DARRERA HORA

lunes, 31 de octubre de 2011

IMATGES D'AHIR DIUMENGE ZONA CAMPRODON

Iniciàvem el diumenge amb bancs de boira molt localitzts però molt densos que ens mostraven amb claretat absoluta i inequívoca on es trovava la capa d'inversió de l'aire:

De OCTUBRE 2011


Quan el sol començava a escalfar els matolls, aquests fumejaven per que s'evaporava la rosada que tenien al damunt:

De OCTUBRE 2011


A migdia, augment ràpid dels altocúmuls que feien presagiar canvi de temps. Ningú ho hauria dit per que no es veien núvols de pluja per enlloc:

De OCTUBRE 2011


Però a les dues hores de la foto anterior, els núvols van créixer molt ràpidament i van deixar anar un ruixat breu de 1mm. Aquí podeu veure com les cortines esborraven tímidament les muntanyes:

De OCTUBRE 2011


I després de la pluja, núvols enganxats per les muntanyes que en joc amb els ratjos de sol, tenien aquest aspecte:

De OCTUBRE 2011

domingo, 30 de octubre de 2011

IMATGES D'AHIR DISSABTE ZONA VALLTER

Aquestes imatges son d'ahir dissabte. Al matí a Vallter2000 la boira es podia tallar amb ganivet mentre anava plovisquejant i no vaig poder veure el que realment anava a buscar que era la neu que en teoria hi havia per sobre de 2500m:

De OCTUBRE 2011


Tot seguit i baixant una mica de cota, des de 1880m es veien cortines de precipitació mirant cap al sud:

De OCTUBRE 2011


Des de 1600m, justamnet des del damunt del poble de Tregurà i a tocar de migdia, la Vall de Camprodon oferia aquest aspecte amb els núvols que s'anaven trencant:

De OCTUBRE 2011


A la tarda i des de Llanars, el sol estava esmorteït per núvols prims i els núvols baixos s'enganxaven a la serra de Cavallera:

De OCTUBRE 2011


I en arribar de nou a Vallter2000, ara sí, el premi de veure neu en els cims superiors als 2500m:

De OCTUBRE 2011


Pujant una mica més amunt, aquí teniu Bastiments ben nevadet:

De OCTUBRE 2011

sábado, 29 de octubre de 2011

IMATGES D'AHIR DIVENDRES LITORAL BARCELONÍ

Aquestes imatges son d'ahir divendres, de la zona de la platja de la Mar Bella i Nova Mar Bella.

De OCTUBRE 2011


De OCTUBRE 2011

EVOLUCIÓ TEMPS PRÒXIMES HORES

Malgrat que ara a primeríssimes hores del matí de dissabte no hi ha res destacable al radar i molt donen ja per finiquitat l'episodi de pluges que vam iniciar dijous, les precipitacions es reactivaran novament durant la jornada d'avui i podran afectar diferents punts, especialment del litoral i prelitoral, sense descartar que puguin penetrar puntualment en d'altres zones del centre i Pirineu i Prepirineu més oriental.



Les precipitacions seran de caràcter irregular i en general no pasaran de moderades, tot i que de forma local poden tenir certa intensitat. Possiblement, com ja ha passat des de l'inici de l'episodi, seran més favorables a l'àrea de Tarragona i Girona i no tant, tot i que també hi faran acte de presència a les de l'àrea de Barcelona.

Demà, un cop conclòs l'episodi farem un balanç del que ha donat de sí i anirem fent boca per la nova tongada de pluges importants que ja apunta cap a nosaltres aquesta setmana vinent.

viernes, 28 de octubre de 2011

PREVISIÓ PER DIVENDRES 28 D'OCTUBRE




Per avui divendres cal esperar un dia molt ennuvolat arreu del País, amb possibilitat de precipitacions que poden fer acte de presència en qualsevol punt, les més dèbils a ponent i les més abundants i freqüents cap al litoral i prelitoral on a més podrien anar localment acompanyades de fenòmen tempestuós. Les quanties més importants de precipitació son d'esperar en tot el tram litoral entre el Baix Camp i el Barcelonès i també l'extrem nordest de les comarques Gironines. En aquests sectors comentats les precipitacions poden ser localment intenses.

Els vents seran tot el dia de ENE a totes les zones marítimes.

Les temperatures es mantindran molt similars a les registrades ahir dijous

jueves, 27 de octubre de 2011

IMATGES D'AHIR DIMECRES VESPRE

Imatges d'ahir dimecres un cop s'havia post el sol. Una panoràmica on podem veure des de Badalona fins el Maresme. Una mar ben tranquila que res te a veure amb l'aspecte que tindrà avui i sobretot demà divendres.

De OCTUBRE 2011


I una mica més tard, quan ja feia força estona que s'havia post el sol i ja era força fosquet, una zona de núvols pel damunt dels edificis del Fòrum, es va encendre amb aquesta típica coloració que denota inestabilitat per les inmediates hores.

De OCTUBRE 2011

PREVISIÓ PER DIJOUS 27 D'OCTUBRE





Per avui dijous cal esperar un matí amb cels ennuvolats arreu del país i amb precipitacions que aniran a més mesura que avanci el matí i que podran acabar fent acte de presència en qualsevol punt del País, essent les comarques de Girona les últimes on hi arribarien. Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta i ser localment fortes en qualsevol punt del País i acumular força aigua en relativament poca estona.

A la tarda els cels seguiran molt ennuvolats i les precipitacions seran generalitzades i de caràcter irregular en les quanties ja que en molts casos podran anar companyades de tempesta. En general però, les precipitacions més abundants haurien de correspondre a litoral, prelitoral, cara sud del Pirineu i Prepirineu i moltes comarques del centre del País(altiplà central i depresió central). En molts punts es superaran els 50mm i localment es podrien superar els 100mm.

Els vents seran tot el dia de SSE a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes seran més baixes.

miércoles, 26 de octubre de 2011

ALERTA POSSIBLES AIGÜATS SEVERS

Atenció a l'episodi que iniciem dins d'unes poquetes hores per que el podríem catalogar de primeríssima categoria o fins i tot de categoria superior.

Un embossament fred molt marcat en alçada es despenja sobre la Península. En el seu avenç demà, cap a nosaltres en forma de front fred, es produirà un xoc molt important de masses d'aire de diferents característiques, que afavorirà de forma clara i contundent la inestabilitat a bona part del País.



Degut a aquest xoc de masses d'aire, els índex d'inestabilitat seran molt marcats especialment al litoral i molt especialment a l'extrem nordest de Catalunya.



Les humitats demà dijous seran elevadíssimes a tots els nivells, especialment a les comarques Barcelonines i Gironines.

Aquí podeu veure la distribució que us he comentat de les bosses d'humitat demà dijous a uns 5000metres amb vents marcats de SSO a aquella alçada:





I aquí teniu la distribució de la mateixa a uns 3000m, també amb vents de SSO:



Amb aquest panorama cal esperar per demà un dia en que a mesura que avanci la jornada les pluges i tempestes es vagin generalitzant, primer pel sud i ponent, després enfortint-se en cares sud de les muntanyes especialment del nord de Lleida i després aniran arribant a Barcelona i a Girona, a l'hora que aniran agafant embranzida ja que serà justament en aquestes dues zones, Barcelona i Girona, on tindran el màxim d'ingredients per rebre aiguats potents, persistents, forts o molt forts i amb acompanyament de fenòmens tempestuosos que localment poden anar associats a algun fenòmen sever, especialment en zones litorals i prelitorals.

Però això no és tot, un cop passat el front, es gesta una depresió mediterrània que començarà a bombejar vents humits de llarg recorregut marítim que el que faran és que les pluges es reactivin de nou i l'episodi tingui continuitat tota la nit de dijous a divendres i tot divendres i molt especialment a les comarques Gironines i com m´s a l'extrem nordest d'aquestes ens trobem.

Aquí teniu el mapa per divendres amb la depresió Mediterrània ben gestada i amb aquest fluxe de vent que si us fixeu amb l'isòbara que arriba al nordest de Girona, aquesta parteix gairebé de l'altra banda de la Mediterrània amb un recorregut marítim de molts quilòmetres. No cal dir que la mar de fons serà molt marcada i junt amb la mar de vent, poden alterar notablement la mar.




Els índex d'inestabilitat es mantindran bastant elevats al litoral i especialment al nordest.



I a més, a tot això se li juntarà com us comentava aquest canal de vent marítim en superfície de llarg recorregut que en aquest mapa es pot veure molt ben representat en coloració verdosa i que com podeu veure va a parar de ple a l'extrem nordest del País




Resumint, divendres podem tenir un autèntic temporal de llevant, que afectaria de forma contundent bona part de les comarques de Girona i nord de Barcelona i en general de forma molt important a tot l'est del País.

Especial atenció a comarques com l'Alt i Baix Empordà, Pla de l'estany, Garrotxa i Ripollès, per que en aquestes comarques, entre el que pugui caure demà dijous, divendres i ja veurem si part de dissabte, es podrien superar amb escréix els 200mm i puntualment els 300mm. I atenció en general a tot l'est del País, on els registres de més de 100mm en tot l'episodi sembla que podrien ser força generalitzats.

Les pluges del passat dilluns, només van ser un petit aperitiu del que se'ns tira al damunt i això que dilluns en alguns punts va caure molta aigua. La situació la podem qualificar d'alt risc, així que molt de compte i a gaudir dels fenòmens que ens brindarà aquest episodi.

PREVISIÓ PER DIMECRES 26 D'OCTUBRE





Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels asserenats a bona part del País.

A la tarda els cels seguiran força asserenats arreu del País però amb el pas d'algunes bandes de núvols prims que es deixaran veure en força comarques. Avançada la tarda hi haurà un augment dels núvols en punts de l'est de les comarques Tarragonines, extrem sud del País i també en alguns punts del vessant sud del Prepirineu i Pirineu, especialment l'occidental. Aquests núvols s'aniran extenent per d'altres comarques a partir del vespre i especialment nit i matinada, amb arribada de les primeres precipitacions ja de nit, per les comarques de Tarragona.

Els vents seran al matí de SSE al litoral Tarragoní i extrem nord del litoral i de OSO al litoral de Barcelona i Girona. A la tarda es mante la mateixa situació, girant els vents a SSO també a l'extrem nord del litoral.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran similars o una mica més altes a les registrades ahir dimarts, excepte en alguns punts de l'est del País on ahir es van enfilar una mica pels vents rescalfats, on avui podrien baixar lleugerament.

martes, 25 de octubre de 2011

PREVISIÓ PER DIMARTS 25 D'OCTUBRE





Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels asserenats a bona part del País. Cal destacar però la presència de moltes boires en valls interiors, Pirinenques, del centre del País i fins i tot del prelitoral. Algunes fins i tot podrien arribar tímidament a tocar de mar en alguns punts del litoral de Girona. Amb el pas de les hores aquestes boires aniran aixecant-se i quedant en forma de núvols baixos que aniran a menys a mesura que vagi avançant el matí.

A la tarda els cels ja seran molt asserenats arreu del País, només destacant alguns núvols de vent als dos extrems del País.

Els vents seran tot el dia de ONO al litoral Tarragoní i de OSO al de Barcelona i Girona.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran més altes. I seran més altes especialment a l'est de les comarques Gironines i Barcelonines pels vents aponentats una mica rescalfats.

lunes, 24 de octubre de 2011

ARCUS SOBRE BARCELONA

Aquest és l'arcus de la tempesta que ha afectat Barcelona aquesta tarda, just en el moment que ja començava a penetrar a la ciutat:

De OCTUBRE 2011


De OCTUBRE 2011


De OCTUBRE 2011


I la pluja intensa posterior ha anegat algunes zones com aquest pàrquing de la zona de Diagonal Mar.

De OCTUBRE 2011

FAÇANA LITORAL BARCELONA DILLUNS MATÍ

Així es veia el panorama a primera hora del matí des de la platja Nova Mar Bella mirant mar endins:

De OCTUBRE 2011


Des de la platja de Sant Adrià mirant cap al Maresme:

De OCTUBRE 2011


Vista general de la façana litoral Barcelonina amb les nuvolades de fons que descarregaven al nord de Tarragona:

De OCTUBRE 2011


I mar de fons en augment a la zona:

De OCTUBRE 2011

PREVISIÓ PER DILLUNS 24 D'OCTUBRE




Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels variables arreu del País, amb força estones de cels més tapats en punts del litoral i prelitoral i alguns punts del Prepirineu i cara sud Pirenàica on s'hi poden anar succeint ruixats i tempestes de caràcter irregular i moderat, puntualment intens. No es descarta la formació d'algun ruixat en qualsevol altra punt el País, però sempre molt menys probable que a le zones esmentades. Els núvols en general aniran a més a totes les zones a mesura que avanci el matí.

A la tarda els núvols s'aniran fent més abundants i compactes arreu del País i son possibles ruixats i tempestes en qualsevol punt. Els ruixats i tempestes poden ser intensos i localment de forts a molt forts i acumular grans quantitats de precipitació a la cara sud del Pirineu de Lleida, litoral i prelitoral. A la resta del País les precipitacions haurien de ser entre febles i moderades. Possiblement cap a l'interior de Tarragona i sud de Lleida seran els punts on menys precipitació hi haurà, malgrat també s'hi podran produir algunes precipitacions.

Els vents seran tot el dia de SSE al litoral Tarragoní i de SSO al de Barcelona i Girona.

Les temperatures seran similars o lleugerament més altes.

domingo, 23 de octubre de 2011

ARC DE SANT MARTÍ A BARCELONA

Aquesta tarda, tot espurnejant sobre el barri de Glòries de Barcelona, s'ha pogut veure aquest Arc de Sant Martí que no ha estat molt espectacular però que al menys ha servit per alegrar una mica la vista:

De OCTUBRE 2011


De OCTUBRE 2011

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A CAMPRODON

Amb 0ºC i força humitat, aquest era l'aspecte que tenia el paisatge a primeres hoes del matí d'aquest diumenge, amb tímida glaçada i bancs de boira molt locals però força densos:

De OCTUBRE 2011


De OCTUBRE 2011

JA TENIM AQUÍ EL GRAN CANVI DE TEMPS

En les darreres 48 hores, si us heu fixat, estem rebent l'avís natural de que alguna cosa s'està coent meteorològicament parlant. Estem en època de possibles grans aigüats. Aigüats que normalment els mapes no solen pronosticar per que encara a dia d'avui i per molt bons que siguin els mapes, son situacions molt concretes, molt locals i de molt difícil pronòstic.

El que us deia...Les darreres 48 hores ha estat un no parar de nuvolades sobre el mar. Precipitacions en alguns casos descomunals que han anat descarregant hores i hores de forma incansable sobre el mar. De tant en quant i de forma molt puntual, alguna ha arribat a llepar costa, com pot ser el cas d'ahir tarda a la Costa Brava, fins i tot amb una mànega sobre el mar, que fins i tot va acabar tocant terra ferma i per tant, podem dir amb la boca ben oberta i ben orgullosos, que ahir Catalunya va veure un tornado.

Tot això son avisos clars i concrets de que alguna cosa s'està preparant. Sempre ha estat així. Quan hi ha molta energia acumulada de molt de temps amb temperatures elevades i poca pluja, si tenim la sort de que es despenja una bossa freda contundent en alçada cap a nosaltres, el mar ens avisa amb aquests fenòmens previs al gran episodi.

Mireu, aquesta és la situació actual. Tenim la sort que us deia abans de que una inmens embossament fred en alçada es despenja cap a nosaltres. De moment, no tenim a a nostra zona res definit i per tant tot segueix molt estàtic sobre el mar.



Aquí teniu la situació del radar fa poca estona, al voltant de les 6h del matí d'avui diumenge. Els ruixats es van organitzant sobre el mar preparats per la gran batalla.




Aquesta tarda, fruit dels primers contactes amb l'aire fred que ja es va acostant, se'ns configura aquesta mena de baixa a la Mediterrània occidental que tot i que sembla que és inofensiva, el que farà és reforçar una miqueta el vent de component marítim i provocar que tot aquest exèrcit de ruixats i tempestes es pugui decidir a atacar amb més decisió certs punts litorals. És difícil de concretar els llocs de costa que podran ser afectats, però avui i sobretot a partir de la tarda i vespre, la cosa s'hauria de començar a animar, sense descartar que al matí, com ja ha passat en les darreres hores algun pugui també llepar costa però de forma més local.

La situació sembla d'aquelles tontes en que sembla que no hagi de passar gran cosa, però hem de pensar que estem en situació prefrontal amb vents molt lleugers i per tant en situació d'espera i amb poca dinàmica. Per tant, els ruixats o tempestes poden ser molt estàtics allà on entrin i s'hi poden recrear força estona deixant anar litrades considerables.



Com podeu veure, aquesta situació gairebé calcada i favorable a litoral i prelitoral es pot allargar bona part de la nit. El mapa és gairebé idèntic. Compte per que els mapes no donen precipitacions molt considerables, però repeteixo que cal tenir molt en compte el cràcter estàtic dels nuclis de precipitació:




Demà se'ns anirà acostant el front. Hi haurà un petit canvi a partir d'aleshores i els que els vents començaran a ser més marcadament de sud-sudoest amb la qual cosa, les precipitacions ja no només seran plat del litoal i prelitoral, sinó que començaran a generalitzar-se i sobretot, les cares sud de les muntanyes passaran a ser les protagonistes. S'esperen quantitats de precipitació especialment a la cara sud del Pirineu de Lleida i prepirineu també d'aquell sector.






I avançada la tarda es tornaria a generar una altra baixa similar a la que ens podria afectar aquesta tarda i nit, però en aquest cas més dinàmica per que el front ja estaria afctant-nos de ple. Per tant, hi hauria un repunts de les precipitacions a la meitat est del País, algunes de caràcter intens ja que l'aire fred en alçada aniria en augment de forma clara, però ja no de caràcter tan estàtic com les de la tarda-vespre-nit d'avui.



Vaja, que estarem entretinguts. La que ens espera. Un episodi d'aquells per enmarcar i a més amb possibilitat, com j vam veure ahir, de mànegues sobre el mar. Ja podem anar preparant les càmeres i un cop hagi passat tot ja farem balanç del que hagi passat.