DARRERA HORA

martes, 31 de mayo de 2011

NUVOLADES AL FRONT MARÍTIM

Al voltant de migdia i vist des del Port Olímpic de Barcelona ja es veien créixer les nuvolades en tot el front marítim:

De FOTOS MAIG 2011


La mar encara era força tranquila però el cel ben amenaçador:

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011


Aquesta tarda s'esperen ruixats i tempestes localment forts a la ciutat.

PREVISIÓ PER DIMARTS 31 DE MAIG





Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels molt variables en general amb tendència a que els núvols vagin a més de forma força general amb el pas de les hores i que vagin sorgint alguns ruixats repartits per qualsevol punt del País, sense significar que n'hi hagi d'haber a tot arreu. Ja podria fins i tot a partir de mig matí aparéixer alguna tempesta aïllada cap al centre del País o prelitoral.

A la tarda els cels seguiran variables cap al sud i ponent i en canvi els núvols podran ser força més abundants a la resta del País amb presència de ruixats i tempestes a molts punts. En general seran de caràcter moderat, però cap a la Catalunya central i prelitoral podrien ser localment forts i acompanyats de calamarsa. Els ruixats i tempestes aniran afectant també zones del litoral entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava i alguns d'ells podrien ser localment forts. No es descarta la presència d'alguna petita mànega sobre el mar.

Els vents seran tot el dia de NNO a l'extrem nord del litoral, NO a l'extrem sud, NNE a la Costa Brava i ESE entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava.

Les temperatures avui seran més baixes.

lunes, 30 de mayo de 2011

EVOLUCIÓ PROBABLE PER DEMÀ DIMARTS

Per demà dimarts encara estarem sota els efectes de la bosseta d'aire fred que avui dilluns en ha estat afectant, amb afectació especial avui dilluns a la meitat oest i algunes comarques interiors de Girona. En aquest mapa podem veure la ubicació d'aquesta bosseta freda demà matí. La tendència al llarg del dia és a que vagi enretirant-se cap a l'est.




Demà pero, hi haurà dues diferències especialment importants respecte la jornada d'avui. Tal i com ha passat avui, demà matí a mesura que el sol vagi escalfant, aniran sorgint ruixats en força punts, amb la primera diferència respecte avui de que començaran a entrar el mestral i la tramuntana i per tant, les zones pentinades per aquest vent, lentament aniran quedant al límit de la possibilitat de patir ruixats o tempestes.

En aquest mapa previst per demà veiem les bosses d'humitat que es preveu que hi hagi a uns 3000m entre el migdia i primera hora de la tarda. Ja podem observar clarament com moltes zones del Pirineu, comarques de l'extrem nordest i la Vall de l'Ebre, serien les que quedarien lenta i progressivament al marge de les precipitacions, precisament per que per efecte del vent ja no tindran aquestes bosses d'humitat importants que venen representades amb color lila més fort i que serien les zones on encara es podrien formar ruixats i tempestes.




També es pot veure clar això en superfície on podem veure com als dos extrems del País els vents seran de tramuntana i mestral. I és a més, justament en aquest mapa de vents on també podem veure la segona diferència que us comentava respecte avui dilluns. I és que entre els dos fluxes de vent comentats anteriorment de tramuntana i mestral, es crearà aquest passadís de vents marítims que incidiran sobre el litoral i prelitoral entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava i garantiran l'aportació d'humitat en aquestes dues zones(cosa que avui dilluns no hem tingut) provocant que la possibilitat de ruixat i tempestes en aquestes zones augmenti considerablement a l'hora que anirà disminuint en les zones abans comentades afectades pels vents de mestral i tramuntana.






I això de l'aportació d'humitat que faran els vents marítims i les zones possiblement més agraciades per aquest fet, es pot veure perfectament en aquest mapa previst per demà a la tarda a 1500m, en el que les zones més liles son els punts amb més càrrega humida a aquella alçada.



Per tant, demà i ja centrant-nos en la ciutat de Barcelona tindrem amb total seguretat la nostra dosi de ruixat o tempesta. Si serà més o menys forta ja ho veurem, però demà de ben segur que estarem entretinguts.

I per anar fent boca, aquí podeu veure el que se'ns tira a sobre el dijous. Una bossa en alçada, potent, de -20ºC a 5500m que son paraules majors en aquest època i que promet donar molt de joc. N'estarem atents per si de cas per que encara queden més de 48 hores. Esperem que no es desvii de la seva trajectòria i que porti moltes sorpreses per tothom.

domingo, 29 de mayo de 2011

RECULL FOTOGRÀFIC DIUMENGE CAMPRODON

Començava el matí a Camprodon amb cels asserenats i algune petits bancs de boira enganxats a les muntanyes:

De FOTOS MAIG 2011


A les muntanyes més elevades poca neu hi queda. Ho podeu comprovar en aquesta imatge amb Llanars al fons de la vall.

De FOTOS MAIG 2011


A mig matí creixien alguns cúmuls poc desenvolupats i el vent era gairebé inexistent cosa que feia que el llac de la mare de la font de Camprodon tingués les aigües així de tranquiles:

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011


I els peixets del llac, no cal dir que estaven molt contents:

De FOTOS MAIG 2011


I per acabar la imatge típica del Ter al seu pas pel bell mig de Camprodon:

De FOTOS MAIG 2011

viernes, 27 de mayo de 2011

ELS TORNADOS DELS EEUU

Els tornados continuen sent notícia als EEUU i aquesta setmana concretament han estat notícia a Joplin, ciutat que literalment ha desaparegut del mapa.

Aquí teniu en una imatge de satèl.lit, el front causant de tot plegat:



Imatges d'un tornado que va afectar la zona:



Imatges de com va quedar la ciutat de Joplin. Destrucció total i absoluta amb més de 100 víctimes mortals, molts desapareguts i més de 700 ferits.



I per que sigueu concients del poder i perillosistat d'un tornado, mireu aquesta estaca de fusta clavada com una llança en aquesta casa. Imagineu això llençat contra una persona.



O aquest vehicle llençat contra aquest arbre que ha estat llençat pel tornado com si es tractés d'un cotxe de joguina:



Per sort, aquí casa nostra no patim aquest tipus de fenòmen tan sever i tot i que sí es presenten alguns tornados al llarg de l'any, aquí solen ser de molt més baixa intensitat.

IMATGES DE L'ERUPCIÓ DEL GRIMSVOTN

Aquestes son algunes de les imatges que aquesta setmana hem pogut veure de l'erupció d'aquest volcà que a dia d'avui divendres ja s'ha aturat:



PREVISIÓ PER DIVENDRES 27 DE MAIG





Per avui divendres cal esperar un matí amb cels molt variables en general. En algunes zones els núvols es poden compactar i deixar anar alguns ruixats més probables a la meitat nord però no descartables a la resta, essent els menys probables al litoral.

A la tarda els cels seguiran variables arreu del País segurament amb més estones de sol que no pas al matí pel que fa a la meitat sud i centre del País. Pel que fa a la meitat nord encara persistirà la possibilitat d'alguns ruixats que podrien afectar algunes zones. En general avui els ruixats que puguin haber haurien de ser febles, potser de manera molt local de caràcter moderat, més aviat aïllats i difícilment amb tempesta tot i que no es pot descartar del tot que entre el migdia i primera hora de la tarda se'n pugui presentar alguna en el triangle Berguedà-Ripollès-Montseny disminuint aquesta possibilitat a mesura que avanci la tarda.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, NO a l'extrem sud, NNE a la Costa Brava i ENE a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà el NNO a l'extrem nord del litoral i bufarà el ENE a la resta de zones.

Les temperatures avui en clara baixada. Segurament en zones del litoral aquest baixada no serà tan perceptible com en zones de muntanya i interiors on serà molt més evident.

jueves, 26 de mayo de 2011

RISC D'INCENDI EN AUGMENT

Les elevades temperatures dels darrers dies han fet que el risc d'incendi hagi augmentat de forma notòria a tot el País. Aquí en teniu el mapa de risc de la jornada d'ahir i que avui s'hauria de mantenir força similar.




Així donç, molt de compte en zones forestals i no oblideu que en cas de veure fum en alguna zona forestal que us faci pensar en un possible indici d'incendi, truqueu inmediatament al 112.

PREVISIÓ PER DIJOUS 26 DE MAIG





Per avui dijous cal esperar un matí amb cels asserenats a bona part del País amb presència d'alguns núvols cap al centre i ponent. A partir de mig matí creixeran els núvols a punts de muntanya de la meitat nord i ja avançat el matí podran aparéixer els primers ruixats cap al Pirineu i Prepirineu.

A la tarda s'aniran extenent els ruixats i tempestes a bona part del Pirineu i Prepirineu, extenent-se amb el pas de les hores per d'altres punts de la depresió central i ponent del País i no descartables de forma més aïllada en algun punt de la serralada prelitoral i comarques interiors de Tarragona. Algunes de les tempestes avui poden ser una mica fortes i acompanyades de calamarsa o pedra, especialment les que puguin afectar avançada la tarda la zona de ponent i el quadrant nordoest del País. Cap al litoral els cels es mantindran força asserenats bona part de la tarda si bé de cara cap al tard, la tendència és a un augment dels núvols generalitzat arreu del País que també afectarà al litoral.

Els vents seran al matí de SSE a totes les zones marítimes. A la tarda es mantindrà el SSE al litoral de Barcelona i Tarragona i bufarà el SSO al de Girona.

Les temperatures mínimes avui encara seran una mica més altes i les màximes iniciaran un descens a muntanya però encara seran una mica més altes a zones interiors on segurament avui tocaran sostre.

miércoles, 25 de mayo de 2011

AIXÍ COMENÇA EL DIA A BARCELONA

Així comença el dia a Barcelona amb mínima tropical de 21,5ºC:

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011

PREVISIÓ PER DIMECRES 25 DE MAIG





Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels molt asserenats arreu del País amb creixement dels núvols a partir de migdia a la zona del Pirineu i Prepirineu.

A la tarda es mantindran el cels força asserenats arreu del País, amb creixement de nuvolades en zones del Pirineu i Prepirineu que poden acabar donant algun ruixat en aquella zona que avui en cas de que es produeixi seria de caràcter molt més local.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral i de SSE a la resta de zones marítimes. A la tarda els vents seran de SSO a tot el litoral.

Les temperatures avui encara seran més altes, especialment les màximes.

martes, 24 de mayo de 2011

ERUPCIÓ DEL GRÍMSVÖTN DES DE L'ESPAI

Així d'espectacular es veu l'erupció del volcà Grímsvötn en imatge de satèl.lit:

PREVISIÓ PER DIMARTS 24 DE MAIG





Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels molt asserenats arreu del País només amb presència d'alguns núvols prims en alguns punts de la meitat nord del País. Creixement dels núvols a partir de migdia a la zona del Pirineu i Prepirineu.

A la tarda es mantindran el cels força asserenats arreu del País, amb creixement de nuvolades en zones del Pirineu i Prepirineu que poden acabar donant alguns ruixats i tempestes en aquella zona que avui es podran extendre també cap al seu vessant oriental. Ja de cara al vespre i nit augment de la nuvolositat en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, de NNE a la costa brava, de SSE a la costa central i de Tarragona. A la tarda bufarà el NNO a l'extrem nord del litoral i el SSO a la resta de zones marítimes.

Les temperatures avui encara seran més altes, especialment les màximes.

lunes, 23 de mayo de 2011

RESUM FOTOGRÀFIC CAP DE SETMANA

Aquest dissabte em va sorprendre veure que a Agramunt, potser pel tipus de clima que hi tenen, per tot el poble s'hi veuen roses a dojo i per cert, molt boniques:

De FOTOS MAIG 2011


La posta de sol a Agramunt, després d'un dia en que vam superar els 30ºC, va ser força bonica:

De FOTOS MAIG 2011


Diumenge tocava anar al Montseny i concretament a Sant Pere de Vilamajor. Una mica més enllà del migdia els cels eren variables i la calor apretava de valent:

De FOTOS MAIG 2011


Mirant cap al Montseny, els núvols anaven sorgint per tot arreu:

De FOTOS MAIG 2011


Fins que després de dinar, per cert molt bé i amb molt bona companyia, al costat del mític fotògraf de la població Jordi Rodoreda i família, els núvols ja eren ben desenvolupats, començava a tronar i van caure 4 gotes al poble, que cap a muntanya, van caure amb més generositat:

De FOTOS MAIG 2011


I ràpidament vam agafar el 4x4 i vam iniciar una pujada per les muntanyes amb l'afany de caçatempestes i vam poder veure els núvols des d'uns altres paratges més privilegiats:

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011


I per acabar imatge d'un bitxo ben curiós que si amplieu la imatge i el mireu de cintura cap a munt, no te res a envejar al personatge principal de la pel.lícula "depredador". És una llagosta:

De FOTOS MAIG 2011

PREVISIÓ PER DILLUNS 23 DE MAIG





Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels asserenats arreu del País només amb presència d'algun núvol cap a l'extrem sud a primeres hores del dia. Creixement dels núvols a partir de migdia a la zona del Pirineu i Prepirineu.

A la tarda es mantindran el cels força asserenats arreu del País, amb creixement de nuvolades en zones del Pirineu i Prepirineu que poden acabar donant alguns ruixats i tempestes en aquella zona, especialment al seu vessant occidental.

Els vents seran al matí de NNO a l'extrem nord del litoral, de NNE a la costa brava, de SSE a la costa central i de Tarragona. A la tarda bufarà el SSE al litoral Tarragoní i el SSO a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantindran molt similars a les d'ahir i les màximes tindran tendència a pujar.

domingo, 22 de mayo de 2011

AVUI DIUMENGE, MÉS TEMPESTES

Avui diumenge ens entra un lleuger fluxe de vents del nord en alçada que fa que les temperatures a mitja i gran alçada baixin una mica i per tant, combinat amb les altes temperatures que tenim en superfície, rebifi una mica més l'inestabilitat a casa nostra.

En aquest mapa a 5500m podem veure amb aquesta coloració groga més clareta que tenim aquest aire més fresc a sobre nostre.



Fixeu-vos en una de les claus d'avui per veure on poden rebrincar amb més força les tempestes. En superfície a les hores centrals del dia les temperatures seran molt elevades cap a ponent, comarques de Lleida i interior de Tarragona. Per tant, serà en aquestes comarques que el gradient tèrmic vertical podrà generar moviments ascendents de l'aire més contundents.

Això sí, mentre en aquestes zones comentades es vagi escalfant el terra, cap a la meitat nord, degut a la seva orografia(muntanyes)les nuvolades ja creixeran amb potència i per tant, serà a la meitat nord i especialment en zones de muntanya que començaran a produir-se tempestes.

En aquest mapa podeu veure amb molta claretat com en superfície ve representat amb una taca de color lila, la zona del nostre País en que les temperatures en superfície seran més elevades. I son les comarques que he comentat abans de ponent i interior de Tarragona.




Com us deia, les tempestes s'iniciaran cap a la meitat nord en àrees de muntanya. Per veure quin serà després, amb el pas de les hores, el seu moviment, cal anar a buscar al mapa d'humitats i vents a 3000m que és on hi haurà els núvols que seran més productors de precipitacions.

Podem veure com d'una banda a les comarques de Girona els vents aniran de nordoest a sudest(mireu mapa de sota) i per tant, les tempestes que es puguin generar al Pirineu central i oriental, podrien desplaçar-se cap a l'interior de Girona ja perdent pistonada, per després anar al prelitoral ja força més desgastades i potser arribar amb una mica de sort, ja desgastadíssimes en algun punt del litoral Gironí. El motiu del desgast en aquesta zona del nordest és que no hi haurà ingredients addicionals per potenciar les tempestes.

En canvi, a les comarques interiors hi podem veure com els vents en aquella alçada aniran orientats de nord a sud(mireu mapa de sota) i per tant, les nuvolades del nord amb les seves masses humides associades aniran viatjant cap a les comarques de ponent i interior de Tarragona per després fins i tot anar a petar al mateix litoral deles comarques de Tarragona encara amb una mica de força.

En canvi cap a Barcelona, els vents just en arribar al nostre prelitoral, on arribaven de nordoest a sudest, fan un gir de sobte a nordest que fa que no ens puguin arribar les nuvolades a nosaltres. Per tant, tota la zona de les comarques de l'est de Barcelona no hauríem de patir per cap mena de complicació amb el temps avui diumenge.






I per acabar comentar que a diferència de les comarques del nordest on he comentat que les tempestes en el seu camí s'anirien desgastant, en les comarques de ponent i interior de Tarragona, les tempestes es trobaran dos ingredients addicionals que faran que la cosa es pugui complicar una mica.

D'una banda el que comentava abans del mapa de temperatures en superfície amb aquella taca lila de temperatures molt elevades a ponent i interior de Tarragona que faran que els ascensos i conveccions puguin ser molt marcades i d'una altra banda un línea de convergència que es produirà en aquella zona. Això ho podeu veure en el mapa de sota. He marcat amb un cercle aquesta zona en que els vents al seu oest venen d'una direcció i per la seva banda est venen de la direcció oposada. Això també obligarà als dos vents en trobar-se a haber de ascendre creant encara més inestabilitat.

Per tant, compte amb aquesta zona de ponent i interior de les comarques Tarragonines que malgrat potser no hi caiguin les tempestes amb més quantitat d'aigua, sí poden ser les més ferotges i amb algun fenòmen sever associat tipus calamarsa o pedra. Al litoral Tarragoní algunes tempestes poden arribar amb certa embranzida també.





I de fet, si us fixeu, aquest matí, ara que encara son les 8.45h algunes nuvolades amb alguna precipitació cap a la zona de Tarragona ja ens estant donant una pista de que aquella zona avui serà activa de cara a la tarda, malgrat a mesura que avanci el matí aquests núvols es puguin desfer.