DARRERA HORA

miércoles, 30 de marzo de 2011

ABRIL CÀLID I HUMIT

Això és el que indiquen els models estacionals. Un abril amb temperatures que previsiblement estaran per sobre de la mitjana:



I en el capítol de precipitacions ens indiquen que serà un mes en que plourà més del que és habitual:



Si fem una conjugació dels dos factors temperatura/precipitació, podríem extreure que serà un mes amb episodis de tempestes marcats i importants, provocats precisament per la major energia que s'acumularia per calor. Ho anirem seguint!!

lunes, 28 de marzo de 2011

IMATGES DE DIUMENGE A AGRAMUNT

Ahir diumenge vaig passar el dia a Agramunt. Després d'un ruixat que hi va caure de matinada, els cels van quedar variables i el vent de mestral hi bufava amb certa força.

De FOTOS MARÇ 2011


De FOTOS MARÇ 2011


A la tarda els núvols van créixer amb força cap al nord i es va poder veure aquest cumulonimbus que deixava entreveure una potent cortina de precipitació a la seva base al fons de les imatges.

De FOTOS MARÇ 2011


En el bell mig del poble i al damunt d'un magatxem de gra que actualment està en desús hi aniuen les cigonyes:

De FOTOS MARÇ 2011


De tant en quant aquestes cigonyes baixaven a recollir branquetes pel niu i en aquesta imatge es pot veure com una d'elles em va saludar en veure'm:

De FOTOS MARÇ 2011

domingo, 27 de marzo de 2011

MÀNEGA A PALMEIRA

Ahir tarda, una mànega va sorprendre alguns observadors a la costa Gallega. Aquí en teniu una imatge que he trobat a google images:




El fenòmen va produir-se davant la costa de Palmeira-Ribeira, a la ria de Arousa a un quart de vuit de la tarda. Aquí en teniu un video que he trobat a youtube:


JA ESTÀ AQUÍ EL CANVI

Tal i com us comentava ahir matí en l'entrada d'anàlisi de models aquesta matinada la major activitat de l'inestabilitat s'ha produit cap al centre i ponent del País i ara s'hauria de desplaçar cap al litoral i prelitoral central. Aquesta és la situació actual del radar ara que son les 7.30h del matí en que els ruixats i tempestes ja son a tocar del litoral i prelitoral central on segurament d'aquí a una horeta o poc més ja ens arribaran les precipitacions:



En el mapa de llamps de les darreres hores es pot veure on s'ha centrat la màxima activitat en forma de fenòmens tempestuosos.



Cap al centre i sud del País(a excepció de la zona dels Ports), aprofitem tot el que pugui passar aquest matí per que de cara a la tarda no son d'esperar grans coses. De fet, a la tarda, tal i com també es veia ahir als mapes(i sembla que es mantenen les previsions), la màxima inestabilitat es produirà ala meitat nord, especialment Pirineu i Prepirineu i zona nordest. A la resta del País moltes clarianes fins i tot amb força domini del sol i sense poder descartar per complert que algun cap de núvol pugui deixar anar algun ruixat aïllat.

sábado, 26 de marzo de 2011

EL CANVI JA PICA A LA PORTA

Aquesta tarda a Premià ja es notava que els canvis son a la porta. Per una banda bufava vent fresc i molt humit que feia que els núvols baixos quedéssin ben retinguts a les muntanyes.

De FOTOS MARÇ 2011





I per una altra banda, la posta de sol ha estat entre aquest llagany de núvols alts i mitjos que ja presagien el canvi que en les pròximes hores portarà alguns possibles ruixats a la zona:

De FOTOS MARÇ 2011

ARRIBEN CANVIS

Demà diumenge ens arriben canvis. Aquí tenim el mapa isobàric previst per demà diumenge a migdia. Una línia frontal ens passarà pel damunt ondulant-se cap al nord del País:



Aquesta ondulació comentada, és el reflex de la formació d'una petita baixa al damunt nostre i que segons els mapes d'avui(vegeu mapa de sota) es formaria cap al nord del País. Aquest aspecte, el fet de que es formi la baixa més al nord(com ara indiquen els mapes)o que es formi un xic més al sud, vindrà a ser rellevant en la previsió del que pugui acabar passant.



De moment però, els mapes ens posen la baixa al nord de País i sembla que acabarà sent el més probable i per tant, analitzaré el que pot passar si finalment acava sent aixi que repeteixo, és el més probable.

En aquest mapa previst per la matinada de diumenge podem veure com la bossa freda a 5500m ja ens comença a penetrar per l'oest.





I en aquest mapa també previst per la matinada de diumenge, podem veure on es trobarà la bossa més important d'humitat a uns 3000m que seria a ponent, centre del País i àrea litoral i prelitoral central. Això fa pensar que al llarg de la matinada i matí els ruixats podran sovintejar en aquestes zones fins i tot amb alguna tronada local tot i que no es de descartar que també en puguin aparéixer en d'altres zones. No son d'esperar grans quantitats de pluja recollida però sí que alguns ruixats puguin caure amb forta intensitat de forma local i recollir uns quants litres en molt poqueta estona.






Aquesta seria ja la posició de la bossa freda de cara a la tarda ja més centrada sobre el nostre Pais. Aquest seria per tant el moment de més inestabilitat potencial.



I aquesta seria la distribució d'humitats a 3000m que tindriem en aquell moment de la tarda i que sembla que sobretot beneficiaria al terç nord del País. Això fa pensar que les tempestes i ruixats podrien sovintejar al Pirineu, Prepirineu i nordest del País. Com que la inestabilitat seria molt marcada aquestes tempestes de tarda podrien ser més espectaculars que les del matí. Per entendre'ns, serien tempestes més enèrgiques, malgrat tampoc son d'esperar grans acumulacions d'aigua. El que sí podria ser molt més marcat seria l'aparell elèctric i les possibles calamarsades locals. Fora de les zones comentades no es pot descartar algun ruixat però seria molt menys destacable.



Cal seguir però la situació per que com he comentat al principi, la posició final de la petita baixa i de la bosseta freda en alçada seran determinants per que hi pugui haver canvis substancials en aquesta previsió.

De moment, avui dissabte tarda ja tindrem els primers símptomes de canvi amb alguns ruixats de tarda(poc importants) que segurament tindran dos focus principals de formació típics en aquest tipus de situació. D'una banda l'àrea dels Ports cap al sud del País i d'una altra el triangle Ripollès-Berguedà-Osona, tal i com he intentat reflectir en aquest mapa de sota.


miércoles, 23 de marzo de 2011

FRONTS A LA VISTA

El que resta de setmana tindrem un temps en general estable i amb temperatures en augment però destacant el pas d'un parell de fronts.

El primer ens passaria entre dijous i divendres. Seria molt poc actiu i només comportaria augment dels núvols la nit de dijous a divendres i amb molt poquetes precipitacions previstes.

I el segon ens passaria entre diumenge i dilluns. Aquest ja portaria una mica més d'activitat i possiblement porti un augment de l'inestabilitat amb ruixats i algunes tempestes en algunes zones especialment la tarda de diumenge tot i que ja la tarda de dissabte podria haber un petit repunt de l'inestabilitat en zones de muntanya.

En aquest meteograma previst per la Costa Central, he encerclat els dos moments en que es veu el solc a 500hpa fruit del fronts que ens arribaran. I també he encerclat en el capítol de precipitacions el moment de diumenge en que els models veuen més possibilitats de que n'hi hagin.



PREVISIÓ

lunes, 21 de marzo de 2011

AIXÍ COMENÇA EL DIA A BARCELONA

4 imatges d'aquest matí als volts de les 8h a la zona del barri del Fòrum de Barcelona i platges de la Nova Mar Bella. Molt núvols primets i una mica de mar de fons a la mar, caracteritzen l'inici d'aquest matí de dilluns i donen el tret de sortida a la primavera.





domingo, 20 de marzo de 2011

NOU CANVI DE TEMPS

Demà dilluns iniciem nova setmana i nova estació. Curiosament, finalitzem l'hivern amb temperatures suaus i iniciarem la primavera amb temperatures que tindran tendència a fer-se més fresquetes i amb una inestabilització progressiva del temps. Aquesta inestabilització serà molt més efectiva cap al País Valencià i Balears i en canvi, a Catalunya no son d'esperar canvis de gran magnitud, més que un augment dels núvols i alguns ruixats dispersos.

Així és com s'anirà configurant/disposant l'anticicló els pròxims dies allargassat entre les Britàniques i Centre-Europa. Amb aquesta disposició, es crea una circulació inversa a la que estem acostumats nosaltres. Normalment tot ens ve de ponent a llevant i en aquest cas tot es mourà de llevant a ponent(moviment retrògrad).






Aquesta serà la primera consequència important els pròxims dies degut a aquesta circulació inversa. Mireu en aquest primer mapa de la situació actual com hi ha situada aquesta bossa freda en alçada sobre Còrsega i Sardenya:




I mireu com ja a primera hora de dimarts, la bossa freda haurà agafat camí cap a l'oest i la tindram just al damunt.



Els vents que tindrem seran marítims a tot el llevant peninsular ja que entre l'anticicló Europeu i la depresió que hi ha al sudoest peninsular ens crearan aquest passadís de vents:





I aquí tenim el mapa previst de precipitacions on es veu clarament que la zona que podrà rebre més precipitacions seria la zona del País Valencià i Balears.




Però per que si tenim vents marítims a Catalunya igual que al País valencià, allà es beneficiaran de força precipitacions i en canvi a Catalunya només cal esperar un augment dels núvols i poquetes precipitacions?

Recuperem de nou el mapa que havia posat al principi i que és el previst per dimecres a primera hora. Explicat molt per sobre i obviant altres factors que també incideixen en l'assumpte, fixeu-vos en les isòbares i es veu com Catalunya és abraçada per un petita falca anticiclònica i la zona del País Valencià i el sud de les Balears son abraçats per la part capdavantera de la depresió del sudoest peninsular.

La part capdavantera de la depresió és una zona favorable als ascensos d'aire i en canvi les zones influenciades per anticicló no. Això ve a significar en primer lloc que en aquesta zona del sud de les Balears i el País Valencià, l'aire humit marítim que vagi penetrant en aquella zona podrà pujar cap amunt a capes més altes cosa que no podrà passar a la zona de Catalunya o que podrà passar de forma molt tímida a l'extrem sud del País, les terres de l'Ebre.




I a més i en segon lloc, aquest aire humit que ascendrà, encara es trobarà força aire fred en alçada que en contrast amb l'humit que serà més càlid acabarà sent el detonant de l'inestabilització marcda del temps en aquella zona.





I les temperatures seran fresquetes els pròxims dies ja que de la mateixa manera que aquesta circulació inversa ens portarà aire fred en alçada, també ens arrossegarà aires frescos de l'est Europeu cap a nosaltres.

viernes, 18 de marzo de 2011

JORNADA A L'ALT EMPORDÀ

Ahir dijous vaig passar el dia per l'Alt Empordà i vaig poder veure de primera mà algunes de les consequències del temporal de pluges que hem patit aquests darrers dies.

Encara a primera hora del matí al passeig marítim de Santa Margarita(Roses) els operaris treballaven per treure fang i sorra acumulada per les pluges.



Aquest era l'aspecte de la Badia de Roses ahir matí sota una fina plugeta:



L'aspecte que tenia la platja de Santa Margarita(Roses)després d'aquests dies de temporal que ha acumulat molta brossa a primera linea de platja:




A la tarda els núvols s'anaven trencant a l'hora que la tramuntana començava a bufar amb força:



I així d'anegats estaven uns camps a la vora de la població d'Espolla. Una imatge freqüent ahir en molts caps de tot l'Alt Empordà:

jueves, 17 de marzo de 2011

ALT RISC D'ALLAU




Compte aquesta cap de setmana a muntanya amb el risc d'allau del Pirineu. Ha nevat molt a tot la serralada I el risc d'allau és molt elevat. I aquest mapa és actual però amb el sol i l'augment de temperatures previst pel cap de setmana la cosa encara es complicarà més.

Molt de compte!!!

martes, 15 de marzo de 2011

NEGROR INFERNAL I FORT AIGUAT

Dia per enmarcar a la ciutat de Barcelona. Aquest matí una fortíssima tempesta ha afectat de ple la ciutat i ha provocat inundacions.

Aquí teniu la imatge del Meteosat en el moment de la tempesta:




Aquí el radar amb les taques de precipitació amb la part més activa sobre la mateixa ciutat.





El radar de llamps que deixa claríssim el camí que ha seguit la tempesta:



I el més destacat el celatge que era d'un color negre vermellós, a estones taronjós o sèpia. Espectacular!!! Ja us avanço que les imatges no fan justícia per que no reflexen el que es veia a simple vista que era molt més espectacular.






La tempesta ha anat acompanyada de fort aparell elèctric i abundant calamarsa en alguns barris. A Glòries avui hem recollit 82mm.

DIMARTS AMB MOLT DE MOVIMENT

Aquesta és la situació actual a les 7h del matí. Especial atenció avui amb les acumulacions de precipitació que podran ser força o molt importants. En punts del nordest es podran recollir entre 50 i 100mm i en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i tarragona les quantitats podran oscilar entre els 30 i els 60mm però puntualment per sobre en alguns punts.




Atenció a les tempestes que avui tenim més possibilitats de tenir-ne. De moment ja hi ha hagut força activitat sobre el mar.

sábado, 12 de marzo de 2011

NEVADA DE SETCASES CAP AMUNT

Aquestes son imatges de la zona alta de la Vall de Camprodon d'aquesta tarda. La cota de neu no s'ha enfilat tant com s'havia anunciat. A Setcases(1270m) tot és ben blanc després d'haber nevat força hores durant el dia. A les 18h hi queia aigua neu(més aigua que neu) i la nevada es consolidava dels 1400m en amunt on era molt intensa. De fet, la nevada ha obligat a tancar la carretera i no es pot arribar a Vallter2000.

Aquestes son imatges del poble de Setcases:




Just en la sortida de Setcases ja t'avisen que la carretera és tancada:



I a cota 1400m el paisatge és ben blanc i nevant amb ganes. Una neu molt humida similar a la que va caure a Barcelona el dia 8 de març de 2010. Més amunt ja era molt complicat seguir sense cadenes i he donat mitja volta: