DARRERA HORA

sábado, 30 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DISSABTE 30 DE JUNY





Per avui dissabte s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País només destacant la presència de bancs de núvols baixos o boires marines en punts del litoral que deixaran els cels variables en aquelles zones amb estones de cels més ennuvolats. A partir de migdia creixeran els núvols en punts del Pirineu.

A la tarda es mantindran els bancs de núvols baixos en punts del litoral que a estones podran ser més escassos i a estones més abundants deixant els cels variables a estones ennuvolat. Avançada la tarda i vespre es podria escapar alguna gota o feble ruixadet en alguns punts del litoral. Al Pirineu els cels seran variables i amb risc d'algun ruixat que localment podria anar acompanyat de tempesta. També creixeran algunes nuvolades entre la serra transversal i el Montseny que tot i que en principi no se n'espera precipitació no seria impossible que poguessin donar algun ruixat o tempesta molt local. A la resta del País el cels es mantindran força asserenats.

Els vents seran al matí entre llevant i xaloc a tot el litoral girant a mitjorn al llarg de la tarda.

Les temperatures mínimes es mantindran estables o potser més elevades en alguns punts del litoral degut a la nuvolositat. Les màximes seran un mica més baixes tot i que es mantindran molt elevades. A darrera hora del dia s'iniciarà una forta baixada de temperatures pel Pirineu.



viernes, 29 de junio de 2012

DIUMENGE: CANVI DE TEMPS

Molt atents hauem d'estar diumenge a l'arribada d'un front a Catalunya que aquí podeu veure representat en aquest mapa isobàric:







En alçada a uns 5500m ens passarà pel damunt una llengua freda amb temperatures de l'ordre de -15ºC. Ho podeu veure representat en aquest mapa previst per diumenge a aquella alçada:





Aquest solc fred en alçada juntament amb les temperatures molt elevades que es trobarà a nivells baixos i mitjos de l'atmosfera, farà que el gradient tèrmc vertical es dispari i la formació de grans nuvolades estarà a l'ordre del dia. Aquí teniu un mapa aproximatiu de les pecipitacions focalitzades sobre Catalunya:








Caldrà estar-ne molt atents per que en aquesta època aquestes llengüetes fredes poden comportar certs nivells de severitat a casa nostra.

Estem en un dels mesos amb més probabilitats de tempestes violentes i tot i que els mapes hores d'ara no indiquen cap gran cosa, aquests graus de severitat no es poden determinar fins hores abans de que comenci l'episodi.

Us recomano seguir la previsió diària d'aquest blog el mateix diumenge per que no us agafi desprevinguts algun fenòmen allà on aneu.

IMATGES D'AHIR DIJOUS




Ahir dijous de matinada vam tenir tempestes en alguns punts del País. Aquest llamp de la imatge del damunt, és un llamp que vaig poder captar des de Barcelona a les 5.30h enfocant cap a sudest. Es veuen les torres ARS i Mafre al fons emergint dels núvols baixos.

A la imatge de sota, podeu veure la nuvolada que de matinada va donar la llampegada, ja en el moment en que s'enretirava a primera hora del matí: 






I aquí, podeu veure la nuvolada encara amb el sol molt baix, projectant la seva pròpia ombra sobre la pols en suspensió que hi havia a aquella alçada i també sobre els núvols alts que tenia pel damunt.





PREVISIÓ PER DIVENDRES 29 DE JUNY




Per avui divendres s'espera una jornada asserenada a totes les comarques només destacant algun núvol d'evolució a la tarda a la zona del Pirineu. A diferència dels darrers dies, avui podrien aparéixer intermitentment alguns bancs de núvols baixos en punts del litoral, preferentment del sector nord de Girona i del sector de Tarragona.

Els vents seran tota la jornada amb predomini de mitjorn i garbí a gairebé tot el litoral amb cert component de xaloc al litoral Tarragoní.

Les temperatures mínimes son una mica més baixes per que no hi haurà nuvolositat com la que ahir va haber-hi i les màximes es mantindran molt similars a les d'ahir, potser avui sense arribar a assolir-se valors tan extrems com ahir en que es van superar els 40ºC en alguns punts de l'interior.



jueves, 28 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 28 DE JUNY





Per avui dijous s'espera que malgrat encara a primeres hores del matí puguin quedar restes de núvols en comarques de l'est de Barcelona i Girona i algunes zones del Pirineu fruit de la desfeta de les tempestes de la matinada i fins i tot encara molt a primera hora amb alguna resta de precipitació, a mesura que avanci el matí, els cels han d'anar asserenant-se i en general ser un matí amb cels força asserenats arreu del País. A partir de mig matí creixeran els núvols en punts del Pirineu.

A la tarda es mantindran els cels molt asserenats arreu del País només destacant el creixement de nuvolades al Pirineu, que avui a diferència de les dues darreres jornades ja no donaran precipitacions o en cas de donar-la es tractaria d'alguna gotellada molt aïllada i de caire molt local.

Els vents al matí seran tota la jornada amb predomini de mitjorn a gairebé tot el litoral amb cert component de xaloc al litoral Tarragoní.

Les temperatures seran encara més altes, especialment les màximes que atenció per que avui, en algunes zones interiors, podrien assolir o fins i tot superar el llindar dels 40ºC.

miércoles, 27 de junio de 2012

AIXÍ COMENÇA EL DIMECRES A BARCELONA


PREVISIÓ PER DIMECRES 27 DE JUNY






Per avui dimecres s'espera un matí amb cels força asserenats arreu del País només amb presència d'alguns núvols decoratius en algunes comarques. A partir de migdia aniran creixent núvols d'evolució al Pirineu.

A la tarda aniran arribant núvols pel sud i per ponent que aniran deixant els cels variables a la meitat sud i oest del País i amb el pas de les hores evolucionant aquests núvols cap a d'altres comarques del centre del País. Independentment s'això al Pirineu es desenvoluparan de nou els núvols i també en aquella zona els cels es faran variables. A la resta de comarques de Girona i Barcelona també hi arribaran núvols però seria ja de cara a molt avançada la tarda i vespre.

S'esperen ruixats en punts del Pirineu que localment podran anar acompanyats de tempesta. També s'esperen alguns ruixats dispersos cap a l'extrem sud del País, comarques de l'interior de Tarragona i comarques del sud de Lleida. En aquestes zones avui hi ha la possibilitat a mesura que avanci la tarda i vespre de formació de les conegudes tempestes seques tan perilloses de cara als incendis forestals. De cara al vespre la possibilitat de quatre gotes o febles ruixadets dispersos s'extendria per d'altres comarques del centre del País.

Els vents al matí seran de xaloc al litoral Tarragoní i de mitjorn a la resta de litoral. A la tarda els vents seran entre mitjorn i xaloc al litoral Tarragoní i més aviat agarbinats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més altes i donaran el tret de sortida a l'onada de calor que ens afectarà unes quantes jornades.

martes, 26 de junio de 2012

TEMPERATURES QUE SEGUIRAN ALTES


En la imatge del damunt teniu les temperatures que s'esperen per avui dimarts. Avui les temperatures seguiran per la banda alta però no pujaran respecte les d'ahir. Es mantindran estables o fins i tot en alguns punts de l'interior podrien recular una mica.

Per demà i passat demà(imatges de sota) les temperatures tornaran a disparar-se de nou i tindrem dues jornades ben càlides possiblement amb algun valor a l'interior del País que podria arribar a tocar o superar lleugerament la xifra dels 40ºC.





PREVISIÓ PER DIMARTS 26 DE JUNY





Per avui dimarts s'espera un matí amb cels asserenats arreu del País. A partir de migdia aniran creixent núvols d'evolució al Pirineu.

A la tarda es mantindran els cels asserenats a bona part del País. Pel que fa al Pirineu s'hauran desenvolupat els núvols suficientment com per donar ruixats especialment al centre i oest de la serralada. Algun d'aquests ruixats podria anar acompanyat de fenòmen tempestuós i localment amb calamarsa.
Els vents al matí seran de xaloc al litoral Tarragoní, encara amb tramuntana a l'extrem nord del litoral i entre mitjorn i garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda s'acabarà imposant el mitjorn al litoral Tarragoní i el garbí a la resta del litoral.
Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir dilluns o en alguns casos podrien fins i tot baixar una miqueta.



lunes, 25 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DILLUNS 25 DE JUNY







Per avui dilluns s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País, només destacant algunes pinzellades de núvols prims a la meitat nord.

A la tarda, els núvols creixeran en punts del Pirineu i no es descarta alguna gotellada local en aquella zona. A la resta del País es mantindran els cels asserenats.

Els vents seran tot el dia entre mitjorn i garbí a tot el litoral només amb l'excepció de l'extrem nord del litoral on hi bufarà la tramuntana.

Les temperatures seran més altes. En alguns punts de l'interior ja es podran superar els 35ºC.



sábado, 23 de junio de 2012

TEMPERATURES PER AQUEST CAP DE SETMANA







Cap de setmana amb temperatures que estaran en la banda alta. Farà calor típica d'estiu però sense grans exageracions, com podem veure en aquest mapa previst de màximes per avui dissabte:




I per demà diumenge, encara pujaran més que no pas avui dissabte. Però de moment estariem parlant de temperatures càlides però habituals per l'època:



PREVISIÓ PER DISSABTE 23 DE JUNY







Per avui dissabte s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País, només destacant algun núvol poc important al Pirineu.

A la tarda, els núvols hauran crescut en punts del Pirineu i deixaran allà els cels variables. Poden aparéixer algunes bandes de núvols prims en punts de la meitat nord. És possible l'aparició d'algun ruixat local en algun punt del Pirineu que en cas de produir-se seria de caràcter entre feble i moderat.

Els vents seran al matí entre llevant i xaloc a totes les zones marítimes. A la tarda es mantindrà el xaloc al litoral Tarragoní i s'anirà imposant el garbí o mitjorn a la resta del litoral.

Les temperatures seran més altes. La pujada serà més marcada a l'interior i més lleugera a la resta de zones.

viernes, 22 de junio de 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIVENDRES A BARCELONA

PREVISIÓ PER DIVENDRES 22 DE JUNY





Per avui divendres s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País, només destacant alguns núvols al Pirineu i Prepirineu i algun petit banc de núvols baixos al litoral Tarragoní. Avançat el matí podran créixer alguns núvols al prelitoral i al Pirineu.

A la tarda, els núvols hauran crescut en alguns punts de muntanya del Pirineu i també del prelitoral. Fora d'aquestes zones, els cels es mantindran força asserenats.

Els vents seran al matí de gregal al litoral Gironí i allevantats a la resta de zones marítimes. A la tarda s'anirà imposant el xaloc a tot el litoral.

Les temperatures seran més baixes. La baixada tot i que serà general, es notarà especialment a litoral i prelitoral. En alguns punts del prelitoral les màximes podrien ser fins a deu graus més baixes que les d'ahir dijous.

jueves, 21 de junio de 2012

TEMPERATURES MOLT ALTES A LITORAL I PRELITORAL



Especial atenció avui a les temperatures màximes que es puguin assolir a litoral i prelitoral per que els vents semiaponentats que bufaran en aquests indrets podrien fer disparar aquests valors termomètrics fins els nivells més alts de l'actual any 2012.

PREVISIÓ PER DIJOUS 21 DE JUNY






Per avui dijous s'espera un matí amb cels asserenats a bona part del País, només destacant alguns núvols al sector Pirenaic i algun nuvolet poc important que pugui arribar per la meitat oest del País.


A la tarda, els núvols hauran crescut força al Pirineu i deixaran els cels variables. Aquests núvols avançada la tarda podrien anar deixant també els cels variables en algunes comarques del nordest. Poden aparéixer alguns ruixats al Pirineu que avançada la tarda també podrien arribar a deixar anar alguna gotellada a les comarques interiors de Girona. Algun d'aquests ruixats podria localment anar acompanyat de fenòmen tempestuós. A la resta dels País els cels es mantindran molt asserenats en conjunt.

Els vents seran tota la jornada de garbí amb estones de ponent tot el litoral.

Les temperatures seran més altes i especial atenció a la zona litoral i prelitoral on aquestes temperatures es podrien disparar degut als vents terrers rescalfats.


ARC DE SANT MARTÍ ARTIFICIAL


De JUNY 2012

miércoles, 20 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DIMECRES 20 DE JUNY






Per avui dimecres s'espera un matí encara amb alguns núvols residuals a primera hora en punts de l'extrem sud, interior de Tarragona i punts del Pirineu. A la resta del País els cels ja seran força asserenats.

A la tarda els cels seran força asserenats arreu del País només destacant el creixement d'alguns núvols cap al Pirineu i en algun punt de muntanya de l'interior de Girona. No s'esperen precipitacions.

Els vents seran tota la jornada entre mitjorn i garbí a tot el litoral.

Les temperatures mínimes es mantindran estables i les màximes seran més altes.

martes, 19 de junio de 2012

ESCALFAMENT PLANETARI



segons els científics de la NOAA, aquest passat mes de maig, va ser el segon mes de maig més càlid des del 1880, inici dels registres de dades.

Només Austràlia, Alaska i oest Americà es lliuren d'aquesta anomalia positiva de temperatures. Que el planeta s'escalfa és evident.

El que pot passar més enllà d'aquest escalfament ja és un altra debat per que hi ha moltes teories i per tots els gustos. Però el que és evident, és que cada vegada la cosa està més calenta.

I us dic una cosa, això és com quan poses a bullir aigua en un pot. Es va escalfant lentament i visualment no notes canvis. Quan ja és força calenta, comences a veure una bombolleta per aquí(glaciar que retrocedeix), bombolleta per allà(illa que desaparéix), i arriba un moment que de cop i volta l'aigua bull i tot son bombolles i canvia totalment la ´dinàmica d'aquella aigua.

Nosaltres ara estem en el punt aquell de bombolleta per aquí bombolleta per allà.....L'ebullició començarà sobtadament quan menys ens ho esperem. És inminent(a pocs anys vista). I el pitjor de tot és que no sabem quina de totes les teories existents serà la que la natura aplicarà.


PREVISIÓ PER DIMARTS 19 DE JUNY






Per avui dimarts s'espera una jornada amb cels variables arreu del País amb estones de cels més tapats i estones de cels més trencats i amb possibilitat de ruixats que podrien aparéixer en qualsevol moment del dia i en qualsevol comarca en general aïllats i febles, si bé en alguns punts de les comarques del sud de Tarragona, sud de les de Lleida i Pirineu i Prepirineu, podrien ser moderades i puntualment acompanyades de fenòmen tempestuós.

Els vents seran tota la jornada entre llevant i xaloc a tot el litoral.

Les temperatures mínimes es mantindran estables i les màximes seran més baixes al centre i interior, es mantindran estables a muntanya, litoral i prelitoral.

lunes, 18 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DILLUNS 18 DE JUNY






Per avui dilluns s'espera una matinada i primera meitat del matí amb cels variables i fins i tot a estones força tapat en algunes comarques amb risc d'algun feble ruixadet. Tot plegat molt passatger per que molt possiblement a partir de mig matí, els cels en conjunt aniran asserenant i els núvols i els febles ruixadets aniran enretirant-se. A partir de mig matí i migdia començaran a créixer núvols en punts del Pirineu i Prepirineu.

A la tarda els núvols hauran crescut prou al Pirineu i Prepirineu així com al sector nordoest del País i en aquestes zones els cels romandran variables i amb risc de ruixats i alguna tempesta local. A la resta del País els cels es faran variables al centre i oest del País i més asserenats en conjunt, pel que fa a la resta de la meitat est.

Els vents seran tota la jornada entre llevant i xaloc a tot el litoral.

Les temperatures es mantindran estables.


domingo, 17 de junio de 2012

AUGMENT DE LA INESTABILITAT

Entre demà dilluns i la jornada de dimarts, un front s'anirà apropant a casa nostre i ens farà augmentar la inestabilitat i fer reaparéixer les precipitacions en algunes comarques. Demà dilluns, com podeu veure en aquest isobàric, el front estarà llepant el quadrant nordoest de Catalunya:

I el dimarts, el front no haurà estat capaç d'arribar a nosaltres per que la falca anticiclònica que emergeix per la Mediterrània occidental li fa de barrera, però es genera aquesta línia d'inestabilitat que podria afectar sobretot al centre i oest del País com podeu veure esquematitzada en el següent isobàric:


Així donç i a grans trets, per demà dilluns podríem tenir un repunt de les precipitacions especialment al quadrant nordoest del País on els ruixats i les tempestes podrien fer acte de presència:



 


I dimarts, gràcies a aquella línia d'inestabilitat, els ruixats i tempestes es podrien escampar per més comarques i ser la jornada més inestable de tota la setmana vinent amb diferència:



 



Us recomano seguir les previsions del temps diàries d'aquest blog per que en elles s'acabarà de perfilar amb detall com seran d'extenses i quines seran les ubicacions de les possibles precipitacions dels dos pròxims dies.

PREVISIÓ PER DIUMENGE 17 DE JUNY





Per avui diumenge s'espera un matí asserenat a totes les comarques amb presència d'algun nuvolet decoratiu en algunes comarques. Destacar algun possible banc de núvols baixos en alguns punts del litoral de Tarragona i també extrem nord del litoral. No es descarta l'aparició d'algun banc de boira marina en algun punt del litoral degut a la presència de vents marcadament marítims.

A la tarda els cels seguiran asserenats arreu del País i destacar només el creixement de núvols al Pirineu que no es descarta poguessin generar algun ruixat entre feble i moderat.

Els vents seran al matí entre llevant i xaloc a tot el litoral. A la tarda es mantindrà el xaloc al litoral de Tarragona i sud del de Barcelona i bufarà més entre mitjorn i garbí al litoral de Girona i nord del de Barcelona.

Les temperatures mínimes es mantenen estables amb lleugera baixada a muntanya. Les màximes es quedaran més curtes tot i que al litoral poc es notarà aquesta baixada.

sábado, 16 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DISSABTE 16 DE JUNY




Per avui dissabte s'espera un matí asserenat a totes les comarques, només destacant algun possible banc de núvols baixos en alguns punts del litoral de Tarragona.

A la tarda els cels seran asserenats arreu del País i destacar només el creixement de núvols al Pirineu que no es descarta poguessin generar algun ruixat entre feble i moderat al Pirineu més occidental.

Els vents seran tot el dia entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes, tret del litoral de Tarragona on podrà bufar el xaloc al llarg del matí.

Les temperatures seran més altes.

viernes, 15 de junio de 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 15 DE JUNY




Per avui divendres s'espera un dia asserenat a totes les comarques, només destacant algun possible banc de núvols baixos en alguns punts del litoral de Tarragona i el creixement d'alguns núvols d'evolució poc important al Pirineu de cara a la tarda.

Els vents seran entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes a excepció del litoral Tarragoní on hi haurà predomini de xaloc.

Les temperatures seran més altes.

jueves, 14 de junio de 2012

TEMPESTA DE SORRA BARCELONA: ESQUEMA EXPLICATIU

Un cop superat el extasi de les hores posteriors a la tempesta de dimarts, vam ser molts els qui ens vam preguntar quines van poder ser les causes o factors que van poder originar el fenòmen.


Aquí us en presento una fotografia que vaig fer jo uns cinc minuts abans de començar el temporal i sobre la fotografia l'explicació esquemàtica del que va passar, de la ma del company Sergi Corral, home del temps de ràdio l'Escala, amb coneixements molt avançats de meteorologia:




 

I aquí l'explicació esquemàtica que el mateix Sergi ens fa sobre imatges del Meteosat:




 


Agrair a en Sergi Corral que m'hagi deixat compartir en el meu blog les seves magnífiques explicacions del fenòmen meteo més curiós que mai he observat a la meva vida!!