DARRERA HORA

lunes, 28 de febrero de 2011

VIRGUES I NUVOLADES A BARCELONA

Aquest era l'aspecte que tenia el cel aquesta tarda vist des del barri de Glòries de Barcelona. Nuvolades i virgues molt amenaçadores que finalment no han deixat anar ni una sola gota aquí al barri.


SETMANA VARIABLE I FREDA

La setmana que avui iniciem serà una setmana freda i variable. Pel que fa a moviment, hi ha dos moments de la setmana als que cal prestar una mica d'atenció, ja que podríem tenir algunes precipitacions en algunes zones.

El primer moment seria entre la nit-matinada de dimarts a dimecres i fins la nit-matinada de dijous aproximadament. En tot aquest període els cels presentaran força nuvolositat, especialment a les comarques de Barcelona i Girona on en qualsevol moment d'aquest període podrien presentar-se precipitacions.

Aquest és el mapa isobàric per dimecres on podem veure la depresió Mediterrània impulsant-nos vents agregalats. Aquests vents agregalats no seran tan secs com els dies precedents per que si us fixeu, arrenquen de la banda est de la depresió amb cert recorregut marítim arreplegant una mica d'humitat i passen per un tram del continent Europeu refredant-se una mica i ens arriben a nosaltres amb cert punt de fred i d'humitat.





En el mapa previst a més de 5000m d'alçada per dimecres, podem veure com encara hi haurà força fred a aquelles alçades





I en el mapa a uns 1500m d'alçada podem observar també aquestes temperatures que encara seran baixes allà dalt



I en el mapa previst de precipitacions veiem com la precipitació entrarà tímidament a les comarques Gironines i Barcelonines. En principi es tractaria de precipitacions febles, però ho haurem de seguir per que a poc que es mogui una mica la baixa podríem tenir més precipitacions de les que ara mateix es preveu i que podrien ser en forma de neu encara en cotes força baixes, al voltant dels 500-700m depenent de la zona.



I el segon moment seria la jornada de divendres, moment en que les isòbares agafarien més recorregut marítim i per tant amb possibilitats de tenir més precipitacions. En aquest cas però, les isòbares no passarien per cap tram de continent i per tant, l'efecte atemperador de la Mediterrània es notaria amb les temperatures ja que aquestes iniciarien una tendència a l'alça que faria que la cota de neu ja voltés els 1000m o més.



De fet, en aquest mapa previst a 5500m aproximadament per divendres, podem observar que ja no tindrem tan fred com dimecres a aquella alçada:



I el mateix podem observar en el mapa previst a 1500m per divendres. El fred va clarament a la baixa.



I en el mapa previst per divendres de precipitacions, veiem aquesta possibilitat de que ens puguin visitar les pluges. A priori no sembla que hagin de ser grans pluges i sembla que sobretot afectarien a les comarques Gironines, però s'haurà de seguir per que queden moltes hores encara i depenent de quin sigui el recorregut exacta dels vents, podríem tenir més o menys pluja i ser un xic més extenses.


DIUMENGE MOLT VARIABLE A VALL DE CAMPRODON

Ahir diumenge s'iniciava el dia amb cel totalment ras, però així que els primers ratjos de sol van tocar els cims de les muntanyes, els núvols van començar a pujar verticalment i en poca estona el cel quedava variable a tota la Vall i amb nevades intermitents especialment a muntanya.




A banda de a muntanya, també a totes les poblcions de la Vall, anava nevisquejant alternant estones de sol amb estones de cel més tapat. En aquesta imatge el que podria resumir la jornada d'ahir. Nevant i fent solet:



En canvi, cap a migdia i al damunt d'un petit cim de la zona, l'aspecte del cel mirant cap a la Garrotxa era de temps ben assoleiat i amb cels asserenats:



I en canvi, al meu darrera aquest era el temps que feia a Camprodon amb lleu nevisqueig constant:



Vilallonga de Ter:



O la zona de Llanars:




I des de dalt del cim del que us he parlat, vaig gravar aquest petit video amb el mòvil. La qualitat és dolenta, però suficient per veure que el vent era terrible. No duia anemòmetre per que no en tinc però hi havia estones que realment costava estar-se d'en peus:


viernes, 25 de febrero de 2011

EXTRANYS CRÀTERS EN ELS NÚVOLS

Primer va ser Mèxic:



Poc després Israel:




No fa massa mesos Rússia:



Que està passant al cel? A que és degut aquest extrany fenòmen?

Segons el físic espacial David Sibeck, del Centre Goddard per Vols Espacials (Goddard Space Flight Center) son portals magnètics.

Segons explica: “Se'n diu event de transferència de fluxe o ‘FTE’”. Son degudes per explosions solars que comprimeixen els camps magnètics de la terra y genera que objectes fora de la nostra atmosfera entrin a la terra.

Però també hi ha altres teories, entre les quals destaca la següent:

Quan avions turbohèlix y reactors pugen o baixen d'alçada, sota certes condicions atmosfèriques poden inadvertidament llaurar núvols de nivell mitg y causar bandes estretes de neu o pluja que pot caure en forma de precipitació al terra, segons diuen investigacions recents. Degut a aquest fenòmen es formen forats de forma irregular o canals en els núvols.

L'ingredient clau pel desenvolupament d'aquests forats en els núvols son gotes d'aigua a temperatures sota zero, por sota de -15 graus Celsius. Quan l'aire es refreda darrera les hèlixs i les ales dels avions a reacció, les gotetes d'aigua es congelen y cauen cap al terra.

jueves, 24 de febrero de 2011

RISC D'ALLAUS IMPORTANT

Compte a qui pugi al Pirineu aquest cap de setmana. El risc d'allau és important al Pirineu i especialment al occidental, però és que el cap de setmana amb la marcada pujada de temperatures que hi haurà els pròxims tres dies, de ben segur que aquest risc d'allau encara es farà més marcat. Molt de compte!!!

miércoles, 23 de febrero de 2011

TENDÈNCIA A MÉS FRED

En aquest metograma d'un punt situat a la Costa Central Catalana, podem veure com a partir de diumenge i dilluns, s'inicia una tendència a refredar-se l'ambient. De moment anem cap a temperatures més baixes, però més enllà sembla que hi ha possibilitats de que el refredament es pugui fer més contundent i amb possibles precipitacions a la nostra zona. Ho anirem seguint!!

martes, 22 de febrero de 2011

TERRATRÈMOL A L'EST DE NOVA ZELANDA

Un terratrèmol de força 6,3 ha afectat aquesta passada matinada l'est de Nova Zelanda. De moment es te coneixement de molts dany materials i es parla de centenars de persones atrapades entre la runa. Aquí en teniu algunes imatges:







Imatges extretes de Google Images

lunes, 21 de febrero de 2011

TEMPERATURA GLOBAL A LA BAIXA

Els models preveuen anomalies negatives de temperatura a nivell global del planeta que cada dia que passi aniran a més. Si més no és curiós en un moment en que es parla d'escalfament global. Segurament es tracta d'un fenòmen passatger en certa mesura causat pels forts desallotjaments d'aire fred que s'espera que es produixin en els pròxims dies del pol cap al continent Americà i Asiàtic especialment i al continent Europeu en menor mesura però que també es veurà afectat.

Aquí teniu la anomalia actual avui dia 21: -0,19ºC



Aquí la previsió pel dia 24: -0,36ºC




Pel dia 27: -0,49ºC



I pel dia 28: -0,57ºC




A veure que passarà més enllà del febrer, però de seguir aquesta pogressió en descens, podria acabar sent notícia. No obstant, repeteixo que al meu entendre és un fenòmen passatger reflexe de les fredorades previstes a tot l'hemisferi nord. Pensem que -0,5ºC nivell global pot semblar poc, però és un refredament prou important.

AIXÍ ES LLEVA EL DIA AVUI A BARCELONA

PREVISIÓ PER DIMARTS 22 DE MARÇ





Per avui dimarts al matí cal esperar cels variables a gran part del País fins i tot amb grans clarianes en algunes zones del centre del País i també del centre del litoral. Els núvols seran més compactes cap al sud del País i en alguns punts del nordoest on podran produir-se algunes precipitacions al llarg del matí. A mesura que avanci el matí els núvols aniran en augment pel sector nordest i ja podran apareíxer algunes febles precipitacions a les comarques de més a l'est de Girona. A primera hora son possibles alguns bancs de boira en zones fondes de l'interior i de la depresió central. Les precipitacions en general seran de caràcter febles excepte al sud on podran tenir caràcter moderat.

A la tarda els núvols podran compactar-se una mica més en punts del litoral malgrat pugui haver alguna clariana cap al litoral central. Els cels es mantindran variables a la resta del País amb núvols més compactes cap al sector nordoest i cap l'extrem sud del País. Es mantindran alguns precipitacions cap a l'est de les comarques Gironines que podran penetrar una mica cap a l'interior de Girona i també en podran aparéixer algunes cap al sector nordoest. Les del sector nordoest podrien anar acompanyades per algun fenòmen tempestuós molt local. Cap a l'extrem sud a la tarda encara es podria produir alguna feble precipitació ja menys important que les que s'hagin produit al matí. No es descarta que pugui caure alguna gota en qualsevol altra punt del litoral. Les precipitacions en general seran febles excepte en alguns punts del nordoest on podrien ser moderades.

La cota de neu estarà situada en uns 1000-1100m.

Els vents seran tot el dia de ENE a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir, en lleuger descens però sense canvis massa significatius.

domingo, 20 de febrero de 2011

ELS ESTACIONALS INDIQUEN FRED PEL MARÇ

Mirant els models numèrics a llarg termini, ja fa molts i molts dies que intueixen una possible entrada d'aire fred a la nostra zona. Aquesta possible entrada d'aire fred dia a dia l'han anat retrassant i ara hi ha indicis de que aquesta podria arribar-nos coincidint amb l'entrada de la primavera meteorològica.

Si quan miràvem els mapes a principis de febrer i veiem aquesta possible fredorada a llarg termini, no ens quadrava amb els models estacionals que donaven un febrer sec i càlid, ara resulta que sí que ens quadra tot i que a més de que els mapes a llarg termini insinuen fredorada pel març, els models estacionals veuen un març més fred del normal. Per tant, tot sembla indicar, tot i que "no hi ha res dat i beneit" que l'hivern encara podria donar-nos una fuetejada abans de que ens arribi definitivament la primavera.




Malgrat tot, cal tenir en compte que els efectes d'una fredorada en un mes de març ja no son els mateixos efectes que si es presenta de desembre a febrer. I és que els dies ja son molt més llargs i per tant les temperatures diurnes ja poden recuperar-se millor a poc que hi hagi alguna ulladeta de sol.

A favor nostre però, qualsevol entrada de fred pot inestabilitzar l'atmosfera amb molta més facilitat que no pas en els mesos en que el sol és meny eficaç.

Ho anirem seguint!!

sábado, 19 de febrero de 2011

DIA VARIABLE A CAMPRODON

Així es veia Camprodon poc després del migdia quan anaven arribant alguns núvols prims però el sol dominava la situació.



Cap a migdia començaven a entrar aquest núvols alts:



A la tarda els núvols anaven compactant i deixaven el sol ben esmorteït.





Avançava la tarda i el cel s'ha tapat totalment i ja anaven entrant alguns núvols més baixos.



I al voltant de les 18h, començava a espurnejar. A la imatge es veu el poble de Llanars en primer terme mentre nevava a les muntanyes pròximes a Vallter.




Ara que tanco aquesta entrada i son les 19.20h, està plovent feblement a Camprodon.

AIXÍ ES LLEVA EL DIA CAMPRODON

Així es lleva el dia avui a Camprodon amb cel força asserenat i amb -3ºC de temperatura. Encara amb força trams amb neu al vessant menys assoleiat del poble i mab una bona glçada sobre els vehicles estacionats a la zona.



viernes, 18 de febrero de 2011

CAP DE SETMANA VARIABLE I INESTABLE

El cap de setmana que iniciarem avui, vindrà marcat pel pas de tres fronts que faran que en linees generals, haguem de ctalogar el cap de setmana de variable, amb inestabilitat i amb algunes precipitacions.

Demà dissabte entre la matinada i el matí ens passarà pel damunt un front càlid que es traduirà en núvols alts i mitjos poc importants que el que faran és que les temperatures mínimes demà quedin més altes que les d'avui.



A mesura que avanci el matí i al llarg de tota la tarda de dissabte, ens passarà pel damunt un altra front. En aquest cas els núvols seran més compactes i deixarà els cels força ennuvolats. De precipitacions n'hi podran haber algunes d'aïllades, molt febles i que podrien apréixer en qualsevol punt, però en general molts núvols i poqueta pluja o 4 gotes.



El més important del pas d'aquest front fred, és que un cop ens hagi rebassat, ens entrarà una bossa freda en alçada que deixarà una nit i matinada de dissabte a diumenge amb possibilitats de ruixats entre Girona i Barcelona. En aquest mapa podeu veure representada la bosseta freda que comento:



Diumenge de matí, el temps hauria de ser bastant estable arreu del País, excepte algunes zones de Barcelona i Girona on encara els costaria de marxar els bancs de núvols baixos i fins i tot potser la possibilitat d'algun ruixat residual. De cara a la tarda i especialment vespre de diumenge, un altra front fred poc actiu ens passarà pel damunt amb augment dels núvols. Els cels s'aniran tapant i de precipitacions molt poquetes se n'esperen.




Però altra vegada, un cop hagi passat el front, nova inyecció d'aire fred en alçada que podeu veure representada en aquest mapa i altra vegada nit i matinada de diumenge a dilluns amb possibilitat de nous ruixats entre Barcelona i Girona.



Evidentment això és un avanç de previsió molt generalista i sobre els possibles ruixats comentats i les seves localitzacions exactes així com les seves intensitats, s'ha d'anar seguint en els mapes que cada dia van sortint actualitzats.

Bon cap de setmana a tothom!!!

jueves, 17 de febrero de 2011

CEL ROGENT

La dita popular ja ho diu: "Cel rogent, pluja o vent".

I aquesta vegada no ha fallat. Aquest era l'aspecte del cel al barri de glòries de Barcelona aquest matí poc abans de les 9h. Poc després els núvols s'han compactat i el dia ha estat ben plujós.



TARDA MOGUDA

A partir d'aquest migdia i de cara a la tarda, la inestabilitat es farà acusada sobretot a les comarques de Barcelona i Girona. En aquest mapa podem veure com els valors de Cape i Lifted es faran suficientment importants com per afavorir la convecció. El Cape ve representat amb coloració i podem veure com al litoral i prelitoral els colors son més verdosos que a la resta de la Península. I el Lifted ve reprentat amb numerets i podem veure que a la nostra zona serà negatiu. Com més negatiu més inestabilitat.




I en aquest mapa el Cape ve representat en coloracions grises. Fixeu-vos en els colors més foscos a la nostra zona. I senyalar també aquestes línees taronges que apareixen tímidament a la nostra zona que és un índex utilitzat per localitzar fenòmens tornàdics. Avui hi ha algunes possibilitats de poder veure alguna mànega sobre el mar per la nostra zona. I també podria donar-se aquesta possibilitat sobre terra ferma tot i que això encara és una mica més difícil. Possibilitats petites però possibilitats al cap i al fí.

miércoles, 16 de febrero de 2011

GRAN NEVADA A COREA DEL SUD

Si dies enrera eren notícia les nevades dels Estats Units, aquesta setmana estan sent notícia les fortes nevades que s'estan registrant a Corea del Sud. Aquestes nevades ja son considerades com les més fortes de fa més de 100 anys. Aquí en teniu un video:






I algunes imatges extretes de google images, representatives del que està passant allà: