DARRERA HORA

lunes, 30 de abril de 2012

ELS MODELS SON MILLORS DEL QUE PENSEM

Aquesta passada matinada la natura ens ha demostrat que els models numèrics son millors del que pensem i encerten bastant el devenir del temps. Mireu els mapes que ahir us mostrava en fer la previsió i que mostraven les zones on l'inestabilitat seria més marcada i on per tant podrien sovintejar més les tempestes. A continuació de cada mapa us hi poso el que realment ha passat amb el mapa de descàrregues el`ctriques i veure-ho com tot plegat a coincidit plenament amb el que preveien els mapes: Inici episodi:





Segona fase episodi:




Tercera fase:







Després el front ha escombrat la resta del País de sud a nord amb ruixats localment intensos però ja sense fenòmens tempestuosos per que els índex d'inestabilitat, tal i com ja preveien els mapes, en aquelles zones no eren tan marcats.

PREVISIÓ PER DILLUNS 30 D'ABRIL





Per avui dilluns s'espera un matí amb cels molt variables arreu del País i amb possibilitat de ruixats en qualsevol punt del País.

A la tarda, es mantindrà el risc de ruixats en qualsevol punt del País i a més s'hi sumarà la possibilitat d'algun fenòmen tempestuós local acompanyat de calamarsa. Avançada la tarda i vespre les clarianes cada vegada seran més evidents a la meitat sud i el risc de ruixats anirà desapareixent a mesura que anem arribant al vespre.

La cota de neu estarà en uns 1600m tota la jornada si bé en moment de fort ruixat aquesta es podria desplomar fins a tocar de 1000m de forma local.

Els vents seran tot el dia entre mitjorn i garbí a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.

domingo, 29 de abril de 2012

FRONT POTENT DE TEMPESTES LA PRÒXIMA NIT I MATINADA

La pròxima nit i matinada ens entra un embossament fred bastant marcat en alçada que farà que al damunt nostre se'n formi una mesobaixa i ens impulsi una línia d'inestabilitat en forma de ruixats i tempestes que escombrarà tota Catalunya de sud a nord. Aquí teniu la configuració de tot plegat al damunt nostre vist en l'isobàric previst per la pròxima matinada:


En aquest mapa de sota, podei veure l'embossament fred(colors verds) a 5500m d'alçada amb temperatures de l'ordre dels -25ºC a -26ºC. Això son temperatures molt baixes en aquella alçada per l'època. A més, si us fixeu, quedem just al voral dret de l'embossament que és precisament el més favorable als ascensos de masses d'aire gràcies a que justament enm aquesta zona de l'embossament és on es dona la màxima divergència en alçada i a més es potencia la vorticitat ciclònica:






Anem al gra donç en l'anàlisi del que pot passar. Per començar us presento tres mapes en el que es veu en colors més càlids les zones on l'inestabilitat i per tant les tempestes haurien de crear-se amb més facilitat. En colors verds i sobretot grocs, son les zones on l'inestabilitat serà molt més marcada i aquesta seria la seva evolució al llarg de la nit i matinada.

Com podeu veure, les zones més inestables en començar l'episodi correspondrien al sud i sudoest de Catalunya:




Després la zona més inestable aniria fregant litoral i prelitoral de Tarragona:








I arribaria a litoral i prelitoral de Barcelona:



Especial atenció donç en aquestes zones que marquen els mapes anteriors per que serà justament allà on el risc de tempesta serà més marcat. Les calamarsades podran ser freqüents i la nit i matinada serà sobretot de molt de soroll. Fins i tot hi ha possibilitat en aquestes zones d'algun fenòmen sever tipus esclafit o petit fenòmen tornàdic. No obstant l'explicat anteriorment, el front de ruixats i tempestes també escombrarà la resta del País i de fet, aquí us en mostro la més que probable evolució de les precipitacions al llarg de la nit-matinada i matí resumida en els següents 4 mapes:
Compte especial donç a totes les comarques de Tarragona i litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i sud de Girona. A litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona no es descarta alguna petita inundació local ja que s'espera a més que localment pugui caure molta aigua en poqueta estona.

sábado, 28 de abril de 2012

PREVISIÓ PER DISSABTE 28 D'ABRIL





Per avui dissabte s'espera un dia amb cels força ennuvolats arreu del País. Es poden anar produint al llarg del dia ruixats aïllats i febles en diferents punts del País.

A banda d'això, a mesura que avanci la jornada les precipitacions aniran agafant embranzida primer pel sector nordoest del País i després per força comarques de la meitat oest. En aquestes zones ja de cara a la tarda, es podria presentar fins i tot algun fenòmen tempestuós. Avançada la tarda les precipitacions aniran guanyant terreny i s'aniran consolidant a totes les comarques centrals del País.

Ja de cara al vespre i nit anirien guanyant protagonisme cap a l'est del País, malgrat en aquesta darrera zona ja no serien tan abundoses com ho hauran estat al centre i oest del País.

Les quantitats més abundants de precipitació es registraran a les cares sud del Pirineu i Prepirineu on les precipitacions es podrien fer moderades i persistents.

La cota de neu estarà molt per damunt dels 2500m al matí però amb tendència a anar baixant al llarg de la jornada. A darrera hora de la tarda ja es situarà en uns 2000m al Pirineu més occidental, lleugerament superior al seu vessant oriental.

Els vents seran al matí allevantats a totes les zones marítimes amb tendència a anar girant a xaloc a mesura que avanci la jornada.

Les temperatures mínimes es mantindran sense canvis destacables i les màximes seran més baixes.

viernes, 27 de abril de 2012

DEMÀ DISSABTE CICLOGÈNESI EXPLOSSIVA

Demà dissabte s'iniciarà al damunt de Catalunya la gestació d'una nova ciclogènesi explossiva amb una caiguda de presió entre demà dissabte tarda i el matí de diumenge d'uns 15Hpa en poc més de 12 hores. Aquí teniu el mapa de demà migdia just en el moment en que com qui diu se'ns començarà a gestar al damunt:


Per sort, després es desplaçarà a mesura que s'aprofundeixi cap al Golf de Viscaia i agafarà el seu nivell màxim al nordoest de Galícia Atlàntic endins. Demà entre la tarda i la nit i matinada ens anirà afectant l'embossament fred que portarà associat la baixa. Aquest afectarà especialment a la meitat oest del País. Ho podeu veure amb aquests colors més verdosos:






Els vents a tots els nivells ens asseguraran bosses d'humitat important. És el cas dels 5000m en que hi haurà molta humitat:




 



I és també els cas dels 3000m on hi haurà les mateixes condicions:







Resumint, demà dissabte a mesura que avanci la jornada les precipitacions aniran guanyant terreny per la meitat oest del País i lentament, avançada la tarda i vespre i sobretot nit i matinada de dissabte a diumenge, les precipitacions es generalitzaran i es faran abundants en moltes zones del País.

Les més abundoses correspondrien a la meitat oest del Pais i especialment a les cares sud de les muntanyes del Pirineu i Prepirineu ja que els vents del sud hi son molt propicis a la zona.

A la meitat oest no es descarta algun fenòmen tempestuós.

BARCELONA AHIR TARDA

Aquests núvols d'ahir dijous tarda, ja pressagiaven el canvi de temps que avui ens afecta:
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 27 D'ABRIL



Per avui divendres s'espera un dia amb cels força ennuvolats arreu del País. Al sector nordoest del País es poden produir precipitacions entre febles i moderades en les cares sud del Pirineu i Prepirineu. A la resta de cara sud del Pirineu i Prepirineu també s'esperen algunes precipitacions al llarg de la jornada. A la cara nord del Pirineu s'hi poden presentar els cels una mica més variables amb clarianes. També poden aparéixer al llarg del dia precipitacions febles a la meitat oest del País. A la resta del País, no es descarta alguna gota o plugim en qualsevol punt en algun moment del dia. Moltes de les precipitacions que avui es puguin presentar aniran acompanyades de fang.

La cota de neu estarà molt per damunt dels 2500m.

Els vents seran tot el dia allevantats a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran clarament més altes i les màximes, tot i que es mantindran molt suaus, quedaran una mica més frenades per efecte de la nuvolositat.

jueves, 26 de abril de 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIJOUS A BARCELONA

De ABRIL 2012
De ABRIL 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 26 D'ABRIL



Per avui dijous s'espera un dia amb cels entre asserenats i variables al litoral per presència intermitent de bancs de núvols baixos menys importants que no pas ahir. Tot i que a primera hora del dia també hi podrà haver bancs de núvols baixos en moltes altres comarques de la resta del País, els cels s'aniran asserenant amb el pas de les hores amb alguna pinzellada de núvols prims i els cels seran més variables cap al sector nordoest on els cels es podrien fins i tot ennuvolar en alguns moments i deixar anar algun ruixat puntual.

La cota de neu estarà en uns 2300m al matí amb tendència a enfilar-se encara més amunt de cara a la tarda.

Els vents seran al matí entre migjorn i garbí a totes les zones marítimes i a la tarda entre mitjorn i xaloc.

Les temperatures aniran en clar augment.

miércoles, 25 de abril de 2012

LA CICLOGÈNESI EXPLOSSIVA PETRA

La ciclogènesi explossiva PETRA avui portarà vents molt potents a tota la façana marítima de galícia i Cantàbric amb cops de vent superiors als 100Km/h i registres de pluja que podrien superar els 50mm en 24 hores.

PREVISIÓ PER DIMECRES 25 D'ABRIL

Per avui dimecres s'espera un dia amb cels variables arreu del País, en molts casos amb presència de bandes de núvols prims i amb força estones de sol. A litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i algunes comarques del centre del País, podran aparéixer intermitentment al llarg del dia alguns bancs de núvols baixos. Avançada la tarda els núvols s'aniran fent cada vegada més abundants pel sector nordoest i no és impossible que abans de finalitzar la jornada, pugui aparéixer ja alguna primera precipitació pel Pirineu més occidental. Els vents seran tota la jornada entre migjorn i garbí a totes les zones marítimes. Les temperatures aniran en clar augment.

martes, 24 de abril de 2012

PREVISIÓ PER DIMARTS 24 D'ABRIL

Per avui dimarts s'espera un matí amb cels força asserenats a gran part del País sempre amb presència d'alguns núvols prims en el cel. Al pirineu els cels seran més variables i a l'extrem nord del litoral encara quedaran núvols residuals que també deixaran els cels més variables.

A la tarda es mantindran els cels asserenats amb alguns núvols prims al cel a bona part del centre i sud del País, tot i que la tendència serà que vagin arribant algun núvols per l'oest a mesura que avanci la tarda. A l'extrem nordest del País, sector nord del litoral i Pirineu Oriental, els núvols creixeran i podran donar algunes precipitacions en forma de ruixats entre febles i moderats. A la resta del Pirineu també creixeran els núvols i no es descarta també algun ruixat dispers tot i que menys probable que a les anteriors zones.

La cota de neu al Pirineu estarà situada en uns 800m al seu vessant més occidental i 1200m al més oriental.

Els vents seran al matí de mitjorn a l'extrem nord del litoral i entre mestral i ponent a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà el mestral i ponent al litoral de Tarragona i Barcelona i bufaran vents d'origen marítim al litoral de Girona i nord de Barcelona amb predomini del xaloc.

Les temperatures mínimes es mantindran estables, possiblement més baixes a muntanya. Les màximes en general baixaran tot i que en alguns punts del litoral i prelitoral pujaran degut a l'efecte dels vents rescalfats.

lunes, 23 de abril de 2012

EVOLUCIÓ DEL TEMPS PRÒXIMS DIES

Si analitzem una mica el que pot passar en el mig i llarg termini, podem destacar varies coses. Cal que us fixeu, com un embossament fred es deixarà caure en els pròxims dies per l'oest de la Península Ibèrica.

Això comportarà que a la nostra zona els vents dominants siguin del sector de sud, molt més càlids que els que tenim ara i que per tant, comportin un augment important de les temperatures a partir de mitjans de setmana. En el següent mapa he escenificat amb aquestes fletxes l'origen del vent que ens arribarà per la banda est de l'embossament fred:




En aquest altra mapa, que és el de temperatures a un 1500m d'alçada, podeu veure com una bombolla càlida ens anirà envaïnt al llarg de la setmana:


 


En aquests altres dos mapes segúents podreu veure molt millor això de l'augment clar que tindrem de temperatures. En el primer mapa teniu les temperatures previstes per avui dilluns a migdia i en el segon mapa les previstes de cara a dijous a migdia. Podeu observar el canvi de colors i de valors a clarament més vermells i més elevats de cara a dijous:




Ara bé.....No ens enganyem tots plegats!! Aquesta pujada sobtada de temperatures serà el preludi del que acabarà sent un escenari de temps molt inestable i revoltat en acabar la setmana i coincidint amb el pont de l'1 de maig.

El pont son 4 dies i de ben segur que no estarà plovent tots els dies i a totes hores, però l'embossament fred que estarà a mitjans de setmana a l'oest peninsular, al llarg del pont se'ns aproparà amb decisió tal i com es pot veure en el mapa següent i els ruixats i tempestes i els cels variables ens acompayaran en molts moments del pont:




Ho anirem seguint i comentant els pròxims dies!!!

PREVISIÓ PER SANT JORDI

Per avui dilluns s'espera un matí amb cels variables a tot el País. Es podria escapar alguna goteta o feble ruixadet molt dispers en algun punt del litoral o prelitoral, tot plegat molt poca cosa si arriba a caure.

A la tarda els cels es mantindran variables a bona part del País. Els núvols es compactaran més cap al Pirineu i Prepirineu i podrien començar a aparéixer ruixats primer en el seu sector més occidental amb tendència a anar extenent-se avançada la tarda i vespre a la resta de la serralada i en punts de l'extrem nordest. No es descarta al llarg de la tarda alguna gota o molt feble ruixat dispers en qualsevol altra punt del país.

De cara al vespre i nit, aquests ruixats es podrien anar extenent per d'altres punts de les comarques Gironines i del nord de les de Barcelona.

La cota de neu al Pirineu estarà situada en uns 1500m al seu sector més occidental i en uns 1700m al més oriental.

Els vents seran tot el dia de mitjorn als dos extrems del litoral i de garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantindran estables o seran una mica més baixes i les màximes seran més altes.

domingo, 22 de abril de 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 22 D'ABRIL



Per avui diumenge s'espera a la meitat est del País, especialment comarques de Girona i Barcelona i potser nord de Tarragona, que els cels estiguin a estones variables i a estones més ennuvolats, i tot i que durant gran part de la jornada no plourà, es podrien presentar ruixats aïllats, de distribució irregular i en general febles en qualsevol moment del dia. A la resta del País, els cels seran variables amb més estones de sol.

Independentment d'això, a la tarda poden créixer més els núvols al Pirineu i interior de les comarques del nordest i generar alguns ruixats, que en aquest cas ja podrien ser de caire moderat.

La cota de neu al Pirineu estarà situada en uns 1400-1500m o lleugerament inferior a la cara nord de la serralada.

Els vents seran tot el dia de xaloc a tot el litoral. A la tarda es podran fer molt variables a l'extrem nord del litoral.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes seran més baixes.

sábado, 21 de abril de 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DISSABTE A BARCELONA

De ABRIL 2012

PREVISIÓ PER DISSABTE 21 D'ABRIL

Per avui dissabte s'espera un matí amb cels amb presència de alguns núvols prims de tipus alt i mig al cel en molts punts del País. Independentment d'això, a mesura que avanci el matí els núvols aniran creixent en punts de muntanya de moltes zones del País.

A la tarda els núvols hauran crescut prou com per ja donar ruixats en punts del Pirineu i Prepirineu occidental en un primer moment, amb tendència a extendre's avançada la tarda a la resta de Pirineu i ja de cara a darrera hora de la tarda i vespre, en d'altres zones del Prepirineu, punts de muntanya de la meitat nord i punts del sector nordest del País. Independentment d'això, també podan anar sorgint ruixats de distribució irregular en punts de les comarques de Tarragona i Lleida. A la resta de zones, els cels a la tarda estaran variables i en principi sense risc de precipitació.

Alguns d'aquests ruixats de tarda podrien anar acompanyats de fenòmen tempestuós i en el cas del Pirineu localment podrien tenir entre moderada i forta intensitat. A la resta de zones serien entre febles i moderats.

La cota de neu al Pirineu estarà situada en uns 1600-1700m baixant d'aquesta cota avançada la tarda i vespre.

Els vents seran tot el dia entre mitjorn i garbí a tot el litoral.

Les temperatures seran més altes.

viernes, 20 de abril de 2012

ARCUS RODILLO AHIR DIJOUS

Ahir dijous es va poder veure al voltant de les 20h aquest núvol rodillo de tipus arcus des de la platja de la Nova Mar Bella de Barcelona, que en aquest cas no anava ni integrat ni associat a cap mena de tempesta:
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012

PREVISIÓ PER DIVENDRES 20 D'ABRIL

Per avui divendres s'espera un matí amb cels variables a la meitat nord i sector nordest amb algun ruixat cap a l'àrea del Pirineu. Pel que fa al centre i sud del País cels força més asserenats amb alguns núvols residuals a primeres hores.

A la tarda els núvols es faran més desenvolupats cap a la meitat nord i son possibles alguns ruixats poc importants de distribució irregular, especialment a Pirineu, Prepirineu i sector nordest. A la resta del País podran aparéixer més núvols que no pas al matí i no es descarta algun feble ruixat molt aïllat en algun punt de muntanya.

La cota de neu al Pirineu al matí estarà situada en uns 900-1000m i tindrà tendència a anar enfilant-se de cara a la tarda fins a uns 1500m.

Els vents al matí seran tot el dia entre ponent i mestral al litoral de Tarragona i Barcelona i de direcció variable amb predomini de xaloc al litoral de Girona.

Les temperatures mínimes es mantindran sense canvis significatius o una miqueta més baixes i les màximes amb tendència a pujar.

jueves, 19 de abril de 2012

PREVISIÓ PER DIJOUS 19 D'ABRIL





Per avui dijous s'espera un matí amb cels variables a la meitat nord del País i cels entre asserenats i variables a la resta del centre i sud del País. La tendència és que a mesura que avanci el matí creixin amb rapidesa els núvols en punts de muntanya de la meitat nord i que ja avançat el matí puguin aparéixer els primers ruixats pel sector nordoest, punts del Pirineu i també esporàdicament en punts del litoral de Girona.

A la tarda els cels es faran variables a tot el País i els ruixats i tempestes es podran fer freqüents en molts punts de la meitat nord i acabar afectant especialment Pirineu, Prepirineu, nord de la Depresió Central i litoral i prelitoral comprès aproximadament del Barcelonès en amunt. També son probables alguns ruixats tot i que de caràcter molt més aïllat i dispersos en qualsevol altra punt del País al llarg de la tarda. Algun fenòmen tempestuós podria anar acompanyat de calamarsa.

La cota de neu al Pirineu estarà situada avui en uns 1100-1200m i a la resta de muntanyes del País estarà en uns 1600m.

Els vents al matí seran entre ponent i mestral al litoral de Tarragona i Barcelona i de direcció variable al litoral de Girona. A la tarda seguirà bufant el ponent-mestral al litoral de Tarragona i sud de Barcelona, entrarà la tramuntana a l'extrem nord i bufarà el gregal entre la Costa Central i la Costa Brava.

Les temperatures mínimes es mantindran sense canvis significatius i les màximes amb tendència a pujar tot i que es quedaran més curtes al sector nordest del País i es mantidran estables al Pirineu.