DARRERA HORA

domingo, 31 de julio de 2011

DOWNBURST SOBRE BARCELONA

La tempesta que ahir vàrem patir/gaudir a la ciutat de Barcelona va ser molt violenta i espectacular. Les ràfegues de vent en alguns punts de la ciutat van superar els 100km/h, va caure en molts barris calamarsa i la cortina de precipitació semblava en alguns moments que es podia tallar amb un ganivet de tan densa que era. de fet, l'intensitat de precipitació en la part alta de la ciutat va arribar a ser de 576 mm/h(una brutalitat)en un observatori més que fiable com és el que hi ha a la Plaça Kennedy, gestionat pel mateix Alfred Rodriguez Picó.

Sembla que el fenòmen que va poder portar tanta violència i que ahir ens podria haver afectat reb el nom de Downburst. Això és quan la precipitació surt del núvol arrossegant tota la massa d'aire que troba pel camí en sentit descendent. Aquesta massa d'aire i precipitació va agafant cada vegada més velocitat descendent, velocitat que encara es fa més forta a mesura que part de les gotes de precipitació es van evaporant en el camí, provocant un plus de refredament en tota la bossa que va baixant a gran velocitat i arribant a superfície a velocitats de vertigen.

Ahir a més, si fem un cop d'ull al radiosondatge de Barcelona del migdia, només unes hores abns de la tempesta, veiem com hi ha tota una columna vertical d'aire que presentava poca humitat o fins i tot amb trams d'aire força sec, motiu pel qual, possiblement la precipitació en le seu descens encara patia més evaporació de la normal, refredant-se encara més ràpid i per tant agafant més pes tota la massa de precipitació/aire que no li quedava més que caure a plom sobre un punt determinat de la ciutat, en aquest la part alta de Barcelona.

Aquí teniu el quadre del radisondatge resaltant aquesta vertical més "seca" que va poder acelerar el procés ja de per sí prou violent:





La massa d'aire/precipitació cau a plom en un punt determinat de la ciutat(en aquest cas a la part alta)i d'aquí que la bossa més densa de precipitació caigui allà i doni aquests registres descomunals d'intensitat i també que sigui en aquella zona on els vents portin la màxima acceleració/velocitat.

Un cop la massa aire/precipitació impacta en aquest punt determinat de la ciutat(part alta) aquest aire agafa direcció horitzontal i discorre pels carrers de la resta de barris. Com que va trobant obstacles per tot arreu(edificis.....) l'aire va perdent velocitat però es va fent molt més racsejat i fent cops localment molt violents. Aquesta seria l'explicació del per que va haver tants arbres abatuts en punts tant allunyats de la part alta de Barcelona com pot ser el Passeig de Colom.

Aquí teniu l'aspecte del núvol vist des de Glòries enfocant cap a Collserola. Es pot veure perfectament la part més fosca del núvol amb aquestes bosses penjant i a continuació la part més blanca és on estava caient a pes tota la massa d'aire i precipitació com si es tractés d'un volcà posat del revés:


Photobucket

MAPA DE POSSIBLES PRECIPITACIONS



En tota l'àrea marcada de blau en el mapa, els núvols podran ser entre variables amb estones d'abundants durant bona part de la jornada de diumenge i fins i tot en algun moment escapar-se alguna gota o plugim, més probable en zones litorals però no descartable a la resta de zones acolorides. Malgrat les possibles precipitacions han des ser molt dèbils, no es descarta la formació d'algun nucli de precipitació que de forma molt local pogués tenir intensitat moderada.

PREVISIÓ PER DIUMENGE 31 DE JULIOL





Per avui diumenge cal esperar un dia amb cels variables a la meitat est, a estones fins i tot ennuvolat en alguns punts del litoral i prelitoral i amb possibilitat d'alguns ruixadets en alguns d'aquests punts, preferentment de la zona de Barcelona i Girona, molt menys probables aquestes possibles precipitacions a la zona de Tarragona però també possibles. Cap a l'interior de Tarragona i ponent s'espera un dia amb cels força asserenats i cap al Pirineu i Prepirineu s'espera un dia amb alguns núvols que deixaran els cels entre asserenats i variables, núvols que serien més importants al seu sector oriental, on podrien deixar els cels ennuvolats en alguns moments del dia. No es descarta algun ruixat de tarda cap a l'interior de les comarques de Girona i nord de les de Barcelona.

Els vents seran al matí de NO a l'extrem sud del litoral, de NNO a l'extrem nord, de NNE a la Costa Brava i de ESE entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava. A la tarda bufarà el SSE al litoral de Barcelona i Tarragona i el SSO al de Girona.

Les temperatures mínimes seran mes baixes i les màximes seran similars o una mica més altes que les registrades ahir.

sábado, 30 de julio de 2011

IMATGES DE LA TEMPESTA D'AQUESTA TARDA

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

SEGUIMENT SITUACIÓ DISSABTE

Per poder anar fent seguiment del que avui ha de passar, penjo aquests enllaços de radar i meteosat que s'aniran actualitzant ells solets al llarg de tota la jornada. Recordeu que el matí ha de ser més mogut cap a les comarques de la meitat sud i que la tarda hauria de ser més favorable al centre i part de la meitat nord i potser en alguns punts del litoral:



RUIXATS I TEMPESTES PER AVUI DISSABTE

En el mapa següent podem veure les temperatures a 5500m que teniem al damunt al voltant de la mitjanit passada, amb temperatures de l'ordre dels -11ºC:




Al llarg del matí d'avui ja es veu com representat en color verd, ens penetra pel nord del País aquest emboosament fred de fins a uns -15ºC aproximadament:



Això anterior sumat a les temperatures en superfície que en els darrers dies han anat enfilant-se i a unes condicions d'humitat en alçada favorables, farà que l'inestabilitat augmenti ja des de primeres hores del matí i que ens acompanyi al llarg de tota la jornada de dissabte.

Aquest és el mapa de CAPE previst per avui. Fixeu-vos que les millors condicions d'inestabilitat estaran situades pel centre i meitat sud del País:



I en quant al LIFTED, aquest presentarà les seves millors condicions a la meitat est de les comarques de Tarragona i Part de Barcelona:



Amb tot això, cal esperar un matí especialment favorable a la formació de ruixats i tempestes a la meitat sud del País i molt en special com més a l'est. Segurament litoral i prelitoral Tarragoní i també l'extrem sud del País siguin les zones més afavorides al matí per les precipitacions. I a la resta del País, també en poden sorgir però de moment més aïllades:



I a la tarda, la zona més afavorida per les precipitacions es deplaçaria més cap al centre i nord del País, sense acabar de desaparéixer tot i que perdent pistonada de les comarques de més al suddel País:





Resumint, dia mogut a bona part el País. Matí amb primers ruixats i tempestes cap a les comarques Tarragonines, preferntment les de més a l'est, que podrien ser moderats amb algun nucli local més important i que podrien arribar a llepar algunes comarques de Barcelona.

I a partir de migmatí i migdia aniran sorgint ruixats i tempestes en molts punts de muntanya del centre i nord del País, que podrien acumular força litres especialment a la depresió Central i prelitoral del nord de Tarragona i el de Barcelona i puntualment en punts del prepirineu central i oriental.

Aquests ruixats, a mesura que avanci la tarda, podrien anar discorrent cap al litoral, alguns encara amb intensitat, entre el nord de la Costa Daurada i el Maresme preferentment.

viernes, 29 de julio de 2011

PREVISIÓ PER DIVENDRES 29 DE JULIOL





Per avui divendres cal esperar unes primeres hores del matí amb cels variables a molts punts del Pirineu, centre i meitat est del País i més asserenats tot i que també amb algun banc de núvols cap a la resta de zones. Amb el pas de les hores es mantindran els bancs de núvols baixos amb cels variables en molts punts del Pirineu i de les comarques de Barcelona i Girona, essent una mica més abundants en punts del litoral entre el Maresme i la Costa Brava i en punts del Pirineu més oriental. També s'esperen alguns núvols cap a l'extrem sud del País. A la resta del País, s'aniran imposant els cels més asserenats amb pas d'algunes bandes de núvols prims cap a les hores centrals del dia. Passat el migdia podria aparéixer alguna primera tímida precipitació cap al Pirineu més oriental. No és descartable que es pugui escapar alguna gota dels núvols baixos de la meitat est.

A la tarda haurien de disminuir els núvols cap a l'est de les comarques Gironines, mantenint-se els cels variables a les comarques de Barcelona i interior de Girona i augmentant amb el pas de les hores els núvols al centre del País i comarques de l'est de Tarragona. Independentment, creixeran nuvolades al Pirineu i Prepirineu que podran deixar anar algun feble ruixat aïllat cap aquell sector, més probables al seu vessant oriental(Berguedà-Ripollès-nord d'Osona-Garrotxa). Arribada de núvols alts a darrera hora de la tarda per ponent i sector nordoest del País.

Els vents seran al matí de NO a l'extrem sud del litoral, de NNO a l'extrem nord, de NNE a la Costa Brava i de ESE entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava. A la tarda bufarà el SSE al voltant de la Costa Central i s'anirà imposant el SSO a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran mes altes i les màximes seran similars o una mica més altes que les registrades ahir.

jueves, 28 de julio de 2011

ALERTA PER ALTES TEMPERATURES



Tot i que pugui semblar extrany, més que res per que aquest estiu no està sent un estiu habitual i ens hem malacostumat, avui ja hi ha 8 províncies espanyoles en alerta per altes temperatures. Son províncies d'Andalucia, Extremadura, i Castilla la Mancha. El calor els pròxims dies s'anirà extenent per altres comunitats de la Península Ibèrica, inclosa Catalunya, de moment però, sense grans excessos.

La setmana vinent sembla que la cosa es podria escalfar una miqueta més.

POSSIBLE EVOLUCIÓ RUIXATS MATÍ DIJOUS

Al llarg d'aquest matí i migdia, poden aparéixer alguns ruixats aïllats i de caràcter feble en les zones marcades en el mapa. En general poca cosa. Alguns poden arribar al litoral, sempre del nord de Maresme fins l'Empordà.

PREVISIÓ PER DIJOUS 28 DE JULIOL





Per avui dijous cal esperar un matí amb cels variables a molts punts de la meitat nord i també a l'est del País, fins i tot amb alguns moments de cels més ennuvolats cap al sector nordest, on es podran anar reproduint algunes febles precipitacions al llarg del matí. Cap a ponent els cel restaran més asserenats.

A la tarda, es mantindran els cels variables a la meitat nord del País amb risc d'algunes precipitacions més probables cap al sector nordest, tot i que no es descarta algun ruixat aïllat en qualsevol altra punt de la meitat nord. Pel que fa al centre i sud del País, els cels hauran quedat força més asserenats a les hores centrals del dia, tot i que la tendència serà a un nou augment dels núvols cap a la meitat est ja avançada la tarda i vespre.

Els vents seran al matí de NO a l'extrem sud del litoral, de NNO a l'extrem nord, de NNE a la Costa Brava i de ESE al voltant de la Costa Central. A la tarda bufarà el SSE al voltant de la Costa Central i s'anirà imposant el SSO a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars o una mica mes altes i les màximes seran més altes.

miércoles, 27 de julio de 2011

POSSIBLE EVOLUCIÓ PLUGES PRÒXIMA NIT-MATINADA

Les precipitacions que ara mateix, a les 22h, encara cauen en molts punts de la meitat nord del Pais, han d'anar perdent pistonada en les pròximes dues hores.

Passada la mitjanit moltes d'elles s'hauran desfet i només quedarà algun molt feble ruixat cap al sector nordoest:




De matinada es matindria una situació similar, amb possibilitat de generació d'algun ruixat molt feble i dispers, que podrien també extendre's una mica més a l'est, sempre molt febles i molt locals:



I segurament, a darrera hora de la matinada a tocar ja del matí, les precipitacions podrien agafar una mica d'embranzida cap a l'extrem nordest del País:

LES NUVOLADES DES DE BARCELONA

Així es veuen les nuvolades des de Barcelona mirant cap al nord a primera hora de la tarda:

Photobucket

Photobucket

POSSIBLE EVOLUCIÓ PRECIPITACIONS DIMECRES TARDA

Aquesta és la possible evolució de les precipitacions previstes per a aquesta tarda. Aquesta seria la ubicació de precipitacions de primera hora de la tarda:



La de mitja tarda:



I avançada la tarda:

TEMPERATURES EN AUGMENT

Tal i com ja fa dies que es va veient en els mapes, els pròxims dies cal esperar una pujada lenta i progressiva de les temperatures, que tindria el seu moment àlgid ja de cara a la setmana vinent en que tornaríem a recordar que estem a l'estiu, tot i que actualment no ho sembli.

Aquí teniu escenificada aquesta pujada de les temperatures. Aquesta és la previsió per avui dimecres:



Per demà dijous:



Per divendres:



I aquí ja podeu veure com dilluns vinent la cosa ja estarà força més calenteta:



De moment però, podem estar tranquils per que ni a curt ni a mitjà termini no es veuen calorades rigoroses. A llarg termini ja en parlarem....

PREVISIÓ PER DIMECRES 27 DE JULIOL




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels entre variables i ennuvolats a bona part del centre i est del País i amb moltes més clarianes i fins tot estones de cels asserenats cap a ponent i interior de les comarques Tarragonines. Poden encara caure alguns ruixats en punts de la meitat est, preferentment entre el nord de la Costa Daurada i la Costa Central, amb tendència a anar minvant aquesta possibilitat amb el pas de les hores. També es poden reproduir alguns ruixats cap al Pirineu Oriental i comarques interiors de Girona, sempre entre febles i a molt estirar localment moderats.

A la tarda, es mantindran els cels variables a la meitat nord del País. Pel que fa a l franja litoral, els cels ja estran molt més trencats que no pas al matí i fins i tot amb moltes estones de sol. A la meitat sud i ponent es mantindran els cels força asserenats amb alguns núvols locals. Es poden produir ruixats en qualsevol punt de la meitat nord, preferentment de les comarques de l'interior de Girona i nord de les de Barcelona. Localment poden anar acompanyats d'algun fenòmen tempestuós. Seran molt més locals i de menor intensitat que no pas els de la jornada d'ahir.

Els vents seran al matí de NO a l'extrem sud del litoral, de NNO a l'extrem nord, de NNE a la Costa Brava i de ESE entre la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava. A la tarda es mantindrà el NNO a l'extrem nord del litoral i s'aniran imposant els vents de ESE a la resta de zones marítimes, amb estones de SSO a la Costa Brava.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes es mantindran estables.

domingo, 24 de julio de 2011

ENTREVISTA A JORDI RODOREDA

Sou molts els que ja coneixeu a en Jordi Rodoreda per les seves aportacions en certs fòrums de meteorologia. Molts altres però, segurament el coneixereu per les seves fantàstiques fotografies, sempre relacionades amb meteorologia i natura, que son publicades amb certa continuitat als mitjans de comunicació.

Animo des d'aquí a en Jordi a no prerdre mai aquesta energia necessària per poder dur a terme aquesta tasca diària de seguiment a que ens te tan ben acostumats a tots.

Llàstima no viure més a prop d'on vius tú, sinó organitzaríem plegats unes persecucions de tempestes i nevades que riu-te'n dels caçatornados dels EEUU.....

Es tracta d'un gran amant de la méteo i de la fotografia de tot allò que es relaciona amb l'anterior. Aquí en teniu una entrevista que recentment li han fet i que ha estat publicada a la revista del Vallès:




De Agramunt

FENÒMENS SEVERS A FRANÇA

Abans d'ahir, dia 22 de juliol, es va poder observar a París aquesta tuba tan fotogènica:



Imatge:Nicolas rosetti


I el mateix dia, a Cap Ferret, van poder observar aquesta tromba marina, que com de vegades passa, no es va formar enmig de cap tempesta. I és que aquests fenòmens marins, no sempre es formen en situacions de tempesta:



Imatge: bfmTV

sábado, 23 de julio de 2011

ONADA DE CALOR ALS EEUU

Molts recordareu l'estiu del 2003 com aquell estiu en que la persistència en el temps de les calors extremes a bona part de l'Europa Occidental, Incloses la Península Ibèrica i Catalunya, va causar estralls i récords de temperatures altes, amb moltes víctimes mortals pel mig.

També recordareu molts que l'estiu de l'any passat 2010, la persistència dels monzons va provocar inundacions històriques al sud Asiàtic, a l'hora que la persistència de les calors extremes maxacaven Rússia superant récords de temperatures i deixant un reguitzell de víctimes mortals que déu ni dó.

Son molts els experts que fa uns anys avisaven que el canvi climàtic(sigui natural i cíclic o sigui per raons humanes. Això seria un altra debat...)precisament tindria com a consequència la persistència dels fenòmens extrems i per tant que aquests poguéssin ser molt més devastadors. I sembla que així està sent.

Auqest estiu 2011 ja veurem a qui li tocarà la loteria de la calorada persistent, però sembla que de moment tenen tots els números als EEUU. Ja fa dies que pateixen calors extremes i si mirem el mapa actual a 1500m entendrem el per què amb aquestes temperaturs superiors als 25ºC en aquella alçada:





Però és que si mirem el previst a 48 hores, persisteix igual:



I el previst a 120 hores, més del mateix:




Inclús a 168 hores es manté molt similar nomès amb un lleuger desinflament de la situació als estats de més al nodest:




Les temperatures son tòrrides arreu del territori de fa dies i sembla que en tenen per molts més dies. Humitats molt elevades han portat a més a tenmperatures de xafogor en alguns punts de vora 50ºC. Comencen a haver víctimes. De moment parlen ja de 24 morts. I fins el moment, als EEUU s'han superat més de 1000 récords de temperatura. Tela!!!

Una cosa que he observat els darrers anys, és la tendència a que les ondulacions del JET es fan molt més persistents en el temps i per tant els centres d'acció també es fan més persistents en una zona concreta. I a més en una zona concreta que no seria l'habitual ja que el JET no és habitual ni massa normal que circuli amb persistència per latituds baixes a l'estiu.

Aquest any la persistència del JET ondulat està fent que l'estiu sigui persistentment fresc a l'Europa Occidental on som nosaltres i en canvi està castigant amb una onada de calor severa i persistent als EEUU. Molt em temo que EEUU 2011 serà la Rússia del 2010. Que déu els agafi confesats!!!

viernes, 22 de julio de 2011

BARCELONA AQUESTA TARDA

Així es veia la nuvolada des del barri de Glòries de Barcelona, que ha passat per sobre el mar davant mateix de la ciutat de Barcelona, descarregant precipitacions sobre el mar i acompanyada amb fenòmen tempestuós.

Photobucket

A la ciutat finalment, com ja es preveia, no ha caigut ni una gota.

RESUM PASSADA MATINADA

Aquesta matinada, tal i com estava previst, les precipitacions han fet acta de presència cap a les comarques de l'est de Tarragona. Aquí podeu veure com primer han afectat el tram litoral, especialment del Cap de Salou:




I posteriorment s'han desplaçat ja més afeblides cap a punts del prelitoral, especialment al voltant de la Serra de Prades:



Destaquen com a quantitats més importants els 7mm de Reus, 9mm de Valls, els 14mm de Cambrils o els 16mm de Vinyols.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 22 DE JULIOL





Per avui divendres cal esperar un matí amb cels entre variables i ennuvolats arreu del País, amb núvols més compactes a la meitat est i alternant amb més clarianes cap a la meitat oest. Al llarg del matí poden aparéixer algunes febles precipitacions en forma de roïna o quatre gotes que poden caure en qualsevol punt del País però que en la majoria de llocs ni tan sols arribaran a caure i que serien més probables al centre i est del País.

A la tarda, es mantindrà la mateixa llei de temps, amb cels però ja més assererenats cap a la meitat oest del País i núvols en general més trencats que no pas al matí a la meitat est, tot i que encara s'hi podran mantenir. Aquests núvols encara podrien ser una mica més compactes cap al sector nordest on encara s'hi podria presentar de forma molt local alguna roïna. Independentment podran desenvolupar-se els núvols cap al Pirineu i no es descarta la possibilitat d'algun feble ruixat en aquella zona.

Els vents seran al matí de NO a l'extrem sud del litoral, de NNO a l'extrem nord, de NNE a la Costa Brava i de ESE entre la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava. A la tarda es mantindrà el NNO a l'extrem nord del litoral i s'aniran imposant els vents de ESE a SSE a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars o una mica més baixes i les màximes seran més baixes.

jueves, 21 de julio de 2011

NOVA INESTABILITZACIÓ

A partir de la pròxma nit torna a envaïrnos una glopadeta d'aire fred en alçada que tendirà a inestabilitzar una mica l'atmosfera.

Aquí podeu veure la situció que teniem en alçada al migdia amb temperatures de l'ordre dels -9ºC:




La pròxima nit que ja estaran en uns -11ºC:



I ja demà migdia que estaran a tocar dels -13ºC:



Aire fred en alçada que necessita altres ingredients per generar precipitacions. I aquests ingredients son l'aportació de vents marítims especialment marcada cap al litoral de Tarragona i a més una petita línea de convergència també en aquella zona, entre el litoral i prelitoral Tarragoní:



Amb tots aquests ingredients, la pròxima matinada és més que possible que per la zona de Tarragona es puguin generar ruixats i localment alguna tempesta que tot i que en el mapa següent indiquen que no han de passar de moderats, caldrà estar molt atents a la possibilitat de que localment, alguns d'ells pugui ser de consideració i acumular força aigua, especialment als voltants del Cap de Salou, zona que se li donen molt bé aquest tipus de situacions.