DARRERA HORA

miércoles, 31 de marzo de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA




PREVISIÓ PER DIMECRES 31 DE MARÇ




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels despejats arreu del País a excepció del Pirineu i quadrant nordoest on els cels seran variables amb tendència a anar-se ennuvolant. Al quadrant nordoest podran aparèixer alguns febles ruixats ja al matí i al Pirineu Oriental en podran sorgir alguns a partir de migdia.

A la tarda, cels variables amb estones de cels força ennuvolats al Pirineu i comarques del nord de Lleida amb ruixats que podran caure en qualsevol punt d'aquestes comarques. Ja avançada la tarda, augment dels núvols en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i també pel centre del País, en principi sense risc de precipitacions. Pel que fa a Ponent, sud i nordest del País, cels força despejats gran part de la tarda.

La cota de neu rondarà els 1200m.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes a excepció de l'extrem nordest on podrà ser de component sudest.

Les temperatures avui, seran més baixes.

martes, 30 de marzo de 2010

BALANÇ DE L'HIVERN 2009-2010

Segons informava Antena3 ara fa una setmana, l'hivern recentment acabat ha estat el més anòmal i més extrem des del 1900, segons una investigació que ha realitzat un grup de científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques(CSIC).

El geògraf Santiago Beguería, científic del CSIC especialista en climatologia y models estadístics, ha sutbratllat que aquest hivern ha estat "un hivern fòra del comú".

El científic ha precisat que aquestes anomalies es deuen sobre tot a la persistència de les situacions d' inestabilitat atmosfèrica lligades al pas de borrasques atlàntiques del front polar.

El promig de dies amb situacions anticiclòniques en un hivern al nostre País és del 40%, però aquest hivern, aquest percentatge s'ha reduït al 25 per cent.
En el cas de les temperatures, l'estudi conclou que ha estat també anòmal en tot el territori nacional, ja que les mínimes han estat una mica més altes i les màximes una miqueta més baixes, cosa que concorda molt bé amb el pas ininterromput de borrasques que comporten cel tapat i una menor oscilació tèrmica.
En general, l'hivern ha acabat amb pluges molt superiors a la mitjana a gairebé tot el país.




Rambla de Poblenou el passat 8 de març de 2010.

PREVISIÓ PER DIMARTS 30 DE MARÇ




Per avui dimarts tot i el ruixats que puguin caure a primeríssima hora, ràpidament els cels quedaran bàsicament despejats a tota la meita sud del País. A la meitat nord cels més variables i amb possibilitat d'algun feble ruixat al Pirineu més occidental i també en punts del més oriental.

A la tarda, cels variables amb estones de cels força ennuvolats al Pirineu i comarques del nord de Lleida i comarques del nordest, on son possibles alguns ruixats al llarg de la tarda. Aparició d'alguns núvols en punts del sud i interior de Tarragona sense més consequències. A la resta del País, cels força despejats.

La cota de neu rondarà els 800m al Pirineu més occidental amb tendència a pujar als 1000m al llarg del matí i tarda. Al Pirineu oriental cota de neu al voltant dels 1200m.

Els vents seran tot el dia de Tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes. A la tarda poden fer-se més variables i de component marítim a la zona de La Selva i Costa Brava.

Les temperatures en general seran més baixes, tot i que a punts del litoral i prelitoral no es notarà gaire la baixada degut al vent que hi arribarà un xic rescalfat.

lunes, 29 de marzo de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA AVUI A BARCELONA



PREVISIÓ PER DILLUNS 29 DE MARÇ




Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels força despejats a gairebé tot el País. A molts punts de la meitat est i centre del País s'aniran veient alguns núvols alts poc importants que no hauran d'impedir que el sol escalfi l'ambient. Al quadrant nordoest i a ponent, a partir de migdia començaran a augmentar els núvols.

A la tarda, cels cada vegada més ennuvolats al quadrant nordoest del País amb ruixats i amb possibilitat d'alguna tempesta. A Ponent i centre del País cels variables amb estones de cels ennuvolats i amb possibilitats d'alguns ruixats. Pel que fa a la meitat est del país, augment progressiu dels núvols baixos que avançada la tarda podrien deixar els cels ennuvolats, en principi sense risc de pecipitacions o com a molt quatre gotes disperses.

La cota de neu rondarà els 1600m al Pirineu més occidental i els 1800 l'Oriental, baixant de cota ràpidament al llarg de la pròxima nit i matinada.

Els vents seran tot el dia de component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes son estables o una miqueta més altes i les màximes seran més altes.

viernes, 26 de marzo de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Aquestes son imatges de primera hora del matí al barri de Glòries de Barcelona. Els cels avui, després de força dies de molts núvols i humitats elevades, estaran per fi despejats i amb domini total i absolut del sol.





PRVISIÓ PER DIVENDRES 26 DE MARÇ




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels molt despejats a gairebé tot el País. Encara podran haber força núvols al quadrant nordoest que en principi ja no haurien de donar precipitacions. Cap a punts del litoral sud, presència d'alguns núvols prims a primera hora.

A partir de migdia creixeran nuvolades al voltant del Pirineu Oriental que podrien deixar anar alguns ruixats. Ja més avançada la tarda, augmentarien els núvols al quadrant nordoest i també podrien provocar alguns ruixats ja cap el tard. A la resta del País, cels molt despejats.

La cota de neu rondarà els 1200m al Pirineu més occidental i els 1400 l'Oriental.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes. A terra ferma però, seran aponentats.

Les temperatures mínimes son estables o una miqueta més baixes i les màximes pugen i ho fan especialment en punts del litoral i prelitoral per efecte del vents de ponent rescalfats. Cal dir que pot haber alguns punts localitzats del litoral que es lliurin d'aquesta enfilada de temperatures perque el vent de sudoest a primera linea de mar li pugui guanyar la partida al vent rescalfat de ponent.

jueves, 25 de marzo de 2010

PREVISIONS ESTACIONALS PER L'ABRIL

Aquí teniu les previsions estacionals pel mes d'abril que aviat encetarem.

Pel que fa a precipitacions, s'espera que a gran part de Catalunya les pluges siguin més abundants del que ho son habitualment amb un 60-80% de probabilitats. L'excepció seria l'extrem sud del País, és a dir Terres de l'Ebre i sud de Tarragona, on les pluges s'esper que siguin inferiors a les habituals amb un 40-60% de probabilitat.



I pel que fa a temperatures, aquí si que es fa referència a la totalitat del País sense excepció i sembla que amb 40-60% de probabilitats, aquestes serien més suaus de les habituals.


PREVISIÓ PER DIJOUS 25 DE MARÇ





Per avui dijous cal esperar un dia molt similar al d'ahir dimecres. Presència de molts núvols al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i a tot el quadrant nordoest i Pirineu que deixaran els cels tapats tot el dia. Els núvols en algun moment es podrien trencar una miqueta i deixar entreveure alguna tímida ullada de sol, per tornar a fer-se més gruixuts altra vegada i deixar el cel ràpidament tapat. En aquestes zones, son probables algunes gotes o petits ruixadets sempre de caràcter feble, que podrien caure en qualsevol moment del dia, essent els més probables al sud del País i en punts del Pirineu i Prepirineu de Lleida. En aquesta darrera zona, al quadrant nordoest, avançada la tarda, les pluges podrien ser de certa entitat i fins i tot podria donar-se algun fenòmen tempestuós.

Al quadrant nordest, és a dir, a les comarques Gironines, els núvols estaran més trencats i seran més prims i hi podrà haber ullades de sol o fins i tot estones de cels força despejat.

La cota de neu rondarà els 1800m al quadrant nordoest i els 2000-2100m. a la resta del País.

Els vents seran tot el dia de component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures avui seran una mica més altes.

miércoles, 24 de marzo de 2010

ANÀLISI SITUACIÓ PRÒXIMS DIES

De moment,estem tenint uns dies amb temperatures suaus, tant les mínimes com les màximes. Presència de força núvols i algunes puntuals,dèvils i disperses precipitacions. En definitiva, estem tenint molts núvols i poca pluja.

Aquesta llei de temps, ha de continuar així fins ben bé divendres al migdia-tarda.

En aquest primer meteograma d'un punt de la Costa Central Catalana, podem veure com pel que fa a temperatures a mitjana alçada, és a dir, al voltant dels 1500m, aquestes s'han de mantenir si fa no fa com les actuals, tant avui com demà i fins i tot, sembla que demà pujant força respecte les d'avui.

Després, si sembla(tram encerclat)que a partir de divendres les temperatures baixarien clarament i que aquestes es mantindrien més baixes tot el que resta de cap de setmana, amb una tendència a la recuperació a partir de diumenge al migdia.

Pel que fa a precipitacions, podem veure com demà dijous s'intueixen possibilitats d'alguna molt febl precipitació, però seria sobretot divendres(tram encerclat)quan al llarg de la matinada i matí podria ploure una mica més. En general però, poca cosa.



En aquest segon meteograma, podem veure com a partir de divendres a mig matí-migdia(tram encerclat)les presions tenen tendència a pujar clarament i a dominar-nos tot el cap de setmana. Això bé a dir que el temps pel cap de setmana serà molt estable, amb molta presència de sol i potser amb presència d'alguns núvols prims poc importants més probables de cara a dissabte.




I en aquest darrer meteograma podem veure quin serà el comportament de les temperatures en superfície. Podeu observar com des d'avui dimecres fins divendres, les temperatures sempre estaran per sobre dels 10ºC, tant les mínimes com les màximes i fins i tot el divendres a les hores centrals del dia, les temperatures poden tenir puntes properes als 18-19ºC.

És justament a partir de divendres tarda-vespre que les temperatures inicien un descens que farà que al llarg del cap de setmana(tram encerclat)les mínimes baixin per sota del 10ºC i les màximes es quedin més curtes que les actuals. Aquestes mínimes podrien quedar per sota dels 10ºC la matinada de dissabte, diumenge i segurament també dilluns tot i que ja estarien en fase de recuperació.


PREVISIÓ PER DIMECRES 24 DE MARÇ




Per avui dimecres cal esperar un dia amb presència de molts núvols al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i a tot el quadrant nordoest i Pirineu que deixaran els cels tapats tot el dia. Els núvols es podrien trencar una miqueta a les hores centrals del dia per tornar a fer-se més gruixuts altra vegada, de cara a la tarda. En aquestes zones, son probables algunes gotes o petits ruixadets sempre de caràcter feble, que podrien caure en qualsevol moment del dia, essent els més probables al sud del País i en punts del Pirineu i Prepirineu.

Cap a Ponent i cap a les comarques més orientals de Girona, els núvols estaran més trencats i hi podrà haber ullades de sol o fins i tot estones de cels força despejat.

La cota de neu rondarà els 2000m.

Els vents seran tot el dia amb predomini de component sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures avui seran una mica més baixes.

martes, 23 de marzo de 2010

NETEJA D'ARBRES CAIGUTS PER LA NEVADA



Segons elpais.com, la Generalitat contractarà 1200 persones, per tal que s'encarreguin de netejar els boscos afectats per la caiguda d'arbres, arrel de la nevada d'aquest passat 8 de març.

La neteja completa dels boscos afectats pel darrer temporal de vent i neu costarà entre 180 y 300 milions d'euros, segons el Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa als propietaris d'aquests terrenys y que xifra entre 1.500 y 2.500 euros el cost de la restauració a fons d'una hectària.

A més el Govern català destinarà sis milions d'euros a fomentar la contractació d'aquests treballadors per part dels ajuntaments més afectats, en el marc d'un decret de mesures urgents per a paliar els danys de la nevada al qual la Generalitat destinar 21,5 milìons d'euros.

La fotografia que us mostro la vaig fer jo mateix el dissabte següent a la nevada als voltants de l'observatroi Fabra. Molts arbres de la zona de Collserola van ser abatuts pel vent i la neu el passat dia 8 de març.

AIXÍ S'HA LLEVAT EL DIA AVUI A BARCELONA

Així s'ha llevat el dia avui a Glòries Barcelona amb unes humitats molt elevades i encara amb restes de núvols de la jornada d'ahir que ens va portar algunes pluges.

PREVISIÓ PER DIMARTS 23 DE MARÇ





Per avui dimarts cal esperar que al matí hi hagi restes de núvols en punts del centre i meitat nord del País i cels més despejats a la resta. Algunes boirines en valls interiors i zones enclotades que ràpidament s'haurien d'esvaïr.

A partir de migdia i primera hora de la tarda es desenvoluparan el núvols al centre i nord del País, preferentmnt en zones de muntanya i podran deixar anar alguns ruixats que tot i l'espectacularitat del mapa de símbols, seran de curta durada i de caràcter dispers i en general poc importants. Independentment d'això, per ponent i pel sud, arribaran núvols de tipus alt que s'aniran compactant i a darrera hora de la tarda podrien donar algun feble ruixat a l'interior de les comarques de Tarragona. A la resta de la meitat est del País, en general, cels força despejats.

La cota de neu, avui rondarà els 2000m.

Els vents seran al matí amb predomini de component sudest i a la la tarda de sud-sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures avui seran més altes.

lunes, 22 de marzo de 2010

AÏGUES CONTAMINADES

En els països desenvolupats, hi ha depuradores que tracten la major part de l'aigua residual abans de ser abocada als rius, llacs o mars. Però en els països en vies de desenvolupament, es calcula que el 90% de aquestes aigües s'aboquen directament sense depurar. El problema és tal que cada any moren més persones per enfermetats relacionades amb l'aigua contaminada que per qualsevol forma de violència, incloses les guerres, segons un informe de la ONU.

Anualment, moren 1,8 mil.lions de nens menors de cinc anys per aquesta causa, un cada 20 segons. Les víctimes de aquestes dolències ocupen la meitat dels llits dels hospitals de tot el mon.

En aquesta imatge podem veure uns nens jugant dins les aigües contaminades:



En aquesta altra, podem veure un munt de peixos morts com a consequència del mal estat del seu habitat natural:




I aquí i per que veiem fins a quin punt n'és de greu la situació, us poso un mapa de la ratio de les aigües tractades a nivell mundial. En color blau serien les aigües tractades i amb color taronja les que no ho estan i s'aboquen directament al medi sense cap mena de tractament:

PREVISIÓ PER DILLUNS 22 DE MARÇ





Per avui dilluns cal esperar que al matí encara es vagin produint algunes precipitacions a la meitat nord del País que han d'anar quedant concentrades al quadrant nordest i punts del Pirineu. Els núvols a partir de mig matí tendiran a anar-se trencant per ponent i pel sud.

A la tarda es mantindran els cels molt ennuvolats arreu del País, tot i que a ponent i a l'extrem sud els núvols podran estar més trencats. També podran haber força clarianes a l'est de les comarques de Girona i nord de les de Barcelona. A la resta del centre i meitat nord del País, cels molt ennuvolats i amb precipitacions.

La cota de neu estarà al matí en uns 2000-2100m, baixant progressivament a la tarda fins als 1500-1700m.

Els vents seran al matí de Tramuntana a l'extrem nordest i de component sudest a la resta de zones marítimes, girant progressivament a la tarda a component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes una mica més baixes i les màximes, similars o una mica més altes que les d'ahir.

viernes, 19 de marzo de 2010

PREVISIÓ PER DIVENDRES 19 DE MARÇ





Per avui divendres cal esperar que al matí vagin en augment els núvols d'oest a est de manera progressiva. Els núvols seran en la seva majoria de tipus alt i mig i podran ser més compactes com més cap a Ponent del País i molt més trencats cap a l'est. De fet, en molts punt de l'est del País els cels estaran gairebé nets de núvols fins ben bé passat el migdia.

A la tarda aquests núvols ja s'hauran extès per tot el País deixant els cels variables a la meitat est i cels més tapadots cap al Pirineu Occidental, sud, centre i ponent del País. Al Pirineu occidental i comarques del nord de Lleida es produiran algunes precipitacions que en general seran febles. També pot aparèixer algun plugim pel sud o ponent del País molt poc important. I de fet, no es descarta que pugui caure alguna gota en qualsevol altra punt del País.

Avui no parlo de cota de neu perque la neu només farà acte de presència als cims més alts del Pirineu, molt més enllà dels 2500m.

Els vents seran al matí de component sudest, girant progressivament a la tarda a component sud a totes les zones marítimes.

Les temperatures avui encara una mica més altes.

jueves, 18 de marzo de 2010

PREVISIÓ PER DIJOUS 18 DE MARÇ





Per avui dijous cal esperar que al matí vagin en augment els núvols d'oest a est de manera progressiva. Els núvols seran en la seva majoria de tipus alt i mig i podran ser més compactes com més cap a Ponent del País i molt més trencats cap a l'est.

A la tarda aquests núvols ja s'hauran extès per tot el País deixant els cels variables a la meitat est i cels més tapadots cap al Pirineu Occidental, sud i ponent del País, tot i que els núvols seran poc desenvolupats i de tipus alt i mig. Podrien aparèixer també en algun punt del litoral algun banc de núvols baixos sense més consequències.

No es pot descartar alguna goteta o alguna roïna a primera hora de la tarda cap a l'interior i sud del País. Tot plegat 4 gotes i si arriben a caure. Al Pirineu occidental, cap al tard també podria caure algun lleu plugim amb cota de neu a gairebé tocar dels 2000m.

Els vents seran tot el dia amb predomini de component sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantindran estables i les màximes amb tendència a pujar.

miércoles, 17 de marzo de 2010

PREVISIÓ PER DIMECRES 17 DE MARÇ





Per avui dimecres cal esperar un matí assoleiat arreu del País, només amb presència d'alguna boira o boirina a primera hora del matí en alguna vall, que ràpidament es disiparà. Presència d'alguns núvols alts poc importants a l'extrem sud i al quadrant nordoest del País.

A la tarda cels despejats arreu del País i tendència ja de cara al vespre a aparèixer alguns núvols baixos a punts del litoral de Tarragona i sud de Barcelona.

Els vents seran al matí de component sudest de la Selva cap al sud i de component sud-sudoest ala resta de zones marítimes. A la tarda s'imposarà el component sudest a la majoria de zones marítimes.

Les temperatures es mantindran estables i similars a les registrades ahir, amb excepció del quadrant nordest on les màximes s'enfilaran més decididament i es puguin assolir o quedar-se molt aprop dels 20ºC.

lunes, 15 de marzo de 2010

DUBTES SOBRE LA NEVADA DEL DIA 8 DE MARÇ

La nevada del passat dia 8 de març, ens va deixar molts interrogants pel que fa a alguns factors.

Ens vénen al cap preguntes com:

per què va nevar a Barcelona ciutat, quan era d'esperar que el vents marítims produits per la perturbació mediterrània ens escombréssin l'aire fred cap a l'interior?

Per què quan cap al migdia ja nevava a molts barris de Barcelona fins a nivell de mar, a molts punts del Vallès Oriental(Montmeló, Granollers o Sant Celoni) hi plovia o en el millor dels casos hi queia aiguaneu, quan és una comarca amb més alçada i més a resguard del vents temperats marítims?

Perque al Maresme plovia i després va nevar sense gairebé cuallar i el vent de llevant va ser tan fort?

Perque del Llobregat cap al sud tot i nevar no va gairebé cuallar tot i ser a pocs kms de Barcelona?

Hi ha moltes altres preguntes d'altres punts del territori català, però ara em centraré en la Província de Barcelona que ja té prou teca.

Aquí teniu tres gràfiques del Fabra, on es veu l'evolució que van tenir el vent, la presió i la temperatura durant aquella jornada. Fixeu-vos que cap a les 10h és quan podem dir que el vent comença a apretar i la presió i temperatura inicien el descens més decidit:









Cal destacar que fins a les 10h del matí, els vents van ser del NNE i que per tant, per la seva condició de marítims eren més atemperats i mantenien les temperatures a ratlla.

Però a partir de les 10h, alguna cosa canvia que fa que els vents girin a NNW, frenant per tant l'efecte atemperador del mar i a més aportant-nos aire fred de l'interior. La baixada de temperatures s'inicia i la cota de neu comença a baixar progressivament. No es tracta de cap desplomament ja que la baixada de cota es progressiva, barri per barri i segons molts observadors es veia a simple vista com anava baixant aquesta cota. Per tant, l'únic responsable fins ara d'aquesta baixada de cota és aquest gir els vents de NNE a NNW.

Però, aquests vents eren realment catabàtics? En la meva opinió no. Els vents van girar a NNW perque la perturbació es va situar una mica més al nord del que estava previst i el mateix gir ciclònic feia que la direcció del vent fos aquesta. En l'imatge del meteosat que aquí teniu, ho podeu veure clarament. El Barcelonès i rodalies queda ubicat a la banda de la depresió on els vents han de ser de NNW.

És per aquest mateix motiu, el gir ciclònic per aquesta posició de la baixa, que el Maresme rebia l'impacte directe dels vents en aquest cas de procedència marítima i a més molt forts perque era la zona més pròxima a l'ull de la depresió.




Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona del migdia, moment en el que ja gairebé es veia nevar a nivell de mar a la ciutat:




I aquí teniu la gràfica del mateix radiosondatge, per que veieu com els vents en superfície eren de NW, però no gaire més enllà dels 1000m d'alçada ja eren de ENE:




Un cop vist tot això que he exposat miraré de contestar les preguntes que he exposat al principi:

1- per què va nevar a Barcelona ciutat, quan era d'esperar que el vents marítims produits per la perturbació mediterrània ens escombréssin l'aire fred cap a l'interior?

. Donç perque la perturbació es va situar més al nord del previst i els vents, lluny de ser d'origen marítim com estava previst, van ser de NNW fruit del mateix gir ciclònic

2- Per què quan cap al migdia ja nevava a molts barris de Barcelona fins a nivell de mar, a molts punts del Vallès Oriental(Montmeló, Granollers o Sant Celoni) hi plovia o en el millor dels casos hi queia aiguaneu, quan és una comarca amb més alçada i més a resguard del vents temperats marítims?

. Donç perque a Barcelona com ja s'ha dit, els vents de NNW van ajudar a la baixada progressiva de temperatura i en canvi, al Vallès Oriental li arribaven els vents que havien de saltar per sobre la serra litoral després de passar pel Maresme. Aquests vents que arribaven al Vallès Oriental, evidentment eren més atemperats i per tant la cota de neu era més alta.

3- Perque al Maresme plovia i després va nevar sense gairebé cuallar i el vent de llevant va ser tan fort?

. Al matí i migdia, al Maresme hi plovia perque els vents eren d'origen marítim i per tant la temperatura no va poder baixar al mateix ritme que a Barcelona. Tot i així, quan la tempesta s'hi va apropar a la tarda, els desplomaments van fer que la neu també caigués a nivell de mar. Segurament li va costar cuallar perque l'intensitat de precipitació no va ser la mateixa que a Barcelona.

4- Perque del Llobregat cap al sud tot i nevar no va gairebé cuallar tot i ser a pocs kms de Barcelona?

. Aquesta és senzilla i no te massa secret. No els va arribar a afectar la part més activa de la tempesta i per tant, tot i que hi va nevar i que en alguns moment va ser amb intensitat, no va cuallar igual que del Llobregat cap al nord. de fet, si mirem l'imatge del meteosat que he posat més amunt, podem veure com el Baix Llobregat està afectat per una massa de nuvolositat menys desenvolupada que no pas del Llobregat cap al nord.

I resumint en concret el que va passar a Barcelona ciutat, a partir de les 10h del matí, els vents giren a NNW i fan que la cota de neu comenci a baixar lenta però progressivament fins arribar nivell de mar. Fins aquí, la nevada és més aviat dèvil i no acava de cuallar fora del que és de la Ronda de Dalt en amunt.

A la tarda, és quan gràcies als desplomaments i a l'intensitat de la precipitació ens cualla a tota la ciutat. De no ser per aquests desplomaments i per la forta intensitat de la precipitació, a Barcelona no hauria cuallat més que en cotxes i potser alguna teulada fora del que no és la part més alta de la ciutat, encara que hagués estat nevant tota la tarda. Just sobre Barcelona se'ns va posar la part més activa de la tempesta. Son aquelles coses que passen cada molts anys i que fan confluir un munt de factors en l'espai i el temps.

I ja per acabar, comentar que aquesta és la meva humil opinió. La opinió d'un simple aficionat a la méteo. Una opinió que evidentment espera obrir un debat constructiu per part de la major part d'aficionats a aquesta ciència i perque no, un debat obert també als professionals que em consta que de tant en quan ens llegeixen. Les aportacions de tots ens faran aprendre per futurs episodis que puguin afectar el nostre País.

Espero les vostres aportacions.

PREVISIÓ PER DILLUNS 15 DE MARÇ





Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels molt despejats arreu del País, amb algunes boirines en zones fondes que ràpidament es disiparan. Pot haber algun núvol en punts del Pirineu Occidental.

A la tarda apareixeran alguns núvols en punts del sud i centre del País i creixeran algunes nuvolades en punts de la meita nord. En algunes comarques de la meitat nord, son possibles alguns ruixats o gotellades de curta durada que serien de neu per sobre d'uns 1100-1200m aproximadament. En cas de produir-se, aquests ruixadets serien poc importants.

Els vents seran tot el dia de Tramuntana a l'extrem nordest i de component entre sud i sudest a la resta de zones marítimes, encara que fins a mig matí encara pot bufar el mestral a les terres de l'Ebre.

Les temperatures seran més altes, especialment les màximes.