DARRERA HORA

jueves, 30 de septiembre de 2010

SEGUIMENT TARDA 30 SETEMBRE

Aquí teniu el seguiment de les precipitacions d'aquesta tarda. Podeu veure en aquesta curta sequència del radar, com primer han aparegut alguns febles ruixats cap al quadrant nordoest i després n'han aparegut d'altres cap als voltants del Pirineu Oriental. Tot plegat molt poqueta cosa.

A les hores que s'indiquen en el panell, li heu de sumar un parell d'hores ja que es tracta d'hora solar.





PETIT CANVI ENTRE AVUI I DEMÀ

Entre avui dijous i demà divendres, tindrem un petit canvi de temps, dins d'una setmana que en general hem de qualificar de tranquila.

Aquesta és la situació de fa poc més de mitja hora, cap a les 6 del matí d'avui dijous a uns 5500m d'alçada. Podem veure com hi ha una gran Borrasca cap a Islàndia, un anticicló cap a les Açores, un altra al nord d'Africa i un altra cap a l'est d'Europa. Entre aquests anticiclons, podem veure com la borrasca d'Islàndia s'allargassa en direcció sudest com si ens llences un braç cap a nosaltres. Això no és més que el que s'anomena en termes meteorològics, una "vaguada", és a dir un front, que no és més, que el pas d'una massa d'aire més fred del que tenim ara mateix a l'alçada de 5500m. Si us fixeu bé, concretament, ens entra ara mateix la isoterma -15 a mitja Catalunya.



Justament aquesta entrada d'aire fred en alçada ( ahir teniem l'isoterma -11, això vol dir que baixa 4ºC) provocarà en les pròximes hores, tal com podem apreciar en aquest mapa pevist per la pròxima mitjanit, la formació d'una petita baixa al voltant de les Balears. Res, molt poca cosa, però que podria enviar vents humits de mar cap a terra, durant unes poques horetes, al litoral català i en interaccionar amb aquest fred que ens ha entrat en alçada, fer que repunti la inestabilitat en algunes comarques.






De fet, realtiu al tema que comento de precipitacions, així ho indica el següent mapa previst per la pròxima mitjanit i on podem veure aquesta previsió de possibles pluges en algunes comarques del sud i del litoral. Cal però, esperar als mapes mesoscalars per poder concretar en quins punts poden caur aquestes pluges i si seran més o menys importants.




En quant a temperatures, fixeu-vos que ara mateix, a les 6 del matí, á uns 1500m d'alçada estàvem entre la isoterma +10 i la +15.




Donç fixeu-vos en aquest mapa previst per la pròxima mitjanit, com ens penetra ja l'isoterma +10 fins a mitja Catalunya i per tant, les temperatures tenen tendència a fer una baixada.




Baixada però, que durarà ben poquetes hores i és que fixeu-vos en aquest mapa previst per demà divendres a les 18h i veure-ho com emergeix del nord d'Àfrica una bombolla càlida que apunta cap a nosaltres i que en pròximes jornades farà que tornem a valors càlids de temperatura.


miércoles, 29 de septiembre de 2010

NUVOLADES DE MIG MATÍ

Tot i el cel asserenat que aquest matí tenim a la ciutat, la méteo ens ha regalat encara la formació d'aquestes nuvolades darrera els edificis, al damunt del mar. Tot just han estat al cel durant poc més d'una hora i és que les condicions no son favorables a que la cosa vagi a més.


IMATGES D'AHIR DIMARTS

Aquí us deixo tres imatges del dia d'ahir des del barri de Glòries de Barcelona. La primera és del matí i deixa entreveure tímidament, aquest fenòmen solar anomenat pareli.



La segona és de poc abans de les 18h, on es poden veure cels carregats amb escletxes de sol.



I la darrera, és ja de vora les 19h, amb el sol bastant baix i el cel amb força núvols alternant amb clarianes.


martes, 28 de septiembre de 2010

DIES DE TRANQUILITAT

Sembla que els pròxims dies els podríem qualificar de dies tranquils meteorològicament parlant.

En quant a la situació general, veiem que aquesta setmana tenim un anticicló a l'oest de les Açores, un altra anticicló cap a Rússia i una gran borrasca cap a sud d'Islàndia. Aquesta situació, no sembla que vulgui canviar massa els pròxims dies i la única cosa que cal comentar és que entre dijous i divendres ens pot passar una linea frontal que faci augmentar una mica l'inestabilitat en algunes comarques.





Les temperatures, fresques la primera meitat de la setmana, especialment les nocturnes. De cara a la segona meitat de la setmana, sembla que s'aniran recuperant, especialment les màximes que podran ser una miqueta càlides de cara al cap de setmana i a les hores centrals del dia. Les nocturnes seguiran sent fresques, però de cara a la segona meitat de setmana, es recuperaran una miqueta.




En quant precipitacions donç, poca cosa destacar. Poquetes precipitacions s'esperen els pròxims dies. Potser entre dijous i divendres n'arribin algunes, fruit del front que ens passarà pel damunt, però de moment, no sembla que ens hagi d'rribar amb massa activitat.




De cara a la setmana que ve, si que es veuen possibilitats d'alguns canvis més importants, però son molt dies els que falten i millor ho comentem més endavant.

lunes, 27 de septiembre de 2010

IMATGES D'AQUEST MATÍ A BARCELONA

Aquest matí encara hi havia bones nuvolades al voltant de la ciutat que fins i tot en algun punt han deixat anar alguna gota. Aquí en teniu algunes fotos fetes des del barri de Glòries de Barcelona, aquest matí entre les 7.30h i les 8.45h





domingo, 26 de septiembre de 2010

SOL I GEBRE

Ja ha sortit el sol a Camprodon, comença a enfilar tímidament la temperatura i els camps segueixen ben glaçats. Que bonic és estar aquí a fora veient el joc de llums que ofereixen el sol i el gebre en combinació.




ES LLEVA EL DIA A CAMPRODON

Es lleva el dia a Camprodon amb el cel ras i els camps lleugerament glaçats. Primera glaçada de la tardor aquí a Camprodon. Temperatura actual a les 8h del matí, 0ºC.

Aquí teniu un parell de fotos on podeu fer-se un idea de com es lleva aquí el dia:


sábado, 25 de septiembre de 2010

AVUI DISSABTE, NEVA AL PIRINEU

Imatges d'aquest matí de dissabte del Parc Nacional d'Aigüestortes, concretament les Agulles i el Pic d'Amitges. Neva al Pirineu!!!

viernes, 24 de septiembre de 2010

UNA ALTRA MANERA DE GAUDIR LA NATURA

Pels amants de la bici i de la natura, us proposo prendre nota del video i si us atreviu....Proveu vosaltres mateixos.

ES LLEVA EL DIA A CAMPRODON

Així s'ha llevat el dia a Camprodon, després de caur un lleuger plugim que tot just a mullat el terra. Amb una temperatura de 11,5ºC i amb els núvols trencant-se, a l'espera de que aquesta tarda pugui haber alguns ruixats o tempestes.


jueves, 23 de septiembre de 2010

NUVOLADES I RUIXATS SOBRE EL MAR

Aquestes son tres imatges que he captat aquest migdia cap a les 14 hores des de la platja del Poblenou de Barcelona. Podeu veure els potents congestus que s'han format sobre el mar i fins i tot les cortines de pecipitació que amenaçaven un gran vaixell.

Per més que he esperat força estona, no he pogut veure cap mànega.



BENVINGUDA TARDOR 2010



foto extreta de google fotos


Des de les 5.09h d'aquest matí, hem entrat a la tardor. Una tardor que segons tots els mapes serà més càlida i més seca del que sol ser normalment. I curiosament, com per dur la contrària als mapes, sembla que aquesta pròxima nit i matinada, la primera de la tardor, tindrem un temporal de pluges d'aquells que deixen empremta.

En qualsevol cas i faci el que faci la pròxima nit i matinada:

BENVINGUDA SIGUI LA TARDOR !!!!

PREVISIÓ PER DISSABTE 2 D'OCTUBRE





Per avui dissabte cal esperar un matí amb cels asserenats a gran part del País. Cap al sud i també en punts del litoral de Tarragona i Barcelona podran haber alguns núvols baixos que deixaran els cels variables. Cap al Pirineu i qudrant nordoest podran aparéixer alguns núvols alts i mitjos que amb el pas del matí hauran d'anar a menys.

De cara a la tarda els cels seguiran força asserenats a tot el País. Els núvols baixos del litoral, donaran pas a una tarda força més asserenada, tot i que possiblement de cara al vespre i nit els núvols podran tornar a fer acte de presència. Al Pirineu avançada la tarda poden créixer alguns núvols sense més consequències.

Els vents seran al matí de xaloc amb tendència a anar girant a migjorn de cara a la tarda.

Les temperatures mínimes son similars a les registrades ahir. Lleugerament més baixes a l'interior i muntanya. Les màximes amb tendència a pujar.

miércoles, 22 de septiembre de 2010

RECULL FOTOGRÀFIC D'AHIR TARDA









PREVISIÓ PER DIMECRES 22 DE SETEMBRE





Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels molt asserenats a gran part del País, només destacant la presència de moltes boires i boirines en moltes zones fondes del País que amb el pas de les hores es convertiran en núvols baixos. Presència de bancs de núvols baixos prop del litoral entre el Baix Ebre i Tarragona, que no es descarta que puguin deixar anar alguna goteta al llarg d'aquest matí. I també la presència de núvols baixos en punts del litoral de Girona.

Per la tarda, creixeran els núvols al Pirineu, Prepirineu i zones de muntanya del Prelitoral, sense descartar algun possible ruixadet molt aïllat i molt poc important. D'altra banda començaran a arribar núvols prims que progressaran d'oest a est i començaran a augmentar els nuvols baixos pel litoral i sud del País, que a darrera hora de la tarda ja podran començar a aparéixer en d'altres punts del litoral central i nord i centre del País. De fet de cara al vespre i nit, els cels hauran de quedar força coberts pels núvols a gran part del País.

Els vents seran tot el dia de xaloc a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes son una mica més baixes i les màximes una mica més altes que les registrades ahir.

martes, 21 de septiembre de 2010

ASTERÒIDS A PUNT D'ARRIBAR A LA TERRA

Sabieu que el passat dimecres, dia 8 de setembre, dos asteròids van estar a punt de xocar contra la Terra, segons la NASA?

Van passar tan aprop nostre, que es podien veure amb simples telescopis d'aficionat. De fet van passar a una distància menor que la distància que hi ha entre la Terra i la Lluna.

Aquí teniu l'esquema de les trajactòries traçades pels asteròids.





En principi i segons la NASA, no representaven cap mena de perill, ja que el asteròids que no passen de 25 metres de diàmetre no es consideren perillosos perque en impactar amb la nostra atmosfera es desintegren.

Tot i això, la NASA adverteix, que està previst que cap a l'any 2182, un gran asteròid de més de 600 metres d'ample impacti contra la terra i que pugui causar més mal que el bombardeig atòmic d'Hiroshima.

Queden molts anys i per tant, la nostra generació ja no ho veurem. Tranquils!!!

CONSEQUÈNCIES DE LES PLUGES D'AHIR TARDA

Aquí teniu un video que vaig gravar ahir dilluns tarda, en el moment que ens afectava de ple una tempesta aquí, al barri de Glòries de Barcelona. Al final, en poqueta estona vaig recollir 28mm amb intensitats de precipitació molt elevades.

Com sempre, disculpes per la mala qualitat del video.

sábado, 18 de septiembre de 2010

PRONÒSTIC ESTACIONAL TARDOR 2010

Avui intentaré desgranar a base de mapes que és el que pot passar aquests tres mesos d'octubre, novembre i desembre que ens vénen per endavant i que de fet, son els que formen part de la tardor del nostre hemisferi nord.

Anem a pams. Primer de tot, vull comentar que aquests pronòstics, com tots els pronòstics, siguin a curt o a llarg termini, no sempre s'acaven complint. Per tant, agafem-los com una eïna a tenir en compte a nivell molt general de per on poden anar els tiros, però sense entrar en detalls del que pot passar perque això és impossible de saber.

El primer que faré serà fer un petit comentari del que indica cada un dels mapes i al final, faré un petit redactat del que en surt de barrejar el que diuen tots els mapes, a efectes de previsió per la nostra zona mediterrània.

Comencem per model de temperatures IBIMET pel mes d'octubre. Ens diu que les temperatures és mitjanament probable que estiguin per sobre de la mitjana, no només a Catalunya, sinó atota la Península Ibèrica:




En aquest segon mapa, veiem també el model IBIMET en la seva previsió de temperatures pel mes de novembre. La meitat est de la Península i per tant, Catalunya dins el pack, sembla que tenen probabilitats de tenir temperatures per sobre de la mitjana:




Araveiem l'IRI pel periode de octubre-novembre-desembre. Veiem com la meitat oest i sud de la península, tenen probabilitats de tenir temperatures per sobre dela mitjana i en canvi a Catalunya, serien més o menys les normals. Us pot semblar contradictori amb el que deien els dos mapes anteriors, però no ho és. Te la seva explicació i al final ho comento:





Aquí teniu el IRI pel periode novembre-desembre-gener. Catalunya i bona part de l'Europa Central i sud, amb probabilitats de tenir temperatures per sota de la mitjana.




I ara un repàs als mapes de precipitació del IBIMET pel mes d'octubre. La meitat nord de Catalunya dins la mitjana i la meitat sud amb probabilitats d'estar per sobre de la mitjana.




I el model de pluges de l'IBIMET per novembre. Tota Catalunya amb probabilitats de rebre menys pluges del que tocaria.





En resum, a Catalunya en general cal esperar un octubre més càlid del que marca la mitjana climàtica amb pluges per sobre de la mitjana a la meitat sud i les normals que marquen la mitjana a la meitat nord. Això es deu a que les baixes durant aquest mes afectaran més efectivament al nord del País Valencià i sud de Catalunya amb algun episodi amb registres importants en aquella zona.

El mes de novembre, s'espera que sigui més càlid del que tocaria i a més amb menys pluges de les que tocaria. Vaja, que ens espera un novembre, en general, poc atractiu meteorològicament parlant. Fins i tot m'atreviria a dir que als llocs més càlids de Catalunya, durant la primera quinzena encara anirem alguns dies en màniga curta.

I el que us deia abans. Pot semblar contradictori que el model IRI marqui temepratures normals pel periode octubre-novembre-desembre si acabo de comentar que octubre i novembre han d'estar per sobre del normal. Donç imagineu com haurà de ser desembre per contrarestar aquestes temperatures més altes d'octubre i novembre. Haurà de ser molt fred.

I és per aquest motiu precisament que també he posat l'IRI per novembre-desembre-gener(el podeu veure més amunt). L'he posat perque veieu que justament mirant-lo ja es veu que el nord d'Europa, estarà per sobre del normal en quant a temperatures i en canvi, com he comentat abans amb aquest mapa, el centre i sud d'Europa estrien per sota de la mitja, cosa que fa pensar en una possible siberiana que ens hauria d'entrar en un moment o altra de desembre.

Ja veurem que passarà, però per acabar, vull comentar-vos que aquest mateix model IRI del qual es pot extreure això de la forta fredorada de desembre, és el mateix que abans de l'estiu, apostava per un estiu càlid en general i al final així ha estat.