DARRERA HORA

martes, 30 de noviembre de 2010

NEU A LA VALL DE CAMPRODON

La neu a primera hora d'avui dimarts cau en cotes relativament baixes del País per sobre dels 600-700m en algunes zones. A la Vall de Camprodon i concretament a Llanars que es troba al voltant d'uns 1000m, la nevada està sent força maca com podeu veure a una imatge de la webcam captada poc després de les 8h del matí.

lunes, 29 de noviembre de 2010

IMATGES D'AHIR TARDA DE DIUMENGE

Així es veien les nuvolades que donaven ruixats al nordest ahir a mitja tarda des de la Vall de Camprodon:



I aquest era l'aspecte que presentava el Canigó vist també des de una zona elevada de la Vall de Camprodon.


PREVISIÓ PER DIMECRES 1 DE DESEMBRE





Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels asserenats al centre i sud del País, amb alguns núvols a l'extrem sud causats pel mateix vent. A la meitat nord restes de núvols especialment al quadrant nordoest del País i Pirineu de Lleida encara que també hi haurà cels variables a l'extrem nordest i a la resta del Pirineu. A darrera hora del matí es podrien iniciar algunes nevades al Pirineu de lleida. Malgrat el domini del cel asserenat, cap a migdia podrien créixer sobtadament algunes nuvolades al voltant del Montseny que agafarien camí cap al Maresme i Costa Central. Aquestes nuvolades, en cas de formar-se durarien poca estona degut al vent que les faria viatjar ràpidament i podrien donar precipitació que en la majoria de casos no arribaria a terra(virgues), però que no es pot descartar que localment poguessin donar 4 gotes.

A la tarda, es mantindrien els cels asserenats cap al centre i sud del País i pel que fa a la meitat nord, cels més variables amb algunes nevades febles al Pirineu de Lleida i possibilitat d'algun ruixat a l'Interior de Girona i extrem nordest del País.

La neu al Pirineu cauria a qualsevol cota i a la tarda la cota de neu al nordest estaria sobre uns 600-700m aproximadament.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nord del litoral i entre amestralats i aponentats a la resta del litoral. A la tarda es mantindrà la tramuntana l'extrem nord, bufarà gregal a la Costa Brava i el mestral a la resta de zones marítimes.

Les temperatures avui seran més altes, tant les de primera hora del matí com les màximes. Ara bé, les mínimes del dia es donaran a darrera hora de la jornada.

domingo, 28 de noviembre de 2010

CORTINES DE NEU

Aquests núvols que estaven enganxats a les muntanyes amb aquestes cortines de neu descarregant serra amunt, han estat els responsables de que a primera hora del matí, de tant en quant, arribéssin a caure alguns flocs de neu sobre Camprodon.





4 FLOCS A CAMPRODON

La depresió que ens ha afectat aquesta matinada, ha deixat a Camprodon força núvols però sense precipitació. Tot i així, s'han vist caur durant poc més d'un minut, 4 flocs que en arribar al terra s'hi quedaven enganxats i sense desfer, degut a la temperatura negativa que hi tenim.


sábado, 27 de noviembre de 2010

MAPA DE PRECIPITACIÓ




Entre la pròxima mitjanit i demà al migdia hi ha alguna possibilitat de veure precipitacions a les comarques marcades en groc i taronja. Totes elles han de ser de caràcter feble i amb una cota de neu en aquestes comarques d'uns 1000m. A la resta de comarques no acolorides de la meitat est, no es pot descartar alguna gota però no hauria de passar d'inapreciable i si arriba a caure.

SEQUERA I GEL

Des del pont del Pilar d'octubre, que va caure un munt d'aigua i que va fer créixer els rius i de quina manera, aquí a la Vall de Camprodon ha plogut ben poquet i com podeu veure a les imatges, la gent pot posar-se al mig del riu Ter a Camprodon, sobre la platja de pedretes a jugar perque baixa poquíssima aigua.






De fet, aquest novembre només han caigut poc més de 14mm a Llanars o poc més de 22mm a Setcases. Molt poca aigua que també ha fet que a diferència d'altres zones del Pirineu, poca neu hi hagi com podeu veure a les imatges on es veu el Balandrau i les muntanyes de Vallter.








Per últim, comentar que el dia ha estat molt fred i que us passo imatges del llac artificial de la zona de la Mare de la Font, que és un parc que està a la mateixa entrada de la població de Camprodon. Aquest llac està totalment gelat i fins i tot dos ànecs de coll verd, s'atreveixen a caminar per sobre del llac gelat.



PRECIPITACIONS DE LA NIT PASSADA

Aquesta nit i matinada passades, les temperatures han estat molt baixes arreu del País i en una estreta franja del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, s'han produit algunes febles precipitacions que han permès, tal com estava previst, veure algunes enfarinades anecdòtiques al voltant del Montseny tal i com testimonien aquestes dues imatges cedides per en Jordi de St.Pere de Vilamajor. La neu començava a agafar a partir d'uns 700m, tot i que la neu ha caigut també per sota d'aquesta cota.




FONT: Jordi St.Pere Vilamajor

I no només s'ha vist nevar al Montseny. També ha enfarinat a Aiguafreda que està a poc més de 400m i s'han vist caure flocs a Vallvidrera, Begues, St.Feliu de Codines o fins i tot a Llagostera que no està a massa més alçada que 100 metres i escaig metres. I és que tot i que la cota de neu al prelitoral estava en uns 500m i al litoral en uns 600-700, localment es veien voleiar flocs per sota d'aquests nivells, en uns casos degut a algun desplomament local, en d'altres perque les humitats de la columna d'aire eren força baixes i en d'altres casos perque tot i que la cota estigui situada en general a un alçada concreta, l'atmosfera no és uniforme i la cota per tant pot variar d'una zona a una altra.

MATÍ GÈLID A CAMPRODON

Després d'una matinada en la que hem arribat als -8,5ºC, els paisatges son ben blancs, al menys a les zones on no hi toca el sol. Piscines congelades, paisatges blancs com si hagués nevat i fins i tot aquest monument al Dr.Robert de la Font Nova del poble, que estava ben ple d'estalactites. Fantàstic!!!




viernes, 26 de noviembre de 2010

GELA AMB GANES A CAMPRODON

Quant son les 22.15h del vespre, a Camprodon gela amb molta força. La temperatura és de -6ºC i com podeu veure tot és ben gelat, tamt el jardí, com la porxada de fusta. Una situació ideal per relliscar i prendre força mal. A veure quina mínima assolim, però tot sembla indicar que rebassarem els -10ºC.


MAPA DE PRECIPITACIÓ



La possibilitat de ruixats en les pròximes hores i concretament des del vespre fins demà migdia no és gaire elevada. Sorgiran alguns núvols que de manera local podrien créixer suficientment com per deixar anar algun ruixat especialment sobre el mar i que localment podria penetrar terra endins. Per tant, també podria ser perfectament que tot quedés en alguns núvols i poc més.

Tot i que la cota de neu dinàmica estarà situada en uns 400-500m al prelitoral i uns 600-700m al litoral, cal comptar amb la possibilitat que pugui haber algun desplomament local en moment de ruixat intens i baixar la cota 100m o 200m més abaix del que en principi seria de preveure.

ESTABILITAT MODELÍSTICA

Moltes son les vegades que sentim dir a molts aficionats i fins i tot professionals de la meteorologia allò de: " quins canvis més radicals donen els models" o " Vaja bandassos que donen els models" etc.

Jo sempre dic que cadascuna de les sortides/actualitzacions dels models s'han de seguir i comentar si cal, però que no s'hn de prendre al peu de la lletra. De fet, allò que un model pot veure a moltes hores vista per un dia indicat, després de moltes voltes i de modelitzar moltes possibilitats amb canvis constants, al final, a poques hores vista d'arribar el dia indicat, el model acava veient una situació molt similar a la que veia en un principi.

Com a exemple, la situació que venim seguint de fa dies. Mireu aquest primer mapa, que és de diumenge passat(fa 5 dies). Aquesta era la situació que preveia el GFS per dilluns a les 0h.




Ara compareu la situació anterior amb aquest altra mapa de la darrera actualització del GFS d'avui divendres prevista per dilluns a les 0h, i veure-ho que allò que veia el model fa 5 dies per dilluns, no difereix tant del que veu avui divendres pel mateix dilluns:




Per tant, els models son força més estables del que molts pensen.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE





Per avui divendres només cal destacar la possibilitat d'alguns núvols al Pirineu més occidental. Presència d'algun núvol a l'interior de les comarques de Tarragona i sud de Lleida, amb cels força asserenats a la resta. Presència de boires en zones enclotades de l'interior, depresió central i valls pirinenques.

A la tarda es mantindran els cels molt asserenats arreu del País, amb alguns núvols que podran aparéixer a darrera hora en zones del litoral del sud de Girona i nord de Barcelona.

Els vents seran tot el dia amestralats al litoral de Barcelona i Tarragona, de tramuntana a l'extrem nord del litoral i de gregal a la Costa Brava.

Les temperatures mínimes es mantenen similar a les d'ahir o pugen una miqueta i les màximes amb tendència a quedar-se més curtes que les registrades ahir.

miércoles, 24 de noviembre de 2010

IMATGES D'AQUESTA TARDA DE DIMECRES

Aquest era l'aspecte del cel aquesta tarda al barri de Glòries de Barcelona poc abans de la posta de sol. Es veien les típiques cabretes al cel, símptoma de l'arribada d'un canvi de temps.



IMATGES D'AHIR DIMARTS TARDA

Així s'acavava ahir el dia al brri de Glòries de Barcelona, quan després d'un dia amb cels molt asserenats, van arribar algunes traces de núvols alts.


PREVISIÓ DIJOUS 25 DE NOVEMBRE





Per avui dijous només cal destacar la possibilitat que pugui haber algun núvol al litoral del nord de Barcelona i sud de Girona i l'arribada d'alguns núvols al Pirineu que avançat el matí deixaran els cel variables en aquella zona. Presència d'algun núvol prim poc important a la resta, amb cels molt asserenats. Presència de boires en zones enclotades de l'interior, depresió central i valls pirinenques.

A la tarda es faran més compactes els núvols del Pirineu poden deixar alguna feble precipitació en forma de neu en qualsevol cota en aquella zona. A la resta de la meitat nord cels variables, però amb més clarianes que no pas núvols i a la meitat sud arribada de núvols prims que no han d'impedir que el sol domini la tarda.

Els vents seran al matí amestralats al litoral de Barcelona i Tarragona i de garbí al litoral de Girona. A la tarda es mantindrà el mestral a l'extrem sud, els vents seran entre aponentats i amestralats al litoral de Tarragona i Barcelona i entre aponentats i de garbí al litoral Gironí.

Les temperatures mínimes baixen i les màximes es mantenen molt similars a les registrades ahir.

lunes, 22 de noviembre de 2010

NEU AL CAMP NOU DE BARCELONA

Dilluns vinent es juga el clàssic al Camp Nou entre el Reial Madrid i el F.C.Barcelona. Amb tot això de la fredorada que va arribant-nos i amb la possibilitat de que fins i tot pugui nevar a cotes molt baixes coincidint amb la data del partit, en l'àmbit familiar, en el laboral i fins i tot en alguns mitjans de comunicació ja s'han sentit comentaris en to de broma de que el partit potser s'haurà de jugar amb pilota taronja.

Per qui no hagi mai vist imatges del Camp Nou ben emblanquinat per la neu, he estat rebuscant a Youtube i he trobat un parell de videos on podeu veure això. El Camp Nou ben nevat.

Per cert, abans de veure els videos, toquem de peus a terra i pensem que veure això aquest dilluns és molt complicat. Tenim opcions, però el més probable és que no nevi a Barcelona. Però repeteixo, tenim opcions, que ja és molt per les dates que estem.




domingo, 21 de noviembre de 2010

LES TRES BATALLES

Aquesta és la situació ue ens presenten el models des de fa dies per finals de novembre. Encara estem lluny de les dates que se'ns plantegen, però la situació que podria afectar-nos, mereix algun comentari sempre tenint en compte que queden moltes hores i que per tant, parlem de possibilitats i no de previsions clares i concretes.

Els models ens plantegen una batalla entre dues masses d'aire. Una de procedència Polar Continental seca i molt freda i una altra d'Atlàntica humida i més càlida. La que guanyi finalment la pugna, decidirà el temps que haurem de tenir.

Aquí tenim tres mapes previstos per la nit de diumenge a dilluns, 28 i 29 de novembre, és a dir, el cap de setmana que ve.

En aquest primer mapa previst a 5500m d'alçada, podem veure com una profunda depresió situada al sudoest de la Península, fa de reclam a la bossa freda en alçada que hi ha a Centre-Europa. veiem com aquesta profunda depresió dels sudoest de la Península, impulsa vents temperats cap al sud i sudoest de la península mentre que una altra depresió no tan marcada, envia vents del nord a la resta de la península.





La situació plantejada en el mapa anterior te reflexe en aquest altra mapa previst de temperatures a uns 1500m d'alçada. Si us fixeu, la zona on es reben vents més temperats son els colors ataronjats-grocs i la zona on arriben els vents més freds i secs del nord, serien els colors verds que coincideixen amb la bossa freda. Si agafeu la linea que separa els colors verds(bossa freda)dels ataronjats-grocs, just sobre aquella linea, es on estrà produint-se una batalla entre les dues masses d'aire oposades( freda i seca contra càlida i humida).




I coincidint amb la zona que en el mapa anterior es produia la batalla, podem veure com és la zona on justament per aquesta barreja de masses d'aire oposades, es produiran precipitacions, que a més, serien de neu en cotes força baixes. Tot plegat dependrà d'on s'ubiqui aquesta linea de batalla per saber quina serà la zona afectada per les precipitacions i a més, veient les condicions de temperatura, en forma de neu en cotes força baixes. De fet, és una situació molt similar a la que a principis del present any, va donar nevades considerables a tota la Província de Tarragona ja que va coincidir en aquelles contrades la batalla i barreja d'ingredients. A veure aquesta vegada on es produirà el xoc, ja que no necessàriament sempre ha de ser en el mateix lloc.



Com ja és habitual, els models van canviant a cada sortida, però curiosament, els models en el que sí que insisteixen és que la batalla hauria de ser a finals del cap de setmana vinent. I d'aquí el títol d'aquesta entrada.

Tenim un final de cap de setmana vinent amb tres batalles a la vista. La batalla a les urnes per la presidència del Parlament, la batalla al Camp Nou pel liderat de la lliga de futbol i la batalla atmosfèrica entre masses d'aire oposades.

Que guanyi el millor les tres batalles!!!

GLAÇADES EN COMENÇAR EL DIUMENGE

Primeres hores del matí a Camprodon, marcades pel fred intens i les glaçades en camps i jardins, amb una mínima que ha assolit els -2ºC gràcies als cels ben asserenats que han dominat al llarg de tota la nit i matinada.





Coincidint amb l'arribada del dia i poc després de la sortida del sol, arribada progressiva de núvols alts i també per ponent de núvols baixos que ja comencen a enganxar-se als cims més alts de les muntanyes.

sábado, 20 de noviembre de 2010

IMATGES D'AQUESTA TARDA DE DISSABTE

La tarda a la Vall de Camprodon ha estat totalment diferent al matí. El cel s'ha asserenat i ha fet un bon sol això sí, amb força vent que retenia núvol als cims de les muntanyes.

Aquí podeu veure tres imatges que enfoquen cap a les muntanyes pròximes a Vallter i Balandrau. El poble que hi ha en primer pla, és Llanars.







Aquestes dues imatges son amb el Costabona nevat al fons de les imatges. La població que es veu e primer pla, és el barri de Camprodon que queda just camí de Molló:




I aquesta última és des de dins del bosc, a mitja muntanya, amb els arbres ja sense fulles i entre branques, s'insinuen les edificacions del poble de Camprodon: