DARRERA HORA

sábado, 27 de febrero de 2010

TSUNAMI 2004

Avui que hem conegut la notícia d'un fort terretrèmol a Xile i un altra igualment de fort al Japó, motiu pel qual s'han posat en alerta per possibles tsunamis, m'ha vingut al cap el terrible tsunami de 2004 i tot buscant informació, he trobat aquest video recopilatori d'imatges d'aquell terrible dia, que he volgut compartir amb tots vosaltres. Realment impactant, ja aviso.

viernes, 26 de febrero de 2010

PREVISIÓ PER DIVENDRES 26 DE FEBRER




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels força despejats arreu del País a excepció del quadrant nordoest on encara podran haber alguns núvols que faran que els cels estiguin força variables i també a la meitat est i centre del País, on podran anar passant núvols alts poc importants.

Tarda de ruixats en alguns punts del nordest del País. Creixeran nuvolades en alguns punts d'aquesta zona i podran donar ruixats de distribució irregular que no haurien de ser massa importants. No es pot descartar algun fenòmen tempestuós local. A la resta molts núvols alts i mitjos amb algunes ullades de sol. Núvols més compactes al quadrant nordoest on no es pot descartar l'aparició d'algun feble plugim a la cara sud del Pirineu de Lleida.

La cota de neu avui estarà en uns 1200m.

Els vents seran al matí aponentats a la majoria de zones marítimes i a la tarda giraran a component sudest als dos extrems de la costa i de component sudoest a la resta de zones marítimes.

Les temperatures avui seran molt similars a les registrades ahir.

jueves, 25 de febrero de 2010

LES PEDRES QUE ES MOUEN SOLES








El "Valle de la muerte", entre California i Nevada, a Nord-Amèrica, és un paratge espectacular en el qual és fa molt difícil sobreviure. Te una extensió superior als 13500 Km quadrats i s'hi dónen temperatures extremes. De fet, les màximes superen de vegades els 50ºC a l'estiu i son força negatives a l'hivern.

Però al marge de l'espectacularitat d'aquesta vall i del clima extrem que s'hi pugui donar, una de les coses que més crida l'atenció d'allà, son unes roques que es mouen elles soles en una gran plana anomenada "Racetrack Valley".

Aquesta plana està plena de roques, totes elles situades al límit final d'una llarga traça feta al terra, com si algú les hagués arrossegat fins allà(veure imatges).

Sembla ser que després de molt de temps d'observació per part de científics, aquests han arribat a la conclusió de que realment aquestes roques es mouen soles.

Però com s'ho fan aquestes roques, algunes de les quals superen els 320 Kg de pes, per poder-se arrossegar al llarg de tants metres, de vegades més de 900m., en aquesta plana?

Després de molts anys en que van sorgir moltes teories sobre el fenòmen i que després d'observacions, per una cosa o per una altra, aquestes teories es desmuntaven, al final, van poder observar que les roques es movien quan hi havia tempesta. Però el més curiós del cas, és que no es movien després de qualsevol tempesta, sinó només en situacions de tempesta a l'hivern. Perquè?

A l'estiu, les fortes tempestes inunden la plana(veure darrera imatge) i deixen tot el terreny fangós. Però amb aquestes condicions les roques no es mouen. En canvi a l'hivern, les tempestes també inunden la plana i degut a les temperatures que baixen fort i es fan força negatives, tota la zona anegada queda congelada.

És d'aquesta manera que aquestes roques queden col.locades al damunt d'una gran superfície de gel, talment com si es tractés d'un glaciar. Quan aquest gel es comença a desgelar, aquest flota per efecte dels forts vents, sobre una fina pel.licula d'aigua que fa l'efecte de lubricant del terra i permet que tot plegat es mogui per efecte dels forts vents.

Per entendre'ns, seria el mateix que quan a casa obres una porta i sota aquesta porta hi ha una petita pedreta i et deixa tot el parquet marcat amb una bona esgarrapada. La porta seria el vent, el parquet seria el terra i la pedreta sota la porta seria la roca que es mou. L'aigua i el gel faciliten tot el fenòmen ja que augmenten la capacitat de lliscament de les roques.

Informació extreta de Wikipedia i imatges extretes de Taringa.net

PREVISIÓ PER DIJOUS 25 DE FEBRER





Per avui dijous cal esperar un matí amb cels amb bastants núvols arreu del País. Els núvols seran en la seva majoria de tipus alts i mitjos, però en el quadrant nordoest i a ponent podran ser més compactes i ja als voltants de migdia començar a caure algunes febles precipitacions. També al centre del dia és pobable algun feble ruixat en punts de l'Empordà. I de fet, no es pot descartar que puguin caure quatre gotes en qualsevol punt del País.

A la tarda, amb el pas de les hores, els núvols disminuiran a la meitat sud, on els cels quedaran força despejats i a la meitat nord les precipitacions s'extendran una miqueta més i podran afectar força comarques.

La cota de neu avui estarà al voltant dels 2000m.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir o una lleugerament més baixes segons les comarques. Ambient molt suau.

miércoles, 24 de febrero de 2010

POSSIBLE GRAN TEMPORAL A GALICIA I PORTUGAL

Atenció al possible gran temporal que s'està veient a venir per dissabte a Galicia i meitat nord de Portugal.

Una perturbació que estarà situada prop de madeira s'aprofundirà de forma sobtada i dissabte afectarà a tota la meitat occidental de la Península, però especialment, afectarà primer a Portugal i després a Galicia.

El fenòmen en questió, es pot calificar de ciclogènesi explossiva, ja que sembla que pot arribar a caure en el seu centre a raó de més de 24Hpa en menys de 24 hores.

En els següents mapes podrem veure com de juntes estaran les isòbares i això és garantia de forts vents. Vents molt i molt forts, que podrien arribar a ràfegues pròximes o superiors als 160 Km/h i puntualment superar els 180Km/h. Podrien haber vents sostinguts de 125 Km/h.

Aquí teniu una aproximació de com ho veuen a data d'avui alguns dels models.

El GFS:




El GEM:



El NOGAPS:



Aquest és el mapa isobàric previst per dissabte:



I aquests son els models previstos de precipitació per les 12h de dissabte:



I els de dissabte a les 18h:



Queda clar en quant a precipitacions que tota la meitat oest de la península es veurà afectada per les precipitacions i en especial Galícia i Portugal. Cal destacar que altra vegada tota la zona d'Andalucia per on passa el Guadalquivir tornarà a rebre força aigua.

Però repeteixo que el més destacable, podrà ser el fortíssim temporal marítim i de vent, que de ben segur serà notícia el cap de setmana.

Alerta si aneu per la zona o si hi teniu família, perque la cosa pinta seria i perillosa.

Caldrà seguir les actualitzacions dels models en les pròximes jornades per poder avaluar quina pot ser la dimensió final del temporal. Estarem atents.

ALGUNES IMATGES DEL PASSAT TEMPORAL DE MADEIRA








font: eldia.es

PREVISIÓ PER DIMECRES 24 DE FEBRER





Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels variables de núvols alt i mitjos a la meitat nord, especialment quadrant nordoest i cels força despejats a la resta del País.

A la tarda, augmentaran els núvols per ponent i especialment al quadrant nordoest, on ja a darrera hora de la tarda o vespre, podrien produir-se alguns febles ruixats. A la resta, cels força despejats amb presència d'alguns núvols alts i mitjos a la meitat nord del País i en punts de les Terres de l'Ebre.

La cota de neu serà d'uns 1300-1400m al Pirineu més occidental i de 1600m a la resta del País.

Els vents seran tot el dia de component entre sudoest i aponentats a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir. Les màximes a zones del litoral i prelitoral tornaran a enfilar-se força, per efecte del rescalfament dels vents aponentats.

martes, 23 de febrero de 2010

IMATGES DES DE L'ESTACIÓ ESPACIAL INTERNACIONAL

Des de fa un temps, un japonès que es diu Soichi i que està a l'estació espacial internacional, s'ha aficionat a fotografiar diferents punts del nostre planeta des d'allà dalt i cada dia les penja en una pàgina web on nosaltres podem gaudir-ne.

Aquí teniu algunes de les seves fotografies.

Per començar, una imatge de Nagasaki



Una imatge del desert d'Aràbia.



Imatge del llac Pukaki de Nova Zelanda.



I l'erupció d'un volcà a Kagoshima al Japó.




Us recomano però que visiteu la web perque hi ha un recull molt extens d'imatges que val la pena no perdrés. Aquí hi teniu l'adreça:

http://twitpic.com/photos/Astro_Soichi

IMATGES DE SATEL.LIT D'AVUI 23 DE FEBRER







FONT:MODIS

PREVISIÓ PER DIMARTS 23 DE FEBRER





Per avui dimarts cal esperar un dia amb cels molt variables arreu del País. En la seva majoria els núvols seran de tipus alt i mig, però en el quadrant nordoest, els núvols podran ser més compactes i produir algunes pluges que en principi no haurien de ser massa importants. En punts de Ponent, Catalunya Central i interior de Tarragona, també es pot escapar algun ruixat en qualsevol moment del dia, més probables a la tarda.

La cota de neu serà d'uns 1400m al Pirineu més occidental i de 1600m a la resta del País.

Els vents seran tot el dia de component entre sudoest i aponentats a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més altes i especialment, ho seran les màximes a zones del litoral i prelitoral per efecte del rescalfament dels vents aponentats.

lunes, 22 de febrero de 2010

PREVISIÓ PER DILLUNS 22 DE FEBRER





Per avui dilluns cal esperar un matí en que els cels s'aniran tapant progressivament, de sud a nord i de oest a est. Al quadrant nordest els cels seran força despejats gairebé tot el matí. Avançat el matí, son possibles algunes febles precipitacions molt febles i disperses en punts de la meitat oest del País. A partir de migdia, apareixeran precipitacions al Pirineu i Prepirineu occidental.

A la tarda, els cels estaran molt tapats a tot el País amb núvols que seran en la seva majoria de tipus alt i mig. A la meitat est podran deixar entreveure en algun moment, alguna escletxa de sol. Aquests núvols seran més compactes al quadrant nordoest del País on fins a mitja tarda poden anar deixant anar precipitacions entre febles i moderades. No es pot descartar alguna gota en qualsevol altra punt del País.

La cota de neu serà de 1200-1400m al Pirineu i de 1600m a la resta del País.

Els vents seran de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes es mantindran estables i les màximes seran més altes.

viernes, 19 de febrero de 2010

PREVISIÓ PER DIVENDRES 19 DE FEBRER





Per avui divendres cal esperar un matí en que encara a primeres hores, podran caure algunes febles precipitacions a l'extrem nordest i en punts del Pirineu. A la resta del país s'aniran obrint clarianes i quedarà un matí força assoleiat a la meitat sud i oest del País i cels més ennuvolats al quadrant nordest del País i Pirineu.

A la tarda, es mantindran les nevades al Pirineu Occidental i Principat d'Andorra. Els cels es mantindran variables a la resta del Pirineu. Augmentaran els núvols alts a tot el centre i sud i es mantindran els cels força despejats a tot el sector oest del País. Ja a partir de migdia i primeres hores de la tarda, creixeran nuvolades en algunes comarques de Girona i Barcelona que podran generar precipitacions en forma de xàfec sobtat. Parlem del voltant del Montseny, Gironès, Pla de l'Estany, Vallès Oriental, Maresme, La Selva, nord del Barcelonès i algunes comarques pròximes . No es pot descartar la formació d'alguna tempesta en aquestes zones i possibilitats de calamarsa.

La cota de neu serà al matí d'uns 800m al Pirineu occidental i d'un 1100-1200m la resta del País. A la tarda la cota baixarà a 400-500m a tot el sector nordoest del País i a uns 800m a la resta. En moment de xàfec, es podria baixar per sota de la cota comentada.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nordest, el mestral a l'extrem sud i Costa Daurada i els vents tindran més procedència marítima entre la Costa Central i la Costa Brava.

Les temperatures seran més baixes que les registrades ahir.

jueves, 18 de febrero de 2010

ANÀLISI DE LA SITUACIÓ DE LA PRÒXIMA NIT I MATINADA

Després de moltes hores de dispersió entre els diferents models, sembla que per fí tots s'han acabat posant d'acord i finalment entre aquest vespre i la pròxima matinada i primeres hores del matí, Catalunya i en especial tota la seva meitat est, rebrà una tongada de precipitacions, amb acumulacions que poden ser força destacables.

Comencem pel GFS. Aquest model ens situa una baixa de 995Hpa sobre Menorca que ens enviaria vents clarament allevantats.




Aquí tenim les precipitacions que ja s'hauran acumulat fins la mitjanit. El nordest encara queda una mica al marge...


I aquí les acumulades entre la mitjanit i les 6h de la matinada. El nordest ja reb de plè...

L'UKMO va en la mateixa linea, però la baixa en sla posa de 990 per la mitjanit. Un xic més profunda que no pas el GFS...


Tot i així, el resultat de precipitacions és el mateix. Aquí està el mapa d'acumulacions fins la 1h. També queda encara el nordest una mica al marge d'igual manera que ho veu el GFS en els mapes que abans he mostrat.



I en els acumulats fins les 7h del matí, ja es pot veure igual que passava amb el GFS, que el nordest ja reb de plè bones acumulacions.





El Hirlam per la mitjanit també posa la baixa sobre les Balears, però encara més profunda, d'uns 984Hpa...






Tot i així, altra vegada, el resultat en quant a acumulacions de precipitació, és el mateix que el analitzat amb anterioritat tan en el GFS com en el UKMO. Aquí tenim els acumulats fins la mitjanit, on encara el nordest està una mica al marge...






I aquí els acumulats fins les 6h de l matinada on el nordest ja reb bones acumulacions...





I per acabar, el isobàrics de Metoffice, que situen també per la mitjanit, la baixa sobre les Balears i amb un apresió de 984Hpa...



Vaja, resumint, tots els models es posen d'acord en que a partir del vespre tota la meitat est del País rebrà aigua a dojo, fruit d'una depresió que es situarà just al damunt de les Balears i ens enviarà per unes quantes hores vents de llevant productors de precipitacions.
I atenció divendres tarda, que en algunes comarques hi podria haber força enrenou. Però això ja ho analitzarem demà al matí.








PREVISIÓ PER DIJOUS 18 DE FEBRER




Per avui dijous cal esperar un matí molt assoleiat a gran part del País, amb intervals de núvols en punt del Pirineu Oriental i punts del nordest i amb arribada a partir de mig matí d'alguns núvols de tipus alt per l'extrem sud del País. No es pot descartar als voltants del migdia i primera hora de la tarda que pugui caure alguna gota en punts del Pirineu Oriental.

A la tarda, s'aniran extenent els núvols de sud a nord i d'est a oest, deixant una tarda molt variable arreu del País. Els núvols a mesura que vagin passant les hores s'aniran fent més compactes i a darrera hora de la tarda, ja podria aparèixer alguna tímida precipitació per les terres de l'Ebre.

Els vents seran al matí de component sudest a totes les zones marítimes i aniran girant a component est al llarg de la tarda i vespre.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir. Segurament les màximes seran una mica més baixes que les d'ahir en punts de la meitat est i nordest i en canvi, podran ser una mica més elevades en punts de l'interior de Tarragona, sud de Lleida i comarques pròximes de la Catalunya Central.