DARRERA HORA

miércoles, 30 de noviembre de 2011

PREVISIÓ PER DIMECRES 30 DE NOVEMBRE





Per avui dimecres s'espera un dia amb cels variables al Pirineu i Prepirineu, presència encara d'algun núvol a l'extrem nord del litoral i cels més asserenats però amb pas de bandes de núvols prims poc importants per la resta del País. Altra vegada amb presència de boires matinals a moltes valls i quedant bancs de núvols baixos residuals de les mateixes boires en alguns punts del centre i interior del País que es podrien mantenir una mica persistents bona part de la jornada.

Els vents seran al matí de NNE a totes les zones marítimes i a la tarda de SSE al litoral de Tarragona i de SSO al de Barcelona i Tarragona.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran més altes.

AVANÇ DE PREVISIÓ PER LES PRÒXIMES JORNADES

Per demà dijous s'espera un dia amb cels força asserenats en conjunt, mantenint-se les boires a moltes valls i amb el pas al llarg del dia d'algunes bandes de núvols prims que podrien ser una mica més abundants cap al sector nordoest del País.

Per divendres un altra dia amb boires a moltes valls i amb la novetat de l'arribada d'una línia frontal que farà que el núvols vagin a més al llarg de la jornada i que es puguin presentar precipitacions repartides per diferents punts del País, de distribució molt irregular i en general de caràcter feble i que segurament les més abundants podrien situar-se cap al sector nordoest del País. La cota de neu podria baixar fins als 1000m al Pirineu més occidental, 1200m als ports pel que fa al sud del País i en uns 1500m a la serralada prelitoral. S'haurà de seguir però, aquest aspecte de la cota de neu, per que a falta de 48 hores encara patirà variacions importants en la previsió.

martes, 29 de noviembre de 2011

RUIXADETS DE LA PASSADA MATINADA

Tal i com us avançava ahir tarda, aquesta matinada s'han presentat alguns ruixats al litoral entre la Costa Central i l'Empordà. Aquí teniu alguns dels moments de ruixat captats pel radar en diferents moments de la matinada i que han afectat sobretot punts del litoral del Baix Empordà, nord de la Selva i primeríssima línia de mar de la Costa Central:





Destaquen com a quantitats més destacades de precipitació:

Palamós---------------2,8mm
Cassà de la Selva-----2,6mm
Bellacaire d'Empordà--2,6mm
Tossa de Mar----------1mm

I aquí teniu la imatge actual del radar a les 7h del matí. Possibilitat encara que algun ruixat despistat pugui tocar costa en les inmediatíssimes dues o tres hores. La possibilitat però és molt baixa i en el meu parer ja veig difícil que arribin. La meva opinió és que ara ja es quedaran sobre el mar per acabar desapareixent amb el pas de les hores.


PREVISIÓ PER DIMARTS 29 DE NOVEMBRE




Per avui dimarts s'espera un dia amb cels variables a litoral i prelitoral, més abundants al matí i amb tendència a disminuir progressivament, sense desaparéixer del tot, de cara a la tarda. Hi haurà algunes precipitacions sobre el mar que no es descarta que de forma molt local a primera hora del matí encara poguessin tocar algun punt de costa tal i com ha passat la passada matinada. A mesura que avancin les hores, aquesta possibilitat de precipitacions anirà minvant.

Intervals de núvols al Pirineu i Prepirineu al llarg de la jornada. Pel que fa a la resta del País, cels força asserenats i un dia més amb boires matinals a moltes valls i quedant bancs de núvols baixos residuals de les mateixes boires en alguns punts del centre i interior del País que es podrien mantenir una mica persistents bona part de la jornada.

Els vents seran al matí de ESE a l'extrem nord del litoral i de ENE a la resta de zones marítimes. A la tarda s'imposarà el SSO a tot el litoral.

Les temperatures mínimes seran més baixes a muntanya, més altes a litoral i prelitoral i es mantindran a la resta de zones. Les màximes seran més altes.

AVANÇ DE PREVISIÓ PER LES PRÒXIMES JORNADES

Per demà dimecres s'espera un dia amb cels força asserenats en conjunt, mantenint-se les boires a moltes valls i amb el pas al llarg del dia de bandes de núvols prims arreu del País.

Per dijous un altra dia amb boires a moltes valls i cels amb domini del sol i amb alguns bandes de núvols prims molt poc destacables a l'extrem nord del País.

lunes, 28 de noviembre de 2011

POSSIBLES RUIXATS EN LES PRÒXIMES HORES

Sembla que la línia d'inestabilitat que hi havia entre les Balears i País Valencià en les pròximes hores es pot apropar una mica cap al litoral català i a més dels núvols que avui hem tingut en alguns sectors, s'hi podria sumar la possibilitat d'alguns ruixats irregulars i locals en punts del litoral entre la Costa Central i l'Empordà. No és segur que es presentin però la possibilitat hi és i per tant, caldrà estar-ne atents per fer-ne seguiment.

Aquí teniu un dels models que apunten aquesta possibilitat.

De mapes


Resumint, la pròxima matinada i matí, núvols variables al litoral que podrien deixar anar algun ruixat local en els punts anteriorment citats. En tot cas serien fenòmens molt i molt locals.

PREVISIÓ PER DILLUNS 28 DE NOVEMBRE





Per avui dilluns s'espera un dia amb cels variables a litoral i prelitoral, especialment al sector de Tarragona i Barcelona i amb menor mesura al de Girona. Hi haurà algunes precipitacions sobre el mar que no haurien d'arribar a terra ferma. Intervals de núvols al sector central i occidental del Pirineu i Prepirineu que haurien de ser més abundants al matí i anant a menys de cara a la tarda. Pel que fa a la resta del País, cels força asserenats amb alguns llaganys de núvols prims al centre i oest del País i amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre i interior del País que es podrien mantenir una mica persistents bona part de la jornada.

Els vents seran al matí de NNO als dos extrems del litoral i de NNE a la resta de zones marítimes. A la tarda s'imposarà el ENE a tot el litoral.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran més baixes a muntanya i es mantindran o pujaran lleugerament a la resta de zones.

AVANÇ DE PREVISIÓ PER LES PRÒXIMES JORNADES

Per demà dimarts s'espera un dia amb cels força asserenats en conjunt, mantenint-se les boires a moltes valls i quedant encara algun banc de núvols baixos al litoral. Algun intervals de núvols al Pirineu.

Per dimecres un altra dia amb boires a moltes valls i cels amb domini del sol però enllaganyat en molts casos pel pas de bandes de núvols prims arreu del Pais.

domingo, 27 de noviembre de 2011

TARDA VARIABLE A BARCELONA

Cels variables aquesta tarda de diumenge des de la platja del Bogatell de Barcelona:

De NOVEMBRE 2011


De NOVEMBRE 2011

IMATGES D'AVUI DIUMENGE

Matí de diumenge en que ja hem observat un augment dels núvols baixos a Barcelona fruit de la línia d'inestabilitat que es troba a cavall de les Illes Balears i País Valencià i que de forma indirecta ens provoca aquest augment dels núvols prop de mar:


De NOVEMBRE 2011


De NOVEMBRE 2011


Per cert, des de dijous tenim una invasió al barri de Glòries d'estornells. En les dues darreres dècades, mai havia observat que arribessin en tan gran nombre. Omplen els arbres, formen autèntiques nuvolades en els seus vols en bandada, bombardegen tot el que belluga pel carrer amb les seves defecacions a ple vol, etc. Tot un espectacle.

Aquests ocells venen cada any amb els primers freds a casa nostra des d'Eurasia. No és extrany per tant que es deixin veure a la ciutat. El que sobta és que ho facin amb tan elevat nombre com ho han fet els darrers dies. Serà que potser el fred ha de fer-se molt fort aquest mes de desembre a bona part d'Europa? No en tinc ni idea però n'estarem atents!!


De NOVEMBRE 2011

SETMANA RELATIVAMENT TRANQUILA

L'altra dia us comentava que els meteogrames feien molt bon pinta per aquesta setmana vinent. Res més allunyat de la realitat per que al final l'anticicló ha guanyat la partida i s'ha fet fort a les Açores i restant nosaltres dins el seu radi d'acció tota la setmana vinent i ja veurem si no s'allarga encara més dies.

El que sí marquen els models és l'arribada d'un front divendres que podria portar precipitacions febles a la meitat nord i una baixada de temperatures amb nevades al Pirineu en cotes acceptables per l'època.

El front en questió ens passarà pel damunt, però ho farà en terreny enemic ja que estarem en ple radi d'acció de l'anticicló, així que per molt actiu que es pugui mostrar, fora del Pirineu, poca cosa donarà de sí.

El GFS ens posa el front més aviat debilitat:




El Europeu és el model que veu el front més actiu tot i que segurament en pròximes sortides també l'acabarà debilitant en pròximes sortides.



El GEM també el posa una mica més actiu que no pas el GFS però sense arribar a profunditzar-lo tant com l'Europeu:



I el UKMO va una mica en la línia del GFS:



El que sí es veu clar en tots els models és aquest anticicló amb clar suport càlid en alçada a la zona d'Açores i que fa pinta de voler estar amb nosaltres força dies.

Ho anirem seguint, però repeteixo que l'anticicló està molt fort i el front no crec que passi de donar nevades entre febles i moderades al Pirineu en cotes mitges i algun ruixat aïllat en alguns punts de la meitat nord. Ho seguirem!!

PREVISIÓ PER DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE





Per avui diumenge s'espera un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País que es podria mantenir una mica persistent bona part de la jornada. Com a novetat respecte ahir, a mesura que avanci el dia podran anar arribant alguns núvols en zones litorals i prelitorals i potser avançada la tarda i vespre aparició d'alguns núvols cap al Pirineu i Prepirineu oriental.

Els vents seran al matí de NNE a totes les zones marítimes, girant a mesura que avanci el dia a ENE.

Les temperatures avui, tant les mínimes com les màximes pugen pel que fa a zones de muntanya i zones interiors i es mantenen o fins i tot baixen en àrees litorals i prelitorals.

AVANÇ DE PREVISIÓ PER LES PRÒXIMES JORNADES

Per demà dilluns s'espera també un dia amb cels força asserenats en conjunt, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País. Cel variables cap a la meitat sud del litoral sense descartar, tot i que és una possibilitat molt baixa, que es pugui escapar algun ruixat cap a l'extrem sud i litoral de Tarragona. Presència també d'alguns núvols cap al Pirineu i Prepirineu sense més conseqüències.

Per dimarts, jornada similar a la de dilluns amb cels asserenats en conjunt, amb manteniment de les boires a les valls i amb cels variables en punts del litoral, en aquest cas però més probables els núvols cap al sector de Girona i Barcelona tot i que en principi no se n'esperen precipitacions.

sábado, 26 de noviembre de 2011

XVII JORNADES EDUARD FONTSERÈ

Els dies 25, 26 i 27 de novembre s'estan cel.lebrant les XVII Jornades Eduard Fontserè. Per si algú n'està interessat en assistir-hi, aquí en teniu el programa:


Divendres, dia 25 de novembre, vespre:

ACTE INSTITUCIONAL
(Sala d'Actes de l'Escola de Treball de la Diputació de Barcelona. Escola Industrial. Comte d'Urgell 187, Barcelona. Entrada lliure.)

19.00 Presentació de l'Acte Institucional. Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Associació Catalana de Meteorologia.
19.15 La Societat Astronòmica de Barcelona i la Xarxa pluviomètrica de Catalunya: 100 anys. Josep Batlló, ACAM. Instituto D. Luiz - UL.
19.30 124 años de la Agencia Estatal de Meteorología. Manuel Palomares, AEMET.
19.45 100 anys del Servei Meteorològic de la Federació Agrària de Llevant. L'inici de les xarxes d'observació i les primeres previsions al País Valencià. Victòria Rosselló,física i meteoròloga presentadora de l'Oratge de Canal 9 (Televisió valenciana).
20.00 Cloenda. Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Associació Catalana de Meteorologia.

Dissabte, dia 26 de novembre, matí:

METEOROLOGIA DE LA MEDITERRÀNIA
(CosmoCaixa, Sala Àgora. Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona. Entrada per inscripció.)

08.45 Recollida de documentació i credencials.
09.15 Presentació de les Jornades. Director del Servei Meteorològic de Catalunya, Sr. Oriol Puig i Godes.
09.30 Primera ponència: Fem de meteoròlegs i meteoròlogues. Núria Alart Guasch (Premi Local Eduard Fontserè 2009).
10.15 Segona ponència: L’estudi de camp dels fiblons (una guia breu). Miquel Gayà.
11.00 Torn obert de preguntes.
11.15 Descans. Cafè. Refrigeri.
11.45 Tercera ponència: Projecte HYMEX. Pere Quintana, Observatori de l'Ebre.
12.30 Quarta ponència: La missió espacial SMOS, una nova eina per a estudiar el cicle de l'aigua a la Terra. Jordi Font i Ferré, professor d'investigació, Institut de Ciències del Mar, Consell Superior d'Investigacions Científiques.
13.15 Torn obert de preguntes.
13.45 Final de bloc i dinar.

Dissabte, dia 26 de novembre, tarda:

INSTRUMENTS, DIAGNOSI I PREVISIÓ
(CosmoCaixa, Sala Àgora. Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona. Entrada per inscripció.)

16.15 Cinquena ponència: La xarxa d’observadors meteorològics del servei meteorològic de Catalunya: la utilitat de la seva faceta de vigilància. Eliseu Vilaclara, SMC.
17.00 Sisena ponència: Generación automàtica de mapas de emisividad para la predicción meteorológica. Eduardo Caselles (Premi Local Eduard Fontserè 2009).
17.45 Torn obert de preguntes.
18.00 Descans. Cafè.
18.30 Setena ponència: A method to quantify the impacts and interactions of potential-vorticity anomalies in extratropical cyclones. Romualdo Romero March, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (Premi Internacional Eduard Fontserè 2009).
19:15 Vuitena ponència: Mini radars: possibilitats i aplicacions. Daniel Sempere. UPC.
20.00 Torn obert de preguntes.
20.30 Final.

Diumenge, dia 27 de novembre, mati:

CLIMATOLOGIA
(CosmoCaixa, Sala Àgora. Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona. Entrada per inscripció.)

09.30 Novena ponència: Distribución de la precipitacón intensa. Aplicación para el sur de Valencia y norte de Alicante. Roberto Monjo Agud, tècnic en investigació, Fundació per la investigació del Clima. (Premi Estatal Eduard Fontserè 2009).
10.15 Desena ponència: The climate of the Mediterranean region: from the past to the future. Piero Lionello, Università di Salento, Lecce, Itàlia.
11.00 Torn obert de preguntes.
11.15 Descans. Cafè. Refrigeri.
11.45 Onzena ponència: Perspectivas del clima a través de los archivos históricos. Ricardo Garcia Herrera, AEMET.
12.30 Torn obert de preguntes.
12.45 Lliurament dels premis Eduard Fontserè i cloenda de les Jornades.
Sota la presidència del conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Hble. Sr Lluís Recoder; del president de l'Agencia Estatal de Meteorología, Sr. Ricardo García; del president de la Diputació de Barcelona, Excm. Sr. Salvador Esteve; del president de l'Associació Catalana de Meteorologia, Sr. Toni Mestres.

ISOBÀRICS PER DILLUNS-DIMARTS

Aquest inici de setmana haurem d'estar atents a aquesta línia d'inestabilitat que ens indiquen els mapes entre Catalunya i les Balears per que si finalment s'acosta una miqueta més a les nostres costes, podria suposar la possibilitat d'alguns ruixats en alguns punts del litoral.

De moment però, els mapes ens la posaen un xic allunyada de la costa. Ho podem veure en aquest isobàric previst pel migdia de dilluns:



I també en aquest altra previst pel migdia de dimarts. En aquest cas però, sembla que ens la posin ja un xic més aprop nostre:



Ja veurem. S'haurà de seguir. De moment i segons es veu en els mapes, aquest diumenge, especialment més de cara a la tarda i vespre, ja podriem observar un lleuger augment dels núvols cap al sector litoral i prelitoral. Dilluns i dimarts seria més evident la presència de núvols en aquest sector amb cels ja molt variables i l'incògnita és si finalment deixaran anar o no algun ruixat a la zona. Ho seguirem!!

PREVISIÓ PER DISSABTE 26 DE NOVEMBRE





Per avui dissabte s'espera un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País que es podria mantenir una mica persistent bona part de la jornada. Al matí encara podrien haver alguns llaganys de núvols prims en el cel.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, de NNE a la Costa Brava i de ONO a la resta de zones marítimes. A la tarda bufarà el NNE al litoral de Girona, ENE al de Barcelona i ESE al de Tarragona.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran molt similars a les registrades ahir divendres si bé aquestes podran ser força fredes a les zones on la boira sigui més persistent i puntualment més càlides en algunes zones litorals i prelitorals afectades pels vents rescalfadets de ONO.


AVANÇ DE PREVISIÓ PER DEMÀ DIUMENGE

Per demà diumenge s'espera també un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País i destacant tambe l'arribada ja d'alguns núvols baixos en punts del litoral i prelitoral i més probables de cara a la tarda.

viernes, 25 de noviembre de 2011

ASPECTE ACTUAL DEL PIRINEU ORIENTAL

Així es veia el Pirineu Oriental aquesta tarda vist des d'Osona:

De NOVEMBRE 2011

METEOGRAMES ESPERANÇADORS

Per fi es comença a olorar l'hivern en els mapes del temps. Fins ara el novembre s'ha caracteritzat per ser molt plujós però amb temperatures relativament suaus per l'època.

En els meteogrames i dins uns terminis acceptables(mitjà termini) ja es veuen aquests indicis de canvi cap a més fred. Si us fixeu en aquest meteograma corresponent a la Costa Central Catalana i més concretament a les zones que he encerclat, podreu veure com les temperatures a tots dos nivells atmosfèrics tenen una tendència clara a la baixada progressiva a partir del dia 1 de desembre aproximadament.

Això es veu molt més clarament amb la línia negre que de fet és la qu mana j que és l corresponent a la sortida del panell principal del GFS. Però també ho podeu veure amb la majoria de línies de la resta de colors que tot i que presenten força dispersió, mantenen aquesta tendència a la baixa.



A banda del que us deia, a la base del meteograma s'hi indiquen les possibles precipitacions i també sembla que estarem entretinguts.

Fent lectura del meteograma donç, podem extreure que molt posiblement la setmana vinent anirem fent un nou gir cap a l'inestabilitat, amb precipitacions que ens podran afectar de forma tímida i intermitent la primera meitat de setmana i amb una segona meitat de setmana en que el temps es podria complicar molt més, amb precipitacions que podrien anar a més, amb baixada clara de les temperatures(no parlem de fredorades) i amb neu abundant a les muntanyes i en cotes ja molt més acceptables per l'època que no pas ho hagi fet al llarg el mes de novembre.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE




Per avui divendres s'espera un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País que es podria mantenir una mica persistent bona part de la jornada. A la tarda arribaran algunes bandes de núvols prims poc importants per ponent que aniran avançant d'oest a est avançada la tarda i vespre.

Els vents seran tot el dia de NO a l'extrem sud del litoral i de ENE a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran molt similars a les registrades ahir dijous.


AVANÇ DE PREVISIÓ PRÒXIMES JORNADES

Per demà dissabte s'espera també un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País i destacant tambe el pas d'algunes bandes de núvols prims poc importants.

Per diumenge, altra jornada força similar a les anteriors, potser amb la novetat que ja puguin arribar alguns núvols baixos poc importants en alguns punts del litoral, que serien el primer símptoma del canvi de temps que tindrem la setmana vinent.

jueves, 24 de noviembre de 2011

PREVISIÓ PER DIJOUS 24 DE NOVEMBRE





Per avui dijous s'espera una jornada amb cels asserenats arreu del País, només destacant la presència d'alguns núvols baixos al matí cap a l'extrem sud del País que aniran a menys a mesura que passin les hores. També s'esperen moltes boires en zones fondes i enclotades d'arreu del País que podrien quedar en algunes zones en forma de petits bancs de núvols baixos durant bona part de la jornada.

Els vents seran tot el dia de ENE a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran molt similars a les registrades ahir dimecres.


AVANÇ DE PREVISIÓ PRÒXIMES JORNADES

Per demà divendres s'espera un dia molt semblant al d'avui dijous amb cels molt asserenats arreu del País, amb boires matinals a moltes valls i quedant algun banc de núvols baixos residual de les mateixes boires en alguns punts del centre del País.

Per dissabte, dia gairebé calcat als dos anteriors, només destacant el pas d'algunes bandes de núvols prims poc importants.

I per diumenge, altra jornada força similar a les anteriors, potser amb la novetat que podrien arribar alguns núvols baixos poc importants en alguns punts del litoral.

miércoles, 23 de noviembre de 2011

ESTAT ACTUAL TEMPERATURA ESTRATOSFÈRICA

Avui us vull comentar un detall que possiblement a molts de vosaltres us sonarà a xino. I possiblement d'altres que hi esteu més posats en matèria en tindreu un mínim coneixement o fins i tot en sabreu un munt sobre el tema.

Es tracta de les temperatures estratosfèriques i la seva relació amb el comportament del temps en superfície. No entraré en detalls per que no és la finalitat d'aquesta entrada però també us dic que prometo en breu fer una entrada explicant com funciona aquesta relació troposfera-estratosfera i tot el que tingui relació amb aquest tema.

Avui només us comentaré que quan es produeix un escalfament súbit estratosfèric i aquest escalfament es produeix per damunt dels 60º del nostre hemisferi nord, al cap d'uns quants dies(entre 1 i 2 setmanes després) es produeix en molts casos un debilitament del vòrtex polar que deriva en un desallotjament fred cap a latituds més baixes. L'alçada que es més eficaç de prendre com a referència a l'hora de fer un seguiment d'aquests escalfaments és l'alçada des 10Hpa.

Aquí teniu una gràfica de l'evolució de les temperatures a 1Hpa entre els 65ºN i els 95ºN. La ratlla vermella és la corresponent al 2010-2011. Fixeu-vos com al llarg de l'hivern passat la ratlla vermella presenta moltes fluctuacions. Cada fluctuació d'aquestes es un escalfament súbit estratosfèric. Mireu també(ho he encerclat en negre) com al llarg d'aquest novembre la ratlla vermella està indicant un refredament progressiu i lògic per l'època però just al final comença a presentar petites variacions que fan pensar que podria patir un escalfament en breu.




El mateix que us comentava per l'alçada de 1Hpa, us ho comento per la següent gràfica que és la dels 10Hpa i que és la que us comentava que és la més eficaç per fer aquest tipus de seguiment. En aquest cas, les fluctuacions d'aquest novembre no son tan evidents però també es comencen a observar.




I el per que d'aquestes fluctuacions? Donç mireu. Al nord i nord-est del Canadà amb data de 2 de novembre s'observa una anomàlia positiva de la temperatura mitjana a l'alçada dels 10Hpa possiblement provocada per un escalfament local en aquella zona.




Un escalfament que uns dies més tard, concretament el 7 de novembre s'extenia més ampliament cap a l'est. Son els primers indicis cap a un possible escalfament súbit estratosfèric en els pròxims dies. Ho haurem de seguir. De fet, observeu com en les gràfiques que us he posat al principi el novembre de l'any passat tot va començar també amb aquestes petites fluctuacions que pocs dies després van portar al primer escalfament súbit estratosfèric de la temporada.



De tota manera, com ja us vaig comentar en una entrada de pronòstics estacionals que us vaig fer el passat 27 de setembre, aquest hivern 2011-2012 no son de preveure tants escalfaments com l'any passat ja que l'activitat solar ha anat en augment i precisament és en aquests cicles alcistes d'activitat solar i en els seus màxims quan menys escalfaments súbits estratosfèrics es produeixen.

Aquí teniu l'entrada de la que us parlo:

http://meteoelpito.blogspot.com/2011/09/models-estacionals-tardor-hivern-2011.html

En aquella entrada també us comentava que justament per aquesta raó(menys escalfaments)es preveia un hivern en conjunt més càlid de l'habitual tot i que, hi havia la possibilitat que el desembre o una part d'aquest, fos força fred. Ja veurem. De moment ja tenim els primers indicis indicadors de fred a molt llarg termini.

Com us he dit al principi, en una altra entrada en els pròxims dies us explicaré com funciona tot això amb profunditat i detall i d'aquesta manera ho entendreu tot molt millor.

martes, 22 de noviembre de 2011

PREVISIÓ PER DIMARTS 22 DE NOVEMBRE





Per avui dimarts s'espera encara un matí en conjunt molt ennuvolat a tot el País ja obrint-se alguna primera clariana en algun punt del centre i meitat nord. Tot el matí es mantindrà la possibilitat de ruixats entre febles i moderats en qualsevol punt de la meitat est del País tot i que això no vol dir que sigui segur que hagi de ploure. Els dos sectors amb més probabilitat de ruixats correspondrien al nordest del País i sobretot a l'extrem sud del País. Seria en aquesta zona del sud del País on les pluges encara podrien anar acompanyades localment de tempesta i tenir intensitats entre moderada i forta. També s'esperen pluges cap al sector de ponent i comarques interiors de Tarragona i sud de Lleida.

A la tarda hi haurà una tendència a l'obertura de clarianes al centre i meitat nord del País, mantenint-se els cels més ennuvolats cap a l'est de les comarques Gironines, meitat sud del País i especialment extrem sud. A la tarda disminueix la possibilitat de ruixats respecte al matí en tot el centre i meitat nord del País malgrat encara se'n puguin presentar alguns, els més probables cap a l'extrem nordest del País, est de les comarques Gironines i al Pirineu. A l'extrem sud i comarques de l'interior de Tarragona i sud de Lleida els cels seguiran molt ennuvolats amb risc de ruixats que en el cas de l'extrem sud del País encara podrien tenir caire entre moderat i intens.

Els vents seran tot el dia de ENE a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran una mica més altes i les màximes una mica més baixes.


AVANÇ DE PREVISIÓ PER DEMÀ

Per demà dimecres s'espera un dia amb cels molt asserenats en general, possiblement amb força boires matinals i núvols de retenció a la cara nord del Pirineu. No s'esperen precipitacions.

TENDÈNCIA PRÒXIMES JORNADES

La tendència és que tinguem uns quants dies amb domini anticiclònic malgrat que per la jornada de dijous, un petit embossament fred en alçada podria provocar un repunt d'inestabilitat amb possibilitat d'alguns xàfegs de tarda. Tot i així no està massa clar encara que donarà de sí aquest petit embossament.

lunes, 21 de noviembre de 2011

PREVISIÓ PER DILLUNS 21 DE NOVEMBRE





Per avui dilluns tot i que a primeres hores encara hi pugui haver clarianes en algunes comarques, la tendència és a que els cels vagin quedant força ennuvolats a bona part del País, només amb algunes clarianes cap al sector nordoest del País. S'esperen precipitacions cap als dos extrems del litoral en forma de ruixats i fins i tot cap a l'extrem sud encara amb possibilitat d'algun fenòmen tempestuós. Possibilitat d'algun ruixat dispers en qualsevol altra punt del centre i est del País. La tendència és que a mesura que avanci el matí, les precipitacions de l'extrem nord del litoral es vagin extenent cap a d'altres comarques del nordest del País.

A la tarda els cels ja seran ennuvolats a totes les comarques. Les precipitacions aniran guanyant extensió i força a tot el nordest del País i s'aniran extenent cap al litoral i prelitoral de Barcelona i altres comarques de la meitat nord del País. En aquestes zones, especialment sector nordest, les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta i ser localment intenses i deixar registres importants de precipitació. A la resta de comarques del centre i meitat sud del País, cels ennuvolats amb possibilitat de ruixats de caràcter dispers.

Els vents seran tot el dia de E a l'extrem nord del litoral i de ENE a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes es matindran sense canvis destacables i les màximes es mantindran estables al centre i meitat sud del País i es quedaran més curtes a la meitat nord.


AVANÇ DE PREVISIÓ PER DEMÀ DIUMENGE

Per demà dimarts s'espera un matí molt ennuvolat i encara amb precipitacions a bona part del País. Les més importants cap a la meitat sud del País on podranm ser molt abundants i ja de caràcter feble o moderat al centre i meitat nord. A la tarda es mantindran els cels ennuvolats i amb precipitacions cap al sud del País i tendència a obertura de clarianes i retirada de les precipitacions a la meitat nord del País.


TENDÈNCIA PRÒXIMES JORNADES

La tendència és que a partir de dimecres ens penetri una falca anticiclònica i els cels romanguin amb molt poca nuvolositat, domini del temps assoleiat i boires matinals extenses. Aquesta llei de temps podria perllongar-se com a mínim fins el cap de setmana.

domingo, 20 de noviembre de 2011

TEMPORAL DE PLUGES A LA VISTA

En les pròximes hores es formarà una baixa Mediterrània degut a la interacció de l'embossament d'aire fred en alçada que està arribant a la Península al contactar amb la Mediterrània Occidental.

Dimarts, tal i com podeu veure en aquest mapa isobàric, la baixa se situarà a l'est de les Balears. A diferència de les darreres situacions que hem viscut en que un petit moviment de la petita baixa podia fer que no passés res o que passés molt, en aquest cas la baixa és suficientment ample en quilòmetres com per no dependre tant del seu moviment per que pugui ploure amb ganes en moltes comarques. Això es deu a que al ser força ample és molt ampli el radi d'acció que abarca i per tant serien molts el quilòmetres que hauria de variar la seva posició per fer canviar radicalment el pronòstic. Malgrat tot, caldrà seguir-ho per que en meteorologia tot és possible.

Aquí teniu l'isobàric on veieu la baixa que us deia a l'est de les Balears i una altra al Cantàbric, aquesta última reflex de l'aire molt fred en alçada que va penetrant pel nord de la Península i que a l'hora realimenta la baixa Mediterrània.




I aquí teniu el mapa de 5500m d'alçada on es veu tot l'anterior però més detallat. Bossa freda inferior als -30ºC al nord del Cantàbric i a nosaltres ja penetrant-nos la de gairebé -20ºC. Ja tenim un primer ingredient important que és aquesta penetració freda en alçada que farà inestabilitzar el temps de forma important.



La baixa ens farà arribar en superfície vents humits de mar cap a terra, però el més important és que això passarà a tots els nivells fins els 6000m d'alçada. Vents molt humits a tots els nivells amb penetració freda força contundent a capes mitges i altes. Un còctel digne de les grans ocasions. Hi ha models que donen registres de precipitació de més de 200mm a l'est de Catalunya. Ho haurem de seguir per que podria ser un episodi dels de les grans ocasions.

Això sí, sembla que podria ser la traca final d'un novembre per enmarcar en quant a pluges a casa nostra. Passat aquest episodi sembla que la cosa es calmarà bastant ja en espera del primer embat hivernal de la temporada que malgrat els mapes encara no el veuen ja tenim indicis per pensar que no és massa lluny en el temps. Us ho explicaré en una altra entrada.

sábado, 19 de noviembre de 2011

PREVISIÓ PER DISSABTE 19 DE NOVEMBRE





Per avui dissabte cal esperar un matí amb cels força ennuvolats cap a l'extrem sud del País i amb cels variables a la resta de comarques de la meitat sud i comarques centrals del País. S'esperen també alguns intervals de núvols en punts del Pirineu. A la resta del País cels amb presència de núvols prims que podran entaranyinar el cel. Presència de boires matinals en zones fondes del centre del País. Al llarg del matí ja podria treure el nas alguna precipitació per l'extrem sud del País.

A la tarda es mantindran els cels molt ennuvolats a l'extrem sud on ja podran presentar-s'hi ruixats. Tendència progressiva a augmentar els núvols cap al nordest del País on també avançada la tarda i vespre es poden presentar alguns ruixats en zones litorals que a més en aquest cas no es descarta puguin anar acompanyats d'algun fenòmen tempestuós local. Cels variables a la resta de litoral i prelitoral sense descartar del tot, malgrat és poc probable, algun possible ruixat molt local en zones litorals. Cels variables també al centre i ponent del País i cels amb menys núvols cap al sector nordoest i Pirineu central on si que hi haurà presència de núvols prims que podran entaranyinar els cels.

Els vents seran tot el dia de ENE a al litoral de Tarragona i Barcelona i de ESE al litoral de Girona.

Les temperatures es mantindran estables.


AVANÇ DE PREVISIÓ PER DEMÀ DIUMENGE

Per demà diumenge s'esperen cels força tapats a bona part del país amb els núvols més gruixuts als dos extrems del litoral i cap al Pirineu Oriental. Seran molt probables els ruixats al litoral de Girona i també possibles tot i que més locals a la resta del litoral i Pirineu Oriental. En aquestes zones litorals els ruixats que es presentin podrien tenir caràcter moderat i localment intens. Possibilitat també d'alguna gota o feble ruixat a qualsevol altra punt del País, en aquests casos a diferència del litoral, haurien de ser més dispersos de caràcter feble.

TENDÈNCIA PRÒXIMES JORNADES

La tendència és que tant dilluns com dimarts es mantingui la possibilitat de precipitacions a la meitat est del País. Caldrà seguir amb atenció però la posició que agafarà la baixa Mediterrània per que dependrà d'això que poguem tenir més o menys precipitacions en aquest inici de setmana.

viernes, 18 de noviembre de 2011

MATÍ DE DIVENDRES AMB SORPRESES

Tot i ue no s'esperaven precipitacions aquest matí, de forma sorpressiva s'han fornat nuvolades sobre el mar davant mateix de la ciutat de Barcelona, que han deixat anar un petit ruixat a la part baixa de la ciutat, han deixat veure una petita mànega que no ha aribat a toca la superfície del mar i a més, han deixat veure un bonic Arc de Sant Martí sobre la ciutat.

De NOVEMBRE 2011


De NOVEMBRE 2011


De NOVEMBRE 2011

AIXÍ ES LLEVA EL DIVENDRES A BARCELONA

De NOVEMBRE 2011


De NOVEMBRE 2011

PREVISIÓ PER DIVENDRES 18 DE NOVEMBRE





Per avui divendres cal esperar un matí amb cels asserenats a bona part del País amb presència de núvols prims. En punts del centre del País i també al sector litoral de Tarragona els cels seran més variables. Presència d'algunes boires en zones fondes del centre del País.

A la tarda hi haurà cels variables a la majoria de comarques i a més, la tendència avançada la tarda és que vagin en augment els núvols cap a punts del litoral i prelitoral que podran acabar deixant els cels força carregats de núvols especialment als dos extrems del litoral. Presènciade forç núvols prima arreu del País. Entre el vespre-nit-matinada podria aparéixer ja algun primer ruixat per l'extrem sud de les comarques Tarragonines i no descartable a l'extrem nord del litoral Gironí

Els vents seran al matí de ENE a totes les zones marítimes i a la tarda es mantindrà la mateixa situació però girant ESE a l'extrem nord del litoral.

Les temperatures mínimes es mantindran estables i les màximes pujaran lleugerament respecte les d'ahir.


AVANÇ DE PREVISIÓ PRÒXIMES JORNADES

Per demà dissabte s'esperen cels ja amb més nuvolositat especialment cap a la meitat est del País, amb presència d'alguns ruixats en punts del litoral que seran més probables al sectro del litoral Gironí però no descartables a la resta de litoral. A la resta del País els cels estarien variables.

Per diumenge cels variables a la meitat oest del País i cels entre variables i ennuvolats al centre i est de País amb augment del risc de precipitacions a punts del litoral i prelitoral.