DARRERA HORA

sábado, 30 de octubre de 2010

IMATGES MATINALS DE BARCELONA

Així teniem el cel aquest matí a primera hora a Barcelona, concretament a la part baixa de la ciutat. Molts núvols alts i mitjos que han deixat a la zona 4 gotes al voltant de les 5h de la matinada que tot just han humitejat el terra i poca cosa més. La mar molt tranquileta.






CAL RETRASSAR ELS RELLOTGES



Aquesta pròxima nit de dissabte a diumenge, cal retrassar els rellotges una hora per adaptar-nos a l'horari d'hivern. Quan siguin les 3 de la matinada, cal tirar enrere les agulles del rellotge, de manera que tornaran a ser les dues de la matinada altra vegada. Per tant, la pròxima nit gaudirem d'una hora més de son.

Segons l'Institut Català d'Energia, el canvi d'horari d'estiu ha suposat aquest any pel conjunt de llars catalanes un estalvi de 25 milions d'euros com a consequència de la menor necesitat d'il.luminació artificial.

PREVISIÓ PER DISSABTE 30 D'OCTUBRE




Per avui dissabte cal esperar un dia amb cels molt variables en conjunt, en que tot i que a primeres hores del dia encara hi pugui haber força núvols, en la seva majoria de tipus alt i mig, de cara a les hores centrals del dia, el sol dominarà en moltes comarques sempre en presència d'alguns núvols poc importants.

Uns núvols que a la tarda hauran d'anar progressivament a més d'oest a est, primer en forma de núvols alts, per després avançada la tarda anar arribant núvols mitjos i alguns de baixos. De fet, ja a darrera hora de la tarda i més aviat vespre, els cels ja hauran d'anar quedant bastant tapats cap a ponent i sud per després, ja de cara a la nit quedar tapat tot el país. Cap al vespre, poden aparéixer les primeres precipitacions per ponent i sud del País.

Els vents seran al matí amestralats a l'extrem sud, entre amestralats i aponentats al litoral de Barcelona i Tarragona, de garbí a la Costa Brava i molt variables a l'extrem nord del litoral. A la tarda, s'imposarà el xaloc al litoral de Tarragona i extrem sud i el garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes son més altes i les màximes es mantenen estables.

I si fem un avanç del temps per demà diumenge, cal dir que de matinada s'esperen precipitacions en molts punts del País. En general seran precipitacions entre febles i moderades. Cap a l'àrea de la Costa Brava, fins i tot s'hi podria produir algun fenòmen tempestuós local.

De cara al matí el temps millorarà clarament al centre i sud del País, on hi quedaran els cels variables però amb estones de sol i cap al nordest encara hi quedaran bastants més núvols i encara amb alguna precipitació més probable a primeres hores del matí, per anar trencant-se els núvols de cara a migdia. I al Pirineu s'hi mantindran els cels força tapats tot el dia, amb possibilitats de precipitacions dèbils que podran aparéixer en qualsevol moment del dia, més probables però de cara al matí i amb una mica més d'entitat cap al Pirineu occidental.

A partir de migdia cels variables amb presència de sol arreu del País, excepte al Pirineu on els cels seran més tapats i fins i tot amb possibilitt d'alguna precipitació més probable cap al seu vessant més occidental però no descartable a la resta de la serralada.

Vaja, un diumenge bastant aprofitable perque el gruix de la pertubació ens afectarà sobretot de matinada.

viernes, 29 de octubre de 2010

MAPA DE PRECIPITACIONS

Aquest és el mapa previst de pluges acumulades des de les 21h d'avui divendres fins les 9h del matí de demà dissabte. Us recordo que és un mapa en format de proves i en vies de perfeccionament.

Les zones en color taronja pertanyents a inap a 2mm, son zones on perfectament podria no caure una sola gota.


AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Així es lleva el dia al barri de Glòries de Barcelona, amb algun tímid núvol baix i alguna traceta de núvol prim. Aquests núvols, en la seva majoria alts i mitjos han d'anar a més, especialment de cara a la tarda i que si no s'acaven de compactar del tot, podrien donar una espectacular posta de sol.



PREVISIÓ PER DIVENDRES 29 D'OCTUBRE




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels força asserenats amb arribada progressiva de núvols alt i mitjos per ponent i pel sud que aniran deixant els cels variables com més al sud i ponent del País. Aquests núvols tenen tendència a anar avançant a partir de migdia i primera hora de la tarda també cap al centre i est del País, de manera que per la tarda s'espera que els cels siguin molt variables arreu del País, amb abundància de núvols alts i mitjos.

Avançada la tarda, la tendència és a que els núvols es vagin compactant pel sud i també a ponent i sector nordoest i és en tots aquests punts que a partir del vespre i primera hora de la nit, ja podrien aparéixer algunes tímides precipitacions. I és que la pròxima nit i matinada, poden caure gotes o petits plugims en qualsevol punt del País, sempre en el millor dels casos de caràcter feble i fins i tot hi haurà molts punts on no hi arribarà a ploure.

Els vents seran al matí de xaloc als dos extrems del litoral i litoral de Tarragona, migjorn a la Costa Central i garbí a la Costa Brava. A la tarda, bufarà xaloc al litoral de Barcelona i Tarragona i migjorn al litoral de Girona.

Les temperatures seran més altes.

I si fem un avanç del temps per demà dissabte, cal dir que serà un dia entre dos fronts, el que ens passarà la pròxima nit-matinada que ens arriba una miqueta abans del que s'esperava i el que ens arribarà al vespre-nit de dissabte a diumenge, amb la qual cosa, demà cal esperar un matí amb cels molt variables encara a la meitat est i quadrant nordest del País i amb cels més asserenats al centre i a Ponent tot i que també hi podrà haber alguns núvols. I a la tarda, arribada de cada vegada més núvols per ponent i pel sud i quadrant nordoest que aniran deixant els cels variables en aquella zona ja avançada la tarda i potser amb alguna primera tímida precipitació entrant pel nordoest a darrera hora de la tarda o ja al vespre. A la resta, cels molt variables i fins i tot amb moltes estones de sol. Per tant, un dissabte per gaudir de la natura sense cap mena d'ensurt meteorològic.

jueves, 28 de octubre de 2010

FRONT DISSABTE, BAIXA DIUMENGE

Per a aquest cap de setmana llarg, sembla que per no perdre el costum que darrerament estem agafant quan arriba un Pont, el temps tindrà tendència clara a la inestabilització. Tots tenim encara en ment el que va passar el recentment passat pont del Pilar, en que el temps va fer la guitza a molts que volien gaudir d'uns dies de festa a l'aire lliure. Donç bé, aquest cap de setmana llarg de Tots Sants, no voldrà ser menys i també ens voldrà portar força núvols i algunes precipitacions, que evidentment, res tindran a veure amb el temporal de pluges que vam tenir pel Pont del Pilar.

Aquí tenim el mapa actual a uns 5500m d'alçada d'aquest matí de dijous a les 6 hores. Podem veure dues zones d'altes presions. Una al sud-sudoest de les Açores i una altra al centre d'Europa. I veiem també una zona de baixes presions cap a l'oest de les Britàniques que aparentment apunta directament cap a nosaltres a través del passadís que es crea entre totes dues zones anticiclòniques:



En els dos següents mapes, podem veure d'una banda el mapa a 5500m d'alçada previst per dissabte al migdia i podem veure com la zona de baixes presions amb aire fred associat en alçada, va baixant de latitud cap a nosaltres i sobre nostre es forma una espècie de solc en forma de v baixa, que no és més que el reflex d'una linea frontal que ens passarà pel damunt, en principi poc activa i que a més forma una petita baixa cap al Golf de Lleó.





En el mapa de precipitacions per dissabte a migdia, es veu com la zona més beneficiada per aquesta situació seria el sudest Francés on la petita baixa hi impulsaria vents humits d'origen marítim que amb la mica d'aire fred que ja entraria en alçada, provocaria en aquella zona precipitacions importants. Nosaltres quedem a la banda menys activa de la baixa i tot i que en quest mapa no marqui precipitacions, dissabte seria un dia en que els núvols seran presents i ja de matinada podria caure alguna feble precipitació en alguns punts. En general, molt poqueta cosa.



Per diumenge, el temps encara hauria d'inestabilitzar-se una mica més, ja que com es pot veure en aquest mapa a 5500m d'alçada, la bossa freda baixa més encara de latitud i s'acava formant una baixa al nord del litoral. Altra vegada i degut a la seva posició massa al nord, el gran afavorit seria el sudest Francés.



Tota manera, com que a diferència de dissabte, en aquest cas hi hauria més fred en alçada sobre nostre, la possibilitat de precipitacions seria molt més elevada que no pas dissabte. De fet, és força probable que al nordest del País i zones del Pirineu Oriental, hi puguin caure precipitacions moderades. A la resta del País, en principi, les precipitacions serien menys importants, més aillades i fins i tot amb zones on no hi plouria.



I de cara a dilluns, podem veure com la baixa s'allunya ràpidament Mediterrània endins i l'anticicló de les Açores comença a entrar-nos en forma de falca. Tot i aixi, encara quedarà restes d'inestabilitat en alçada que faran que en algunes zones no acavi de fer net del tot i encara puguin persistir alguns núvols.



I així es pot veure en el mapa de precipitacions previstes per dilluns, on es pot veure com ja no se n'esperen, excepte en la zona nordest, on no acabarà de fer net i encara hi podran persistir alguns núvols i potser alguna precipitació feble. El que està clar, és que dilluns la tendència és a millorar, millora que es farà més palesa de cara a la tarda i és que es va preparant un panorama anticiclònic que potser ens abraci força dies d'aquests inicis de novembre.





En quant a temperatures, no s'esperen baixades molt importants de temperatura. El que passa és que vindrem de molt amunt i la baixada es notarà més. Fixeu-vos en el mapa actual a uns 1550m i veure-ho que ens abracen isotermes superiors als 10ºC.



I en canvi de cara a diumenge cap al tard, ja estarem en isotermes de poc més de 5ºC. És a dir, no ve cap baixada forta de temperatures com les que hem tingut aquest octubre, però refrescar si que refrescarà, ja que tindrem una baixada de 5 graus o més depenent de les zones, respecte les temperatures que tenim avui dijous.




Per acabar, només comentar que en aquesta situació, qualsevol petit moviment de la baixa més al sud o més al nord pot canviar apreciablement aquesta previsió, però en principi, aquest sembla que serà el comportament més probable del temps aquest cap de setmana llarg tal i com tenim els mapes ara mateix.

miércoles, 27 de octubre de 2010

PREVISIÓ PER DIJOUS 28 D'OCTUBRE




Per avui dijous cal esperar un matí marcat pel pas d'una linea frontal que donarà cels variables arreu del País de núvols alts i mitjos amb alguna estona de cel més tapat cap al sector nordoest a primeres hores i fins i tot amb la possibilitat de que en aquella zona hi pugui arribar a caure alguna gota despistada o petit plugim a primeres hores. La tendència és que a partir de mig matí o migdia, els núvols comencin a enretirar-se per ponent i avançant ràpidament les gran clarianes cap al centre i est del País.

I és que de fet, de cara a la tarda, els cels han de quedar força asserenats arreu del País i amb clar domini del sol, potser amb la petita excepció del litoral de Barcelona i Tarragona, on hi podrien aparéixer alguns núvols baixos aïllats i poc importants que de fet, tampoc haurien d'impedir el domini del sol.

Els vents seran al matí de garbí al litoral de Girona i de gregal al litoral de Barcelona i Tarragona. A la tarda, es mantindrà el gregal al litoral de Barcelona i Tarragona i els vents giraran a xaloc al litoral de Girona.

Les temperatures mínimes son més altes i les màximes es mantenen en general estables.

I si fem un petit avanç per demà divendres, comentar que tindrem un matí amb cels encara força asserenats molt a primera hora, amb tendència a anar arribant núvols per ponent i pel sud que aniran deixant els cels cada vegada més variables i de cara a la tarda i amb el pas de les hores, tendència a anar compactant-se els núvols cada vegada més. I és que segurament de cara al vespre i nit de divendres a dissabte és possible que puguin aparéixer algunes febles precipitacions en alguns punts del País.

martes, 26 de octubre de 2010

BAIXADA DE NIVELL DEL TER A CAMPRODON

Per que us pogueu fer una idea de com pot canviar l'aspecte d'un riu en una diferència de pocs dies, us passo aquestes imatges.

Es tracta del riu Ter al seu pas per Camprodon. Fixeu-vos quina diferència de cabal que presenta en tan sols una diferència de 12 dies.

Aquesta foto és del dia 12 d'octubre, dia del Pilar, en que es portaven acumulats més de 200mm de precipitació en més de 60 hores ininterrompudes de pluja.



I aquesta imatge és d'aquest passat diumenge dia 24 d'octubre, 12 dies després, en el mateix punt. Mireu com al bell mig del riu, fins i tot emergeixen petites illes de pedres rodones:



Imatge d'un altra punt del riu ambé del dia 12 d'octubre, moment en que començaven a patir que l'aigua no entrés per la finestra d'alguna d'aquestes vivendes.



I una imatge del mateix punt, d'aquest passat diumenge dia 24 d'octubre. Els veïns d'aquestes vivendes, tornen a dormir tranquils.

lunes, 25 de octubre de 2010

NUVOLADA I VIRGUES PASSATGERES

Avui, tot i que el 95% del dia el cel ha estat molt asserenat a Barcelona, cap als volts de les 14 hores, de repent s'ha format una nuvolada tremenda sobre el cel de la ciutat i han començat a aparéixer virgues molt vistoses penjant dels núvols.

El fred intens que entrava en capes altes, ha trobat una bossa d'humitat en el seu camí, que ha estat suficient per disparar el núvol, que de fet, ha afectat una molt petita àrea.

I tan ràpid com s'ha format, s'ha allunyat impulsada pels forts vents que bufaven en alçada, deixant caure 4 gotes comptades i en menys de mitja hora, tornava a lluir el sol sense gairebé un núvol al cel. Ha estat molt espectacular. Llàstima que en les imatges no es veu ni la meitat de bé que es veia amb els ulls.





NEVADA AL PIRINEU

Avui dilluns ens llevem amb cels asserenats i temps estable a gairebé tot el País, però al Pirineu i especialment a la seva cara nord, els núvols son ben compactes i amb precipitacions en forma de neu fins a cotes ben baixes inferiors als 1000m.

Fins i tot, degut a les fortes ventades, de tant en quant, algunes precipitacions estan saltant a la cara sud del Pirineu. Fem un repàs a diferents càmeres del Pirineu que així ho constaten.

Vaqueira 1500:



Espot:



Andorra(Pas de la Casa):



Andorra(El Tarter):



Núria:



Vallter 2000:



La nevada ha de seguir caient a estones moderada al llarg d'aquest matí i amb tendència a debilitar-se de cara a la tarda.

PREVISIÓ PER DIMARTS 26 D'OCTUBRE





Per avui dimarts cal esperar un dia amb cels molt asserenats arreu del País, amb algun núvolet empentat pel vent cap a l'interior del País, absència gairebé total de núvols al centre i est del país i amb l'excepció de la cara nord del Pirineu, on els núvols encara hi podran ser presents bona part de la jornada, més abundants al matí i molt més trencats a la tarda, fins i tot ja amb moltes estones de sol. A la tarda poden créixer alguns núvols en punts de muntanya del nord de Lleida sense més consequències. Avui no s'esperen precipitacions.

Els vents seran tot el dia de tramuntana a l'extrem nord del litoral, amestralats a l'extrem sud i litoral de Tarragona i agregalats entre el sud de la Costa Brava i el litoral de Barcelona. Avançada la tarda, cap al litoral central els vents poden girar a xaloc.

Les temperatures seran més baixes, tant les mínimes, com les màximes. Tot i així, hi ha la possibilitat de que al voltant del litoral i prelitoral central, les màximes puguin ser una mica altes per rescalfament del vent de gregal.

domingo, 24 de octubre de 2010

MAPA DE POSSIBILITATS DE PLUJA PER AVUI DIUMENGE

Per avui diumenge, penjo aquest mapa que he dissenyat en format de proves, referent a les comarques que durant la jornada d'avui diumenge i fins les 21h del vespre, son susceptibles d'arribar a rebre pluja. Les que estan en negre tenen força possibilitats de rebre en un moment o altra del dia precipitacions. Les que estan en blanc tenen possibilitats molt baixes de rebren.

sábado, 23 de octubre de 2010

FRONT POC ACTIU PER DEMÀ DIUMENGE

Fa dies que es ve parlant d'un possible canvi de temps força important per demà diumenge tarda-vespre i nit. Sembla que aquest possible canvi, al final quedarà en gairebé no res, al menys pel que fa al capítol de precipitacions. Ara ho explico.

En aquest primer mapa, podem veure la situació que tenim actual a uns 5500m d'alçada, avui dissabte, a les 6h del matí. En trobem entre dos anticiclons. Un a les Açores i un altra que està situat a Centre-Europa. Cap el nord d'Europa, tota una zona de baixes presions amb fred associat en alçada.



En aquest segon mapa previst per les 18 hores de demà diumenge, podem veure com entre tots dos anticiclons, la bossa freda que hi havia al nord d'Europa te clara intenció de fer recorregut de nord a sud. Això, des de fa uns dies, tenia molt bona pinta perque apuntava directament cap a nosaltres i ens podria produir un canvi de temps en majúscules. Però fixeu-vos en un detall que marca la diferència respecte al mapa anterior i és que l'anticicló de les Açores tira uns quants quilòmetres més a l'est del que veien els mapes dels darrers dies.





Això, suposarà que l'anticicló de les Açores no permetrà que la part més freda de la perturbació ens afecti de ple ja que es veurà obligada a baixar de latitud més a l'est de la nostra posició, tal i com es veu en el següent mapa, amb la qual cosa, quedarem situats a la banda menys activa i per tant amb menys precipitació.

Això sí, les isobares estan molt juntes i això significa que el vent de nord serà molt fort, especialment al nord del País.




I del que tampoc ens lliurarem serà d'una important baixada de temperatures i és que si ens fixem amb el mapa actual de les 6h d'quest matí de dissabte a uns 1500m d'alçada, veurem que ara mateix estem inmersos en isotermes d'entre 7 i 9ºC positius...




De cara a diumenge ja ens volen anar penetrant cap a darrera hora del dia isotermes d'uns 5ºC positius....




I de cara a dilluns a la nit ja hem d'estar inmersos en isotermes molt pròximes als 0ºC al nord del País i lleugerament positives a la resta. Per tant, fred i vent, donaran una sensació de fred acusada.

I a més, comentar la curiositat que sempre m'agrada comentar i és que si us fixeu en aquest mapa, el fred a 1500m, vessa pels dos extrems del Pirineu on no troba obstacles superiors als 1500m d'alçada i en canvi queda retingut al vessant nord del Pirineu ja que les muntanyes més altes li fan de barrera natural a la seva avançada.



Per tant i resumint, demà diumenge dia amb cels asserenats amb alguns núvols poc importants al centre i sud del País i més núvols a la meitat nord amb possibilitat d'algunes precipitacions al Pirineu de cara a la tarda, més probables al seu vessant més occidental i possibilitat també, d'algun ruixat poc important ja avançada la tarda en el triangle Garrotxa-Osona-Ripollés potser a molt estirar alguna comarca veïna. Poca cosa en general.

I potser la matinada de dilluns entri en joc el rebuf a la Costa Central, però això encara no està massa clar i caldrà fer seguiment demà del que diguin els mesoescalars.