DARRERA HORA

sábado, 28 de julio de 2012

MAPA AVISOS PER AVUI DISSABTE

Malgrat avui de ruixats i tempestes en podrien aparéixer en molts punts i en alguns casos anar acompanyats de calamarsa, us adjunto aquest mapa en el que intento mostrar l'àrea en la que les tempestes que s'hi puguin formar podrien mostrar certa severitat i no només portar calamarsa sinó també pedra i agun altra fenòmen sever:

PREVISIÓ PER DISSABTE 28 DE JULIOL






Per avui dissabte s'espera un matí amb cels asserenats arreu del País. A partir de mig matí i migdia ràpid creixement de nuvolades en punts de muntanya de la meitat nord, Pirineu, Prepirineu i Prelitoral nord. Podran aparéixer ja ruixats a al voltant del migdia en aquestes zones i fins i tot alguns fenòmens tempestuosos al sector Montseny-Serra Transversal-Pirineu Oriental.




A la tarda els ruixats es faran més extensos i podrien afectar qualsevol punt del País. Malgrat tot els menys probables serien al sector litoral on en la majoria de casos no hi arribaran a aparéixer i els més probables al Pirineu, Prepirineu, Prelitoral i zones de la Depresió central i altiplà central. Malgrat puguin aparéixer en qualsevol comarca, no vol dir que hagi de ploure arreu ja que es tractarà de ruixats i tempestes caracteritzades per la seva irregularitat.

Les tempestes poden anar acompanyades de calamarsa en qualsevol punt. Les tempestes podrien tenir certa severitat en tota la zona compresa entre Sant Llorenç de Munt-Monserrat-Prades-Montsant. En aquesta àrea hi podrien caure pedres de tamany considerable i donar-se algun altra fenòmen sever.

Els vents bufaran entre llevant i xaloc a totes les zones marítimes tot i que a primera i a darrera hora de la jornada podran bufar mestral i tramuntana als dos extrems del litoral.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.



viernes, 27 de julio de 2012

GOTETES O FEBLES RUIXADETS DE FANG

La passada matinada ens han passat bandes de núvols pel damunt que han donat algunes gotes o ruixats de fang en punts de la meitat nord del País.

Ara que som a mig matí, tal i com estava previst una nova massa de núvols h entrat per les comarques de Tarragona com podeu veure en la següent imatge del meteosat:







I si mirem el detall del radar de Tivissa-Llaveria, veiem que hores d'ara es generen petites precipitacions que en alguns casos arriben al terra en forma de gotes de fang.








Aquests núvols han d'avançar cap a les comarques de Barcelona en els immediats minuts, a tocar de migdia i també podrien deixar anar alguna goteta o feble ruixadet de fang.

jueves, 26 de julio de 2012

NOVETATS PER LA PRÒXIMA MATINADA-MATÍ DE DIVENDRES

Canvis a la vista per la pròxima matinada i matí de divendres. No es tracta de grans canvis, però per petits que siguin, s'han de comentar.

Mireu el que passarà a 3000m d'alçada a Catalunya. Vents que ara mateix(primer mapa), matí de dijous, els tenim en règim d'oest-sudoest, però que la pròxima matinada de divendres(segon mapa) ja seran marcadament de sud:








Això comportarà el que podeu veure en el següent mapa, que ens mostra la càrrega de pols que tindrem en suspensió sobre els nostres caps. El motiu....que els vents de sud arrenquen de l'Àfrica i vindran ben carregadets de sorra del desert:








I com que la pròxima nit i matinada es preveu que ens envaeixin masses de núvols mitjos que deixaran anar algunes precipitacions especialment a la meita est, com podeu veure en el següent mapa, cal esperar que tot el que pugui caure, vagi ben acompanyat de fang.








En general seran gotes o febles plugims de tot just mullar el terra o emmerdar-ho tot de fang. Quantitats molt poc destacables en el millor dels casos.

Però també caldrà estar molt atents al mar que ja està força calentet i no descartaria la possibilitat d'alguna llampegada que pogués fregar algun tram litoral. La possibilitat hi és i per tant cal comentar-la.

Resumint.....No netegeu avui el cotxe, ni deixeu roba estasa la pròxima nit o del contrari s'us embrutarà de fang.

PREVISIÓ PER DIJOUS 26 DE JULIOL







Per avui dijous s'espera un matí amb cels asserenats arreu del País amb possibilitat de que alguns núvols baixos puguin fregar en algun moment la zona litoral de l'Alt Empordà.

A la tarda es mantindran els cels asserenats arreu del País amb creixement d'algunes nuvolades al Pirineu més occidental de les quals no es descarta es pugui escapar alguna gotellada.

Els vents seran al matí de xaloc al litoral Tarragoní i de mitjorn al de Barcelona i Girona. A la tarda els vents aniran bufant entre xaloc i llevant al litoral de Tarragona i Barcelona i de mitjorn al de Girona.

Les temperatures avui seran més altes, tant les mínimes com les màximes. Potser les màximes baixin un xic a la zona del Pirineu però a la resta podran ser entre 2 i 4 graus superiors a les d'ahir.



miércoles, 25 de julio de 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIMECRES A BARCELONA

MAPA D'INCENDIS MUNDIAL

Per que us feu una idea de quant importants son els incendis a nivell mundial, aquí us poso aquest mapa que representa els incendis esdevinguts a nivell mundial en el periode de deu dies, entre els dies 9 i 18 d'aquest mes de juliol:



PREVISIÓ PER DIMECRES 25 DE JULIOL





Per avui dimecres s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País amb creixement d'algunes nuvolades de tarda en el Pirineu que no es descarta puguin deixar anar alguna gotellada local al seu sector més occidental.

Els vents seran tota la jornada entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més altes.



martes, 24 de julio de 2012

EVOLUCIÓ DIMECRES-DIJOUS

En els tres mapes següents teniu l'evolució prevista a 5500m per les pròximes jornades. El primer mapa és el previst per avui a les 14h i els dos següents son els previstos per demà dimecres i per dijous respectivament. Podeu veure com en el primer mapa encara estem dins d'aquests colors taronges però en els dos següents mapes de dimecres i dijous, ja ens abraça aquesta coloració més vermella que és sinònim de més estabilitat.

Ara bé, és important en el tercer mapa de veure que la meitat oest Peninsular està ja sent abraçada per aquest solc en forma de "V" en colors més clarets i que inestabilitzarà ja el temps per aquelles contrades i que a nosaltres també ens arribarà a partir de divendres i dissabte. No seria impossible que dijous i per "simpatia" tot i estar dins de terreny càlid en alçada el fet d'estar en la part capdavantera d'aquest solc ja ens pogués portar alguns ruixats al Pirineu.










En quant a temperatures poc a comentar. En l'evolució dels tres mapes, el d'avui i els de dimecres i dijous, es veu clarament que cada dia les temperatures seran una mica més elevades:









Veient això, cal esperar:

DIMECRES

Jornada molt similar a la d'avui amb cels asserenats arreu del País i amb creixement d'alguns núvols d'evolució al Pirineu. Temperatures més elevades que les d'avui.

DIJOUS

Cels molt asserenats arreu del País però amb aquesta possibilitat que abans apuntava de que per proximitat del solc les nuvolades de tarda ja poguessin donar algun ruixat i potser alguna tronada pel Pirineu i potser també al sector dels ports al sud del País. Poca cosa en general. Les temperatures encara una miqueta més altes que les de dimecres.

PREVISIÓ PER DIMARTS 24 DE JULIOL






Per avui dimarts s'espera un matí amb cels asserenats arreu del País, malgrat a primeres hores hi pugui haver alguns bancs de núvols cap al sector del Pirineu occidental i a la Costa Daurada però que ràpidament aniran desapareixent.

A la tarda els cels continuaran asserenats arreu el País només destacant el creixement d'alguns núvols en punts del Pirineu.

Els vents al matí seran de mitjorn a tot el litoral. A la tarda es mantindrà el mitjorn als dos extrems del litoral i s'imposarà el garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantenen estables i les màximes seran una miqueta més altes.



lunes, 23 de julio de 2012

CANVI DE VENT PERILLÓS A L'EMPORDÀ

S'està parlant molt de la bona notícia de que la tramuntana avui acabarà desapareixent i això serà bo pel control del foc, però haurem d'estar molt pendents del canvi de vents que hi haurà a la zona per que podria comportar un greu perill no només per que el foc encara es pogués descontrolar més, sinó per l'integritat física de totes les persones que estan allà treballant per apagar-lo.

El fet és que ara a primera hora del matí encara bufa la tramuntana com podem veure en aquest primer mapa:







Entre mig matí i migdia la tramuntana anirà desapareixent i els vents aniran agafant més component marítim i de moment seran fluixets. Aquest serà un bon moment per que les humitats pujaran i el fet que el vent sigui fluixet podrà ajudar als equips d'extinció:








El gran problema però, podria esdevenir a les hores centrals del dia. Fixeu-vos en el següent mapa, com els vents del est i sudest es reforçaran i seran bastant fortets. Ho podeu veure amb aquestes linies que en els mapes es representen molt juntetes.

Aquest pot ser un moment crític per dues coses. La primera i més important per que aquest reforçament no agafi desprevinguts als equips d'extinció i no prengui ningú mal en el moment que el foc pugui tornar a agafar forta velocitat d'avançada. I en segon lloc per que el foc es podria desbocar cap a l'Alta Garrotxa.

Vaja....Que no tot pinta tan be com sembla!!







Esperem que tot això ho tinguin ben previst des dels llocs de control i que tot plegat tingui un final feliç.

Ànims a tothom que està treballant al lloc i també a tots els afectats!!

AIXÍ COMENÇA EL DILLUNS A BARCELONA

PREVISIÓ PER DILLUNS 23 DE JULIOL






Per avui dilluns s'espera un matí amb cels força asserenats a la major part de comarques. Només destacar la presència d'alguns núvols en punts de l'est de les comarques Tarragonines i sud de les Barcelonines però que a mesura que avanci el matí haurien d'anar disipant-se.

A la tarda els cels continuaran asserenats arreu el País només destacant el creixement d'alguns núvols en punts del Pirineu i Prepirineu.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral i entre llevant i gregal a la resta de zones marítimes. A la tarda s'imposarà el xaloc al litoral de Tarragona i Barcelona, el garbí al nord del litoral Barceloní i sud de la Costa Brava i el mitjorn a l'extrem nord del litoral.

Les temperatures sense grans canvis o lleugerament més baixes.



domingo, 22 de julio de 2012

POTENTS NUVOLADES

Així descarregava aquesta potent nuvolada a primeríssima hora d'avui diumenge enfront les platges del Poblenou a Barcelona:




sábado, 21 de julio de 2012

CALMA TOTAL

Així estava la mar ahir a la zona del Maresme a les 14 hores. Calma total amb absència de vent a l'espera del frontet que avui ens passarà pel damunt amb més pena que glòria!!




PREVISIÓ PER DISSABTE 21 DE JULIOL







Per avui dissabte s'espera un matí amb bcels variables a la meitat nord del País i també en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. Més sol a les comarques de Lleida i interior de Tarragona. No es descarta fins a mig matí algun molt feble ruixadet dispers entre el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. Els núvols del sector de Tarragona a partir de mig matí màxim estirar aniran despareixent deixant els cels molt asserenats a la zona.

A la tarda els núvols podran créixer en punts de muntanya de la meitat nord i zones prelitorals. Els cels estaran variables a la meitat nord i en punts del prelitoral i en canvi seran molt més asserenats al centre i sud el País. Avançada la tarda i vespre els núvols podran novament anar a més en punts del litoral de Barcelona i Tarragona. No es descarta algun ruixat de tarda en punts del Pirineu o Prepirineu, preferentment del sector oriental.

Els vents al matí seran de tramuntana i mestral als dos extrems del litoral i entre mitjorn i xaloc a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana de la Costa Brava cap al nord i s'imposarà el xaloc a la resta de litoral.

Les temperatures seran més baixes arreu del País. Tot i així, el mestral bufarà rescalfat en punts de Tarragona i sud de Lleida i la tramuntana també serà rescalfada en punts de l'extrem nordest. En aquests punts les màximes encara seran prou elevades.

viernes, 20 de julio de 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 20 DE JULIOL







Per avui divendres s'espera un matí en que tot i que a primeres hores puguin aparéixer alguns núvols passatgers de tipus mig en el cel en algunes comarques, el matí acabi sent dominat pels cels bàsicament asserenats a la major part del País.

A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu que no es descarta puguin donar algun ruixat aïllat avançada la tarda que en cas d'aparéixer seria poc important. A mesura que avanci la tarda augmentaran els núvols a l'extrem nordest del País i podrien aparéixer també alguns núvols baixos dispersos i poc importants en punts de la resta del litoral.

Els vents al matí seran entre llevant i xaloc a tot el litoral. A la tarda bufaran entre mitjorn i xaloc.

Les temperatures seran més baixes arreu del País, però especialment al Pirineu i a l'interior del País.

jueves, 19 de julio de 2012

EVOLUCIÓ DIVENDRES-DISSABTE-DIUMENGE

Aquí teniu l'evolució que ens mostres els models per els pròximes tres dies, divendres, dissabte i diumenge. Com podeu veure en l'evolució dels tres següents mapes a 5500m d'alçada, ens passa fregant el nord del País aquesta zona de colors taronges que cap a la zona de França fins i tot son grocs i que fa aquesta forma com de "U". Això no és més que el reflex d'un front fred que ens passarà fregant especialment dissabte i que ja diumenge ens haurà arrabassat i ja anirà camí d'Itàlia:










I en aquests tres mapes següents que representen l'evolució de les temperatures per les pròximes tres jornades, podem veure que a cada dia que passi, aquestes temperatures seran una mica més baixes i tot plegat, provocat pel pas d'aquesta línia frontal comentada anteriorment:












Amb tot això, cal esperar:

DIVENDRES:

Cels força asserenats tota la jornada a bona part del País i destacant que les nuvolades ja podran créixer amb prou força al Pirineu com per fins i tot de cara a la tarda no descartar algun ruixat molt aïllat. Les temperatures baixaran respecte les d'avui dijous.

DISSABTE:

Serà una jornada diferent a totes les anteriors d'aquesta setmana per que els cels ja no seran asserenats del tot. Ja tindrem de bon matí alguns núvols en moltes comarques tot i que en general dominarà el sol. A partir de migdia i tarda creixement de nuvolades especialment a Pirineu i Prepirineu, però també en alguns punts de muntanya del Prelitoral i de la Catalunya Central. Podran haver alguns ruixats i potser algun fenòmen tempestuós molt local. No sembla que hagi de ser una situació de ruixats i tempestes molt actives i semblaria que seria tot força descafeinat. Les temperatures en clara baixada a muntanya i a l'interior, encara força contingudes en zones litorals.

DIUMENGE:

Jornada marcada per la retirada del front. Cels encara amb restes de núvols especialment a Barcelona i Girona. Més asserenat cap a Lleida i Tarragona. Al llarg de la tarda i sobretot vespre, augment dels núvols en punts del litoral i prelitoral, especialment de Barcelona i Tarragona que ja de cara al vespre i nit podrien deixar anar algun ruixat local. Temperatures més baixes a totes les zones.

PREVISIÓ PER DIJOUS 19 DE JULIOL






Per avui dijous s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País amb creixement de núvols d'evolució en punts elevats del Pirineu. Tot i que no s'esperen precipitacions, no es pot descartar que puguin caure 4 gotes gruixudes en algun punt elevat del Pirineu. Avançada la tarda i vespre podrien aparéixer alguns núvols baixos poc importants en alguns punts del litoral.

Els vents al matí seran de mitjorn al litoral de Tarragona, Barcelona i sud de Girona i de xaloc a l'extrem nord del litoral. A la tarda bufarà el mitjorn als dos extrems del litoral i el garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes. Les màximes amb tendència a baixar molt lleugerament, baixada que es notarà una miqueta més al Pirineu i a primera línia de mar.

miércoles, 18 de julio de 2012

PRESIONS ELEVADES

Ahir al migdia, al Maresme, algunes roques que normalment no sobreeixen l'aigua, ho feien degut a les elevades presions que provoquen que el mar baixi de nivell. Per cert presions no massa habituals en plena canícula en que aquestes solen ser més baixes.




PREVISIÓ PER DIMECRES 18 DE JULIOL







Per avui dimecres s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País només destacant l'aparició de cara a la tarda d'algun núvol d'evolució decoratiu en punts elevats del Pirineu.

Els vents seran tota la jornada de mitjorn als dos extrems del litoral i de garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures avui encara seran més altes. En punts de l'interior alguns registres podrien assolir els 40ºC.

martes, 17 de julio de 2012

EVOLUCIÓ DIMECRES-DIJOUS-DIVENDRES

Aquí teniu l'evolució que ens mostres els models per els pròximes tres dies, dimecres, dijous i divendres.

Com podeu veure en les tres següents imatges, a 5500m d'alçada, cada dia que passi s'aniran desinflant una miqueta més els color vermells i aniran arribant-nos aquests colors més ataronjats. Les presions també podeu veure com aniran a menys cada dia que passi.

Amb això, el que cal esperar és que passem de l'establitat absoluta que tenim avui, a un progressiu i molt lent augment de la inestabilitat a mesura que avanci la setmana:








Pel que fa a temperatures, passa el mateix. Veure-ho en la evolució de les següents tres imatges previstes pels tres pròxims dies com a partir de dijous, però sobretot divendres ja es nota un desacceleració de temperatures:









Amb tot això, cal esperar:

DIMECRES

Jornada molt similar a la d'avui dimarts amb absència de núvols a la major part de comarques però amb més presència de núvols d'evolució que no pas avui, en zones de muntanya de cara a la tarda. Temperatures encara un xic més elevades.

DIJOUS

Altra jornada molt similar amb absència de nuvolositat a la major part de comrques però amb els núvols d'evolució de tarda que ja agafaran un xic més de ràbia en zones del Pirineu. No s'esperen precipitacions però no descartaria del tot alguna gotelladeta molt local al Pirineu. Poca cosa si es presenta!! Temperatures sense masses canvis però en lleuger descens a muntanya.

DIVENDRES

Continuarà el temps estable a gran part del País amb presència de ben poca nuvolositat i domini dels cels asserenats però a la tarda ja s'espera que les nuvolades puguin donar algun ruixat cap al Pirineu. Temperatures que experimentarien un descens a muntanya i interior. Es mantindrien estables cap al litoral.