això sí, com deia, ni de bon tros no va ploure a totes les poblacions d'aquestes zones.


De agost 2012


I de nit i matinada, tal com estav també previst, les tempestes i ruixats van afectar al litoral tal com estava previst. En aquest cas, si cal dir que s'esperava més extensió dels ruixats i que poguessin afectar alguna comarca més. Aquí si va fer una mica de llufa la previsió, però únicament en aquesta menor extensió en l'afectació:



De agost 2012



I dic que només en l'extensió per que on ha plogut ho ha fet amb ràbia. I si no per mostra aquestes imatges exposades a TV3 de la passada matinada a Castelladefels on s'han produit algunspetits anegaments:






De agost 2012
De agost 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIUMENGE A BARCELONA

De agost 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 26 D'AGOST







Per avui diumenge s'espera un matí amb cels asserenats a la major part del País només destacant algunes restes de núvols en sectors litorals especialment entre el nord de la costa daurada i la costa central. Encara es pot anar generant algun ruixat sobre el mar enfront les costes entre Tarragona i Barcelona que no és del tot descartable que localment pugui arribar a fregar terra ferma com ja ha passat la passada nit i matinada, tot i que aquesta possibilitat és força baixa.

A la tarda s'espera que els cels es facin variables en punts del Pirineu, litoral i sector nordest del País i que els cels es mantinguin asserenats a la resta de comarques.

Els vents bufaran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, de ONO a l'extrem sud i de ESE a la resta del litoral. A la tarda s'imposarà el SSE a tot el litoral.

Les temperatures seran més baixes.

sábado, 25 de agosto de 2012

PREVISIÓ PER DISSABTE 25 AGOST






Per avui dissabte s'espera que els cels es vagin fent variables a tot el País a mesura que vagin passant les hores. A partir de migdia i tarda, els núvols es podran desenvolupar suficientment en zones del Pirineu, Prepirineu i Prelitoral com per generar ruixats de distribució irregular i localment acompanyats de fenòmen tempestuós. Aquests ruixats i tempestes seran més probables al sector oriental del Pirineu i Prepirineu, comarques interiors de Girona i nord de Barcelona i punts del Prelitoral central i nord. Algun d'aquests fenòmens tempestuosos podria anar acompanyat de calamarsa. No es descarta algun ruixat aïllat en qualsevol altra punt del País.

Avançada la tarda i vespre, els ruixats i tempestes es podrien reactivar en punts del litoral entre el nord de Tarragona i el sud de la Costa Brava, sempre de distribució irregular.

Els vents bufaran al matí de ESE a totes les zones marítimes. A la tarda entraran el NNO a l'extrem nord del litoral i el ONO a l'extrem sud, mantenint-se el ESE a la resta del litoral.

Les temperatures mínimes seran similars a les d'ahir i les màximes seran més baixes. Aquesta baixada de les màximes serà especialment perceptible al Pirineu i també en zones interiors, no tant en zones litorals on de moment encara no es notarà gairebé gens la baixada.

viernes, 24 de agosto de 2012

AIXÍ COMENÇA EL DIVENDRES A BARCELONA

Així comença el dia a Barcelona, encara amb força pols en suspensió que permet de veure aquests ratjos crepusculars al cel:



De agost 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 24 D'AGOST






Per avui divendres s'espera un matí amb cels variables al litoral Tarragoní per presència de bancs de núvols baixos dels quals no és impossible que es pugui escapar alguna gota o roïna. A la resta del País cels asserenats amb pas de núvols de tipus mig i alt, especialment a la meitat nord i que amb el pas de es hores s'hauran d'anar fent més escassos. Presència també d'alguns bancs de núvols baixos a l'extrem nord del litoral.

A la tarda es mantindran els cels asserenats a la majoria de comarques amb creixement d'alguns núvols d'evolució a la tarda al Pirineu i alguns bancs de núvols baixos a l'extrem nord del litoral. Avançada la tarda podrien aparéixer també alguns bancs de núvols baixos en punts del litoral Tarragoní i en alguns del litoral de Barcelona. Possibilitat d'algun ruixat de tarda al sector comprès entre el Pirineu i Prepirineu oriental.

Els vents bufaran al matí de SSE al litoral Tarragoní i de SSO al de Girona i Barcelona. A la tarda s'imposarà el SSO a tot el litoral.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran similars o una mica més baixes que les d'ahir dijous.

jueves, 23 de agosto de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 23 D'AGOST





Per avui dijous s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País amb algund núvols de tipus mig que poden fer presència en algunes comarques especialment del centre i nord del País i que a mesura que avanci el matí haurien d'anar marxant. No es descarta que d'aquests núvols pugui escapar-se alguna goteta acompanyada de fang.

A la tarda es mantindran els cels asserenats a la majoria de comarques amb creixement d'alguns núvols d'evolució a la tarda al Pirineu més occidental on no és impossible que s'hi pugui generar algun ruixat. Al llarg de la tarda no es descarta que es pugui formar algun nucli tempestuós sorpresa a l'Aragó a tocar de les comarques del nord de Lleida i que en cas de formar-se podria arribar a entrar a comarques com Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Noguera o potser nord del Segrià.

Els vents bufaran tot el dia de SSE al litoral Tarragoní i de SSO al de Girona i Barcelona.

Les temperatures avui tenen tendència a pujar una mica, pujada que serà força més marcada a les comarques del nordest del País.

miércoles, 22 de agosto de 2012

TEMPESTES PEL CAP DE SETMANA

Com ahir us comentava, el cap de setmana ens arriba un front que en principi no és massa cosa aparentment, però que caldrà seguir-lo a mesura que es vagi acostant per que cal precisar certs detalls que criden l'atenció previ a la seva arribada.

L'atmosfera aquests dos darrers dies ens ha donat avisos de que tenim molta energia capaç de generar nuvolades amb facilitat. De vegades no tot son mapes. Cal fixar-se en el que passa en el dia a dia per extreure conclusions malgrat els mapes no diguin gaire res interessant.

Dilluns, abans d'ahir, amb una -9ºC a 5500 ja vau veure al Pirineu Oriental la que es va liar amb pedres com ous i amb més de 50mm en algun punt. Ahir dimarts, amb estabilitat absoluta i amb -7ºC a 5500m. a la Conca de Barberà va ser capaç del no res de formar-se un tempestot molt local. Poca cosa, només 4mm i 15 llamps, però és que només hi havia una -7ºC i sense condicions en alçada d'humitat ni de res. Això vol dir que tenim pólvora en estat pur.

El cap de setmana arriba poca cosa però pot ser una -12ºC aproximadament. Ho podeu veure en el següent mapa:







Moltes vegades les previsions es fan d'aquesta manera, amb simples regles de tres. Si amb -7ºC i -9ºC amb aquestes calors superficials, l'atmosfera ha estat capaç de generar el que ha generat, si en condicions similars li apliquem una -10ºC o -12ºC, cal arribar a la conclusió de que l'atmosfera, malgrat els mapes puguin no ser molt generosos en les seves previsions, acabarà generant nuvolades interessants.

Resumint, és molt probable que dissabte tinguem una bona tongada de ruixats i tempestes en força comarques.

I diumenge, amb l'entrada de tramuntana i mestral als dos extrems del País, en un bon tram litoral els vents es faran marítims i com que tenim ja les aigües marines força calentetes, es de preveure que es puguin generar les típiques tempestes litorals que normalment es formen ja a la segona quinzena d'agost.

Aquest escenari comentat de diumenge amb entrada de vents marítims en trams litorals, queda escenificat perfectament en aquest mapa previst per diumenge:





Ho anirem seguint a mesura que s'acosti el cap de setmana per que la situació és força interessant i més venint de les condicions d'aborriment i de manca de precipitacions que estem patint les darreres setmanes.

AIXÍ COMENÇA EL DIMECRES A BARCELONA

PREVISIÓ PER DIMECRES 22 D'AGOST






Per avui dimecres s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País amb pas d'alguns núvols de tipus alt i mig passatgers al llarg del matí per algunes comarques i creixement d'alguns núvols d'evolució a la tarda al Pirineu. No es descarta algun ruixat aïllat en algun punt del Pirineu a la tarda. No es descarta també, avançada la tarda que arribin algunes restes de núvols per l'extrem sud, fruit de la desfeta dels ruixats i tempestes de la Ibèrica i que fins i tot hi pogués arribar alguna feble precipitació.

Els vents bufaran de ESE al matí a totes les zones marítimes. A la tarda es mantindrà el ESE al litoral Tarragoní i bufarà el SSO al de Girona i Barcelona.

Les temperatures avui en general tenen tendència a baixar, a excepció del Pirineu on podrien pujar una mica respecte ahir. Malgrat aquesta mica de baixada, es mantindrà l'ambient molt i molt càlid i amb forta sensació de xafogor especialment a litoral i prelitoral.

martes, 21 de agosto de 2012

ESTAT ACTUAL EX-HURACÀ GORDON

Aquest és el recorregut que ha anat fent Gordon en els darrers dies i la seva posició actual:






Avui dimarts Gordon encara és una tempesta tropical amb vents sostinguts entre 63 i 118Km/h i segueix avançant en direcció nordest cap a Galícia. Per demà dimecres es preveu que perdi encara més pistonada i que passi a ser ja una depresió tropical amb vents sostinguts inferiors als 63Km/h.


Difícilment arribi a llepar litoral Galleg i si ho fés, ho faria en forma de depresió molt desgastada i amb prou feines si se'n notaria res d'anormal que no els pugui provocar un front o depresió normal.

FRONT PEL CAP DE SETMANA

Pendents de l'arribada aquest cap de setmana d'un front que "podria" provocar activitat tempestuosa i ruixats en força comarques catalanes. Faig servir el condicional "podria" per que la cosa encara no està del tot clara.




En tot cas, el que sí és segur que provocarà és una davallada important de les temperatures que en el cas del Pirineu, per posar un exemple, podria ser de l'ordre de fins a 10 o 15 graus més baixes que les actuals en finalitzar el cap de setmana.

Anirem seguint l'evolució d'aquest front per que per poc que pugui portar-nos de precipitacions, benvingudes seran amb la monotonia i sequera que portem a esquenes.

AIXÍ COMENÇA EL DIMARTS A BARCELONA