DARRERA HORA

lunes, 31 de mayo de 2010

sábado, 29 de mayo de 2010

L'ALTERACIÓ DE LA NAO ENS PORTARÀ MÉS SEQUERES



Els canvis en la circulació atmosfèrica de la Oscilació de l'Atlàntic Nord (NAO) provocats pel canvi climàtic portaran a la península Ibèrica més sequera, onades de calor més frequents menys recursos hídrics.
aquesta és una de las conclusions del congrés sobre els impactes socioeconòmics, hidrològics y ambientals del principal mode de circulació atmosfèrica que afecta a la regió mediterrània, que s'ha celebrat aquesta setmana a l'Edifici Paraninfo de la Universitat de Saragossa.

D'aquest fenòmen depenen els fluxes de vent, la nubolositat, la trajectoria de les borrasques, les precipitacions, les sequeres, etc. segons ha explicat a EFE Sergio Vicente, científic del CSIC.

Segons paraules d'aquest científic:

"La oscilación del Atlántico Norte ha provocado que este invierno sea el más extremo, desde que se dieron registros de este modo de circulación atmosférica, con olas de frío en europa central o las inundaciones en parte de la Península Ibérica"

Els models de canvi climàtic prediuen que la NAO determinarà una menor arribada de borrasques a casa nostra, cosa que comportarà més onades de calor y sequeres més frequents, encara que segons ha precisat aquest científic, això encara no és segur al cent per cent.

Informació extreta de l'Agencia EFE.

I per últim, us penjo la previsió de la NAO pels pròxims dies:

jueves, 27 de mayo de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Aquest era l'aspecte del cel a Barcelona Glòries poc després de la sortida de sol. Després de molts dies d'estabilitat, avui iniciem un periode de unes 48 hores en que l'inestabilitat pot fer de les seves en molts punts del País.


miércoles, 26 de mayo de 2010

SORPRESA DEL PASSAT DILLUNS

Ja sé que no té gaire o gens a veure amb la méteo, però és que mai m'havia trobat un exemplar de serp de tal dimensió passejant al davant mateix de casa a Camprodon i volia compartir-ho amb vosaltres.

Us poso primer una foto on surt un nen al costat de la serp, perque pogueu fer-vos l'idea del tamany de la serp, que era d'un metre de llargada aproximadament.

Ja veure-ho que en el video sembla que la serp sigui molt petita, ja que amb els nervis d'evitar que els nens s'acostéssin a agafar-la, vaig posar la ma davant la càmera i al estar la ma molt aprop de l'objectiu es veu gegant en comparació a la serp. Però us ben asseguro que el bitxo feia el metre de llargada i a més si escolteu el so ambiental, a més dels comentaris, podreu sentir el soroll que feia la serp en treure la llengua.


PREVISIÓ TEMPERATURES ESTIU 2010

Avui m'he quedat força sorprès quan he fet un cop d'ull al model estacional IRI. En les seves previsions pel periode juny-juliol-agost, preveu que les temperatures siguin superiors a la mitjana a gran part del territori mundial. Realment el mapa parla per sí sòl.



Lluny del que es diuen alguns cercles mediàtics, de que aquest estiu serà més fresc del normal, el mapa aposta precisament per tot el contrari. A veure que passarà.

martes, 25 de mayo de 2010

JA TENIM AQUÍ ELS INCENDIS

Fa una setmana us advertia que el risc d'incendi començava a augmentar en alguns punts el sud de Catalunya. Donç bé, ahir dilluns ja es va declarar el primer incendi de la temporada a Benifallet. Avui dimarts, segueix cremant però ja està sota control. Aquí en teniu una imatge extreta de ELPAIS.COM



I aquí us torno a posar el mapa de risc d'incendi on podeu veure el risc moderat que hi ha a les comarques interiors de la meitat sud del País.


PREVISIÓ PER DIVENDRES 18 DE JUNY





Per avui divendres cal esperar un matí amb cels molt despejats arreu del País amb alguns núvols cap al Pirineu i Prepirineu. A partir ja de mig matí, creixeran ràpidament els núvols cap al Pirineu, on als voltants del migdia ja podrien aparèixer els primers ruixats, especialment al seu vessant més oriental. També a partir de migmatí migdia, començaran a créixer núvols en punts de muntanya de la meitat nord i del Prelitoral, de moment sense més consequències.

De cara a la tarda, cal esperar ruixats i tempestes a tot el Pirineu Oriental que hauran d'anar evolucionant cap a les comarques interiors de Girona afectant a moltes d'aquestes comarques i ja avançada la tarda podrien arribar encara una mica vives al mateix litoral de la Costa Brava i Selva. A la resta de la meitat nord, poden produir-se ruixats en punt de muntanya però no tant importants com els anteriors. Al prelitoral de Barcelona i Tarragona també creixeran els núvols, però difícilment amb precipitació, a excepció dels voltants del Montseny on sí que podran haber també xàfegs. Creixement també de nuvolades cap a la zona dels Ports de Tortosa, que a la tarda també podran deixar precipitacions en aquella zona i afectar les Terres de l'Ebre. A la resta domini del sol amb alguns núvols passatgers.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, amestralats a l'extrem sud del litoral, de xaloc a la Costa Brava i de garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i s'imposarà el garbí a la resta.

Les temperatures en lleuger augment.

lunes, 24 de mayo de 2010

DIUMENGE 23 DE MAIG DES DE CAMPRODON

Així començava el dia a Camprodon, sense un sol núvol al cel i amb un solet espatarrant. No va ser fins les 11h gairebé que es van veure els primers núvols.



Ja dalt a Vallter 2000, als volts de migdia començaven a aparèixer núvols i vam poder aprofitar que encara quedava força neu per fer unes baixadetes en trineu.



Sobre aquest pic, ja creixien amb potència les nuvolades. Tot i que a la foto no es veu, era impresionant com tirava cap a dalt verticalment aquest poderós núvol.



Aquí teniu una panoràmica des de l'aparcament de pistes enfocant muntanya abaix.



Sense haber de caminar massa, vam trobar aquesta peculiar banyera natural, ideal per refrescar els peus inmediatament abans de menjar-nos un bon pica-pica amb una fabulosa truita de patata i seba.



Els núvols seguien creixent aquí i allà i tot plegat va acabar amb un ruixat sobtat, que muntanya més abaix, a l'alçada de Setcases va ser en forma de tempesta.



I en arribar a Camprodon, just en el moment que ja s'enretirava la nuvolada, es podies veure les muntanyes més altes enfarinades per la calamarsa. No son les muntanyes de Vallter 2000(aquestes quedarien a l'extrem dret)les que es veien enfarinades, sinó la carena muntanyosa que hi ha entre Tregurà i Pardines(centre de les imatges), lloc on deuria caure localment en forma de calamarsa.

domingo, 23 de mayo de 2010

DISSABTE 22 DE MAIG DES DE CAMPRODON

Tot i que el dia començava amb cel totalment ras, a mig matí els cels ja eren força carregats de núvols com es pot apreciar en aquesta imatge on al fons es veuen les muntanyes pròximes a Vallter amb el poble de Camprodon en primer terme:



Cel carregat de núvols que també podem observar en aquesta altra imatge on tenim el poble de Llanars en primer terme:




Ja als volts de migdia, es veien núvols força més desenvolupats, com podeu observar en aquest dues pròximes imatges. Fins i tot als voltants de les 13h va caure una petita gotellada.







Tota la primera meitat de la tarda el cel va quedar molt tapat i amenaçador, com es pot veure en aquesta imatge amb la serra de Cavallera al fons esquerre de les imatges:




I avançada la tarda van començar trencar-se els núvols escolant-se entre les clarianes potents ullades de sol:




I ja coincidint amb les últimes llums del dia, el cel es va despejar gairebé del tot i la posta de sol només es va veure obstaculitzada pels núvols enganxats a les muntanyes més altes:

viernes, 21 de mayo de 2010

PREVISIÓ PER DIVENDRES 21 DE MAIG




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels despejats arreu del País i amb domini total i absolut del sol. A partir de migdia creixeran núvols en punts del Pirineu oriental i al voltant de la serralada transversal i Montseny.

A la tarda els núvols creixeran encara amb més força en punts de muntanya de la meitat nord del País i no es pot descartar alguna gotellada o ruixat en aquests punts, que d'arribar a produir-se, seria de caràcter molt puntual i feble. A la resta del País, cels molt despejats al llarg de tota la tarda.

Els vents al matí seran agregalats a l'extrem nord del litoral i de xaloc a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindran els vents de xaloc als dos extrems del litoral i s'imposarà el garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures amb tendència a pujar respecte les registrades ahir.

jueves, 20 de mayo de 2010

PREVISIÓ PER DIJOUS 20 DE MAIG




Per avui dijous cal esperar un dia amb cels despejats arreu del País i amb domini total i absolut del sol. L'unica excepció serà la cara nord del Pirineu, on encara hi pot haber algun interval de núvols que podrà deixar els cels a estones variables.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de xaloc a l'extrem sud i de garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i s'imposarà el garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran molt similars a les registrades ahir i les màximes tindran tendència a pujar.

miércoles, 19 de mayo de 2010

PREVISIÓ PER DIMECRES 19 DE MAIG




Per avui dimecres cal esperar un matí molt assoleiat arreu del País, amb núvols retinguts a la cara nord del Pirineu que poden deixar anar algunes precipitacions febles en forma de neu per sobre d'uns 1900m i amb algun núvol baix poc important en punts de Barcelona i Tarragona.

A la tarda es mantindran els cels molt despejats arreu del País, encara amb núvols retinguts a la cara nord del Pirineu que encara podrien deixar anar alguna feble precipitació i creixement d'alguns núvols en punts del Prelitoral. Avançada la tarda podran fer-se més abundants els núvols baixos en punts del litoral.

Els vents seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral i molt variables a la resta de zones marítimes, amb predomini de xaloc a l'extrem sud i de garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir.

martes, 18 de mayo de 2010

RISC D'INCENDI



Arriba el bon temps, el sol i la caloreta i tot i que aquest hivern i aquesta primavera ha estat plovent molt, ja tenim risc moderat d'incendi en alguns punts de ponent, sud del País i Alt Empordà. Cal començar a tenir cura al bosc.

PREVISIÓ PER DIMARTS 18 DE MAIG




Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels que s'aniran fent variables, especialment de cara al migdia, a la meitat nord per l'aparició de núvols més aviat de tipus alt i mig, que seran més compactes en punts del Pirineu i Prepirineu i molt més prims a la resta. Com més cap al sud, la presència d'aquests núvols serà menys perceptible i fins i tot en molts punts de la meitat sud del País els cels seran pràcticament del tot despejats. Presència a primera hora d'algunes boires en algunes valls que ràpidament s'aniran aixecant.

A la tarda tots aquets núvols alts i mitjos s'hauran ja enretirat deixant els cels molt despejats a gran part del País i independentment, creixeran nuvolades en zones de muntanya de la meitat nord, que a diferència d'ahir, avui podran deixar caure algun ruixat. Ja avançada la tarda, poden aparèixer alguns núvols baixos, poc importants,en punts del litoral.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de xaloc a l'extrem sud i de garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i s'imposarà el garbí a la resta de zones marítimes, a excepció de l'extrem sud del litoral on bufarà el migjorn.

Les temperatures seran més altes.

lunes, 17 de mayo de 2010

EL CEL D'AGRAMUNT AHIR DIUMENGE

Després de dies i dies de cels ennuvolats i precipitacions constants, el cap de setmana ens ha portat un temps molt més estable i assoleiat, amb cels molt despejats i amb temperatures molt agradables. Ideal tot plegat, per gaudir d'una estona al camp.

Aquí us deixo tres imatges d'ahir migdia al poble d'Agramunt. La qualitat no és massa bona perque son fetes amb el mòbil, però ja deixen veure que el temps era molt i molt agradable.



PREVISIÓ PER DILLUNS 17 DE MAIG




Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels despejats i domini del sol a tot el País, només amb presència d'alguns núvols poc importants a la cara nord del Pirineu.

A la tarda es mantindran els cels molt despejats arreu del País, amb domini del temps assoleiat, només amb el creixement d'alguns núvols d'evolució en punts del Pirineu i en algunes muntanyes del nord del País, però sense risc de precipitació. Avançada la tarda, poden aparèixer alguns núvols baixos, poc importants,en punts del litoral.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nord del litoral, amestralats a l'extrem sud i de component sud-sudest a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i s'imposarà el component sudoest a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més altes.

viernes, 14 de mayo de 2010

MAPA DE LLAMPS D'AHIR 13 DE MAIG

Aquí teniu el mapa de llamps d'ahir dijous i com podeu veure, l'extensió dels fenòmens tempestuosos es va reduir respecte al dia anterior. Ja va haber força més comarques que van quedar lliures de tempesta, tot i que encara van presentar-se molt actives algunes d'elles.

Per avui divendres, els fenòmens tempestuosos patiran una desinflada molt important i segurament ja quedaran molt més restringits que les darreres dues jornades.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 14 DE MAIG




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels molt ennuvolats arreu del País encara amb posibilitats de ruixats en qualsevol punt, tot i que els més importants haurien de produir-se entre Tarragona i el sud de Barcelona, on a més podrien anar acompanyats d'alguns fenòmens tempestuosos. La tendència a partir de migdia es que comencin a obrir-se algunes clarianes a la meitat nord i també per Ponent del País.

A la tarda les clarianes anirien avançant per Ponent i pel nord i de fet a mesura que avanci la tarda, en molts d'aquests punts els núvols ja estaran molt trencats i fins i tot podran haber cels força despejats ja cap al tard. Pel que fa al centre del País, litoral i Prelitoral es mantenen les possibilitats de ruixats, cada vegada menys importants i encara amb possibilitats d'algun fenòmen tempestuós cada vegada més local.

La cota de neu rondarà els 800-900m al Pirineu més occidental, 1200m al més oriental i uns 1400m a la resta del País.

Els vents seran tot el dia de tramuntana a l'extrem nord del litoral i amestralats al litoral de Tarragona. Pel que fa a la resta de zones, vents agregalats al matí, girant a component sudoest a la tarda.

Les temperatures encara baixaran una miqueta més.

jueves, 13 de mayo de 2010

MAPA DE LLAMPS D'AHIR DIA 12 DE MAIG

Aquí teniu el mapa de llamps d'ahir dia 12 de maig. Veure-ho que els fenòmens tempestuosos van ser molt extensos i que molt poquetes comarques es van quedar sense la seva dòsi de tempesta.

Avui, segurament, les tempestes seran menys nombroses i el mapa no mostrarà tantes descàrregues com el d'ahir. Segurament hi haurà moltes més comarques lliures de tempesta, no així de ruixats, que aquests últims sí que es poden presentar en qualsevol punt del País, especialment a partir de migdia i tarda, tot i que ja de matí n'apareixeran alguns.


PREVISIÓ PER DIJOUS 13 DE MAIG




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels força variables fins i tot amb estones de cels força despejats a la meitat sud i cels més carregats a la meitat nord, fins i tot amb presència ja a primera hora d'alguns ruixats. A partir de mig matí i migdia els ruixats s'han d'anar extenent a més punts del País i els núvols han d'anar guanyant terreny.

A la tarda els núvols s'aniran fent més importants arreu del País i son possibles ruixats i tempestes en qualsevol punt. Avui, a diferència d'ahir, tot i que també podrà ploure en gairebé qualsevol lloc en algun moment de la tarda, els fenòmens tempestuosos no seran tan frequents ni tan extensos com ahir.

La cota de neu rondarà al matí els 1700m, baixant progressivament a la tarda als 1100-1200m al Pirineu més occidental, 1500m al més oriental i 1600-1700m a la resta del País.

Els vents seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de mestral al sud del litoral i força variables a la resta de zones marítimes.

Les temperatures es mantindran molt similars a les d'ahir, potser amb tendència a pujar una mica les màximes a la meitat sud del País.

miércoles, 12 de mayo de 2010

PREVISIÓ PER DIMECRES 12 DE MAIG




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels força ennuvolats a la meitat nord del País encara amb alguns ruixats que haurien d'anar a menys a mesura que avancin les hores i podent-se obrir alguna clariana. Cap a la meitat sud obertura de clarianes amb estones fins i tot de cels força despejats com més al sud. A partir de migdia els núvols aniran fent-se més compactes a tot el País i de nou aniran apareixent ruixats.

A la tarda els núvols seran força compactes arreu del País i son possibles ruixats i tempestes en qualsevol punt.

La cota de neu rondarà els 1800-2000m.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de mestral a les Terres i agregalat a la resta del litoral. A la tarda s'imposarà el component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures amb tendència a baixar.