DARRERA HORA

viernes, 19 de octubre de 2012

COM EVOLUCIONARÀ EL TEMPORAL?

Una de les tasques més complicades a l'hora de fer previsions a la nostra zona mediterrània, és la de saber com es comportarà una petita baixa que ens creua pel damunt. Son situacions molt complicades de preveure i moltes vegades fan quedar malament als qui ens dediquem a fer pronòstics.

Avui iniciem un període de tres dies, des d'avui divendres fins diumenge, en que precisament ens trobem en una d'aquestes situacions complexes. Intento explicar una mica com podria evolucionar tot plegat.

Per avui divendres com podem veure en aquest mapa, ja es comença a anar gestant aquest sí de baixes presions cap al sudest peninsular. No està perfectament format i queda encara un xic lluny, però ens va esbombant cap a nosaltres vents molt humits de xaloc.



 


En alçada tenim bones dosis d'humitat amb vents que seran de predomini de sud-sudest. Això farà que malgrat les pluges puguin ser força generals, sigui en els vessants sud de les muntanyes on les precipitacions puguin ser més persistents i intenses.

A banda d'això, abundant presència de fang acompanyant les precipitacions ja que tot plegat arrencarà del nord d'Àfrica:





En alçada no tindrem molt molt aire fred però suficient per poder generar alguns fenòmens tempestuosos en alguns punts. Res espectacular però allà on es presentin es podrien recollir encara molts més litres de precipitació.






Dissabte la cosa es complica una mica més. La baixa la tindrem més aprop, més ben definida i els vents molt més allevantats:







Al matí podria haber una petita minora en les precipitacions, fins i tot possible apertura d'algunes clarianes, però sempre amb inseguretat:






Amb el pas de les hores tot plegat s'anirà animant amb augment clar de les bosses d'humitat en alçada:





Arribada de la bossa freda en alçada bastant maca i tot plegat derivarà en un autèntic temporal de pluges persistents amb tempestes fortes embegudes de per mig i amb registres d'aigua espectaculars en alguns punts.






Dissabte a diferència d'avui divendres que seran cares sud de les muntanyes, les pluges més abundants correspondran a litoral i prelitoral.

Aquesta situació de pluges intenses i persistents es podria perllongar fins avanaçada la jornada de diumenge.

Els registres en general en tot l'episodi estaran entres els 50mm i els 100mm. En molts casos es podran superar aquests 100mm i puntualment algun registre podria arribar a sobrepassar els 200m.

 Ho anirem seguint amb atenció!!!